Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Teknik Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Araştırma Merkezi (BUKAGEM) iş birliğinde düzenlenen ‘Kariyer Merkezleri Çalıştayı’ tamamlandı. Çalıştay iki ayrı oturum şeklinde gerçekleşti. İlk oturumda misyon, zorluklar, strateji ve kültür konuları ele alınırken ikinci oturumda öğrenme ve gelişim başlıkları tartışıldı.
BTSO tarafından iş dünyasının referans eğitim merkezi olarak kurgulanan Bursa Business School (BBS), Kariyer Merkezleri Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştaya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Girişimcilik ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Konseyi Başkan Yardımcısı Ömer Kocakuşak, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal ve BUKAGEM Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin’in yanı sıra 22 üniversite temsilcisi katıldı.
“Kalkınma Hedefi Beşeri Sermayeyi Geliştirecek Bir Sistemin İnşasıyla Gerçekleşir”
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, ekonomik kalkınmada teknolojik ilerleme, girişimcilerin varlığı, sosyal, kültürel ve coğrafi koşullar gibi faktörlerin de etkili olduğunu söyledi. Bu faktörlerin, beşeri sermayenin gelişmesini olumlu yönde etkileyen en önemli unsurlar olduğunu belirten Batmaz, “Gerçek manada bir kalkınma hedefi, ancak ve ancak beşeri sermayeyi geliştirecek bir sistemin inşa edilmesiyle gerçekleşir. Rekabetin bilgi temelli teknolojik dönüşümle boyut değiştirdiği günümüzde, iş hayatına atılan gençlerimizden beklentimiz, mutlaka sahip olmaları gereken mesleki bilgilerinin yanında, akademik olmayan alanlarda da kendilerini geliştirmeleridir. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde, yani şu an üniversiteye yeni girmiş bir öğrenci kariyerinde olgunluk aşamasına geldiğinde, bugünün mesleklerinin en az yarısının olmayacağı öngörülüyor. Bu dinamik ortamda gerek üniversitelerimiz, gerekse de Kariyer Merkezlerimiz; öğrencilerimizin bireysel farkındalıklarının gelişimi, pozitif düşüncenin gücünü keşfetmeleri, kişisel gelişim ve dönüşümlerini her açıdan güçlendirmeleri gibi konularda daha büyük rol oynayacaktır.” dedi.
“Çalıştayların Ortak Akılla Gerçekleşmesi Fayda Sağlıyor”
Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, kurumların en çok sorun yaşadığı konulardan bir tanesinin işbirliği ve koordinasyon olduğunu belirtti. Bu nedenle çalıştayların kurumları bir araya getirerek ortak akılla hareket etmesinin çok fayda sağladığını kaydeden Karslıoğlu, “Bu kapsamda her kesimden çok değerli kişileri aynı zeminde buluşturan Bursa Business School’u çok kıymetli buluyorum. Doğru adımlar atıldığı sürece kurumsallaşma problemi yaşayan işletmelere önemli katma değerler yaratacağına inanıyorum. Bu oluşumu bizlere kazandırdığı için BTSO’ya teşekkür ederim.” diye konuştu.
“BBS, ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ Mottosunu Hissettiren Bir Yapıya Sahip”
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Servet Karasu, BTSO’nun destekleriyle 22 üniversitenin bir arada olduğu verimli bir çalıştayı geride bıraktıklarını ifade etti. BTSO’nun vizyonuna değinen Karasu, “Bursa Business School yapısı itibariyle üniversiteyi ve sektörleri destekleyen “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” mottosunu tamamen hissettiren bir oluşum. Bizim de Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ile hem öğrencilerimizin sektördeki kişilerden iş garantili eğitim almasında hem de bu öğrencilerimizin sanayi sektörüne kazandırılması konusunda çalışmalarımız var. Bu çalışmamız sanayi için bir rol model olabilir.” dedi.
“Sanayinin Üniversiteden Beklentisini Belirlemek Adına Anket Gerçekleştirdik”
Üniversite-sanayi işbirliğinden bahseden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, “Sanayinin üniversiteden beklentisini belirlemek adına bir anket gerçekleştirdik. BTSO’da anketimizi tüm üyeleriyle paylaştı. Oradan gelen sonuçları analiz ederek çıkan sonuçları üç temel başlık şeklinde değerlendirdik. Bu başlıklar doğrultusunda sanayicinin eğitim, öğretim ve nitelikli eleman konularında beklentisi var. Biz de bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
“Kariyer Merkezleri Öğrencilere Rehberlik Ediyor”
BUKAGEM Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin, çalıştayın kariyer merkezlerindeki güncel faaliyetler ve mezunlarla ilişkiler alanındaki en güncel bilgi, deneyim ve yöntemleri paylaşma amacını taşıdığını söyledi. Kariyer merkezlerinin öğrencilere daha etkili rehberlik yapmasına katkı sağladığını ifade eden Hasan Şahin, “Değerli hocalarımızın bu platformda paylaştığı zengin bilgi birikimi ve deneyim katılımcılarımıza yeni bakış açıları sundu. Eğitim, öğretim ve kariyer gelişimi alanındaki bu önemli etkinlikte, bir araya gelerek güç birliği yapmak, bilgi alışverişinde bulunmak ve geleceğin liderlerini yetiştirmek için ortak akıl oluşturmak istiyoruz.” dedi.