Türkiye'yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline getirecek “HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı” açıklandı. Bu doğrultuda çıkılan ilk 6 çağrıyla, Türkiye'nin yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.

HIT-30 Programı’nda açılan çağrılar kapsamında yenilenebilir enerjiye sağlanacak destekler dikkat çekiyor. Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının artarak devam etmesi amacıyla güneş enerjisinde hücre üretimine ingot aşamasından başlayan ve yıllık asgari 5 GW üretim kapasitesine sahip yatırımlar desteklenecek. Bu çağrı ile MW üretim kapasitesi başına 8 bin dolara kadar hibe desteği sağlanacak. Paketin toplam destek bütçesi 2,5 milyar doları bulacak. Yüksek yerli katkı ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren bu destek programıyla, yıllık toplam 15 GW’lık hücre üretim kapasitesi oluşturulması hedefleniyor. Yatırımcılara yüzde 60’a varan vergi teşviği, istihdam desteği, yatırım yeri tahsisi ve vergi muafiyetleri gibi çeşitli destekler sunulacak.

Rüzgar enerjisi alanında da kritik bileşenler ve deniz üstü türbinler gibi ürünlerin imalatının desteklenmesi ve yerli bir rüzgar enerjisi markası inşa edilmesi planlanıyor. Bu yatırımlar için ise toplam 1,7 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. HIT-30 batarya teknolojileri çağrısıyla ise yıllık en az 5 GWh üretim kapasitesine sahip batarya ve aktif malzeme üretim tesisi yatırımları desteklenecek. Bu çağrı ile MWh üretim kapasitesi başına 6 bin dolara kadar hibe desteği sağlanacak ve toplam destek bütçesi 4,5 milyar dolar olarak açıklandı.

Yeşil Enerji Teknolojilerinde Yatırım Rekabeti Artıyor

İş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BTSO Enerji Konseyi Başkanı Erol Dağlıoğlu, başta Avrupa Birliği olmak üzere küresel ekonomilerde yeşil dönüşüm bağlamında yaşanan gelişmelerin teknoloji odaklı üretimin önemini artırdığını söyledi. Enerjiden dış ticarete kadar tüm alanlarda sürdürülebilirlik kriterinin ön plana çıktığı yeni bir ekonomik düzenin oluştuğuna dikkati çeken Dağlıoğlu, “Üretimin kalbini enerji sektörü oluşturuyor. Ülkeler yeşil enerji teknolojilerinde yatırım ve üretimde yarış halindeler. Güneş, rüzgâr enerjisi ve batarya teknolojileri gibi birçok alanda kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Bu doğrultuda ülkemizde uzun vadeli strateji ve planlamaların sürdürülebilirlik hedefine ulaşmaya yönelik olması kritik önem taşıyor.” diye konuştu.

HIT-30 Programı Temiz Enerji Odaklı Geleceğe Geçişi Hızlandıracak

Yenilenebilir enerjinin enerji bağımsızlığında kilit rol üstlendiğini belirten Dağlıoğlu, bu çerçevede Yüksek Teknoloji Teşvik Programı’nın öncelikli destek alanları arasında yenilenebilir enerjinin de yer almasının ülkenin vizyonunu ortaya koyması açısından çok değerli olduğunu vurguladı. Türkiye’yi yenilikçi yükselen teknoloji alanlarında küresel yatırımların merkez üssü haline gelmeyi hedefleyen teşvik programını önemsediklerini dile getiren Dağlıoğlu, “HIT-30 Programı’nı Türkiye’nin temiz enerji odaklı bir geleceğe geçişini hızlandıracak önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Programın yerli üretimi teşvik etmesini ve teknolojik dönüşüme odaklanmasını önemsiyoruz. Programda yeşil enerji başlığında önemli çağrılar yer alıyor. Güneş enerjisi için 2,5 milyar dolar, enerji depolama için 4,5 milyar dolar ve rüzgar enerjisi için 1,7 milyar dolar olarak belirlenen teşvik programı, yenilenebilir enerji alanında yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip fırsatlar sunmasının yanı sıra ülkemizin ekonomik ve teknolojik dönüşümüne de önemli katkılar sağlayacak.” dedi.

Yüksek Teknoloji Yatırım Programı Bursa İçin Fırsat

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise program ile 2030 yılına kadar oluşturulacak 30 milyar dolarlık kaynağın Bursa’nın ve ülkenin yüksek teknoloji odaklı dönüşümü için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi. Başkan Burkay, “Bu pakette önümüzdeki 50 yılı şekillendirilecek teknolojiler özellikle belirlendi. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen ve ilk etapta gerçekleştirilen 6 çağrı, yeni nesil enerjili araçlar, batarya ve çip teknolojileri, güneş hücresi ve rüzgar türbinleri alanlarında oluşturuldu. Bu paketten aylar önce biz BB Solar’ı kurduk. Bu şirketin en önemli hedeflerinden birisi de bataryadan çipe kadar olan üretimi hayata geçirmek. Konjonktürün de müsaade ettiği ölçüde Bursa olarak ciddi anlamda adım atmayı istiyoruz. ‘HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nın ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.