UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, küresel daralmaya rağmen kilogram başı ihracat değerlerinin 8,9 dolara yükseldiğini belirterek, “Bursa, bu tabloyla Türkiye’nin üretim üssü konumunda. Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla sektörümüzün rekabetçiliği daha da artacak” dedi.

 

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) 2022 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yerleşkesinde gerçekleştirildi. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin yönetiminde, UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar ve UTİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, Birliğin 2022 boyunca gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verildi. UTİB üyeleri, toplantıda sektörün geleceğine yönelik istişarede bulundu.

 

‘KİLOGRAM BAŞINA İHRACAT DEĞERİMİZ 8,9 DOLAR’

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Birlik olarak ihracatta dünya sıralamasında üst basamaklarda yer almaya devam ettiklerini vurgulayarak “Geçen yılki küresel daralmanın etkilerine karşın ülkemizin tekstil ve ham maddeleri ihracatı yüzde 3,1 arttı. Tüm olumsuzluklara rağmen ihracat performansımızı 1 milyar 352 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirdik. Tekstilde kilogram başı ihracat değerimiz 8,9 dolar oldu. Tüm bu veriler, Bursa’nın Türkiye’nin üretim üssü konumunda olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Tekstilin kalbinin attığı şehrimizde, tüm paydaşlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyoruz. Hem bölgemiz, hem de ülkemiz ihracatına katma değer sağlıyoruz. Birlikte hareket etme ruhunu sağlamamıza yardımcı olan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) başta olmak üzere tüm tekstil sektörü temsilcilerimize değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

‘TÜRKİYE’DE İLK KEZ TÜM BİRLİKLER AYNI ÇATI ALTINDA’

UTİB’in 2022 boyunca gerçekleştirdiği faaliyetlere dikkati çeken Başkan Pınar Taşdelen Engin, “Dünyada tekstil dikeyinde yapılan tek girişimcilik programımız TechXtile Start-Up Challenge’da büyük başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Özellikle yurt dışındaki birçok kurum ve kuruluştan projemiz ile ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık. Tekstildeki birçok problemin çözümünü merkeze alan ve bu noktada başarılı projeler ortaya koyan Start-Up’larımız, sektörümüzün dinamizmini artırıyor ve bize büyük kolaylık sağlıyor. Öte yandan geçen yıl başlattığımız Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışmamız da Türkiye’de ilk defa aynı çatı altına birleşen 5 tekstil ve 5 hazır giyim birliğinin desteği ile tekstil tasarımı ve tekstil mühendisliği eğitimi gören geçlerimizin gençlerimizin yenilikçi, fonksiyonel ve estetik tasarımlar ortaya çıkarmalarına imkân sağlıyor.” diye konuştu.

 

‘KADINLAR DAHA ÇOK YER ALMALI’

Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerektiğine de dikkati çeken Taşdelen Engin, “Sektörümüz özelinde ve ülkemiz genelinde ekonomik kalkınmanın ve sürdürülebilirliğinin sağlanacağı bir sistemde mutlaka kadınlar yer almalı. Uludağ İhracatçılar Birliği’nde (UİB) birlikte çalıştığımız ekibin yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. UTİB Yönetim Kurulumuzda ise 7 üyemiz kadın. Her biri alanında başarılı ve güçlü kadınlar ile bir arada olmaktan dolayı kendimi çok mutlu hissediyorum. Bu tabloyu daha da büyüteceğiz.” dedi