Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri, KFA Fuarcılık ile dünyanın en prestijli sektörel buluşmalarında yer almayı sürdürüyor. Tekstil sektörü temsilcilerinin yer aldığı yaklaşık 70 kişilik BTSO heyeti, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Texworld Evolution ve Premiere Vision fuarlarını ziyaret etti.

Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO üyesi yaklaşık 70 firma, tekstil sektöründe marka organizasyonlardan Premiere Vision ve Texworld Evolution 2023 fuarlarına çıkarma yaptı. Premiere Vision Fuarı’nda 52’si Bursa’dan olmak üzere 210 Türk firması, Texworld Fuarı’nda ise 38’i Bursa’dan olmak üzere 97 Türk Firması stant açtı. BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ve BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Bayram Uçkun, sektörün kalbinin attığı fuarlarda stant açan Bursa firmalarını ziyaret etti. Meclis Başkanı Ali Uğur, Texworld Fuarı’nda ayrıca Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ile bir araya geldi.

Fransa’nın Başkentinde İhracat Mesaisi

Meclis Başkanı Uğur, Paris’te düzenlenen her iki fuarın dünyanın dört bir yanından gelen önemli alıcıları buluşturduğunu söyledi. Tekstil sektöründe Türkiye’nin ve özellikle Bursa’nın ağırlığını fuarlarda bizzat gördüklerini belirten Uğur, “Sektörde hem ülkemiz hem de Bursa’mız büyük bir potansiyele sahip. KFA Fuarcılık organizasyonuyla 70’den fazla firmamız fuarda incelemelerde bulundu ve iş bağlantıları kurmak için önemli mesafe kat etti. Ülkemizin ihracat yolculuğuna omuz veren her bir firmamızı yürekten kutluyorum.” dedi.

“Sektörün İhracat Odaklı Büyümesi Sürecek”

BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Bayram Uçkun, yılda iki kez düzenlenen söz konusu fuarların firmaların yıllık ihracat hedeflerine önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Bizim firmalarımız sektörde oldukça başarılı. Teknoloji, tasarım ve bilgi noktasında büyük bir tecrübeye sahipler. İnanıyorum ki sektörümüz bu tür organizasyonlarda boy göstermeye devam ederek Bursamızın dış ticaretine ve ülkemizin ihracat odaklı büyümesine istikrarlı bir şekilde katkı sağlamaya devam edecek.” diye konuştu.

Sektör Temsilcileri Fuarları Yorumladı

Premiere Vision ve Texworld fuarlarına katılan sektör temsilcileri de fuarlarla ilgili görüşlerini paylaştı. Premiere Vision fuar katılımcılarından Vedat Kayaoğlu, tekstilde 30 yılı aşkın bir tecrübeye sahip olduklarını ve üretimlerinin tamamını ihraç ettiklerini söyledi. Kayaoğlu, “Fuarın tarih olarak öne çekilmesi ve üzerine Fransa’da yaşanan olaylar Premiere Vision’u olumsuz etkiledi. 2 yıldır bu fuarda yer alıyoruz. Bizler önümüzdeki Şubat ayında da fuardaki yerimizi alacağız. Fuarın 2024 yılında firmamıza daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi. Vedat Kayaoğlu, KFA Fuarcılık organizasyonuyla Fransa’ya geldiklerini ve organizasyonun hizmet kalitesi açısından oldukça iyi olduğunu söyledi.

“BURTEX, Avrupa’daki Fuarlardan Daha Verimli”

Sektör temsilcisi Arzu Işık, Premiere Vision Fuarı’nın sektörün en önemli buluşmalarından birisi olduğunu söyledi. Fransa’da yaşanan olayların fuarı etkilediğini belirten Işık, bu konuda birçok firmanın gelip gelmeme konusunda kararsızlık yaşadığını dile getirdi. Firma olarak ihracata her zaman öncelik verdiklerini ifade eden Işık, “Fuarlar bizim için önemli. BTSO öncülüğünde KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen BURTEX Fuarı’nın ilk günden bu yana katılımcısıyız. Bence birçok Avrupa fuarından daha verimli geçen organizasyon. Fuarın Bursa’da olması da Bursa için büyük avantaj.” dedi.

KFA Fuarcılık’a Teşekkür

Sektör Temsilcisi Levent Tümer, fuarda Türkiye’nin sektördeki gücünü tekrar gördüklerini ifade ederek, “Özellikle de Bursalı firmaların sayısının yüksek olması çok önemli. ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ güzel bir slogan. Artık müşterilerimiz şehrimizi de iyi tanıyor. Bu gurur verici bir olay. Özellikle KFA Fuarcılık şirketine teşekkür etmek istiyorum. Organizasyon tecrübesi oldukça fazla. Paris’ten önce İtalya’da ITMA Fuarı’na KFA Fuarcılık ile katılmıştık. Oldukça memnunuz.” dedi. 

TEXWORLD Fuarı’na Bursa İmzası

Texworld Fuarı katılımcılarından Alper Yıldırım, 38 Bursalı firmanın stant açtığı fuara ilişkin, “Biz Fransa’ya yoğun çalışan bir firmayız. Bu fuarlarda kumaş üreticileri mutlaka yer almalı. İmaj ve yeni iş bağlantıları bulmak açısından bu fuarlara katılım oldukça önemli.” değerlendirmelerinde bulundu. Sektör temsilcisi Bilal Gürsoy, her geçen sene ihracat kapasitelerini geliştirdiklerini ve 42 ülkeye ürün sattıklarını belirterek, “İspanya, Fas, Yunanistan, İtalya, Lübnan, Almanya, Kanada’dan önemli müşterilerle görüşmeler gerçekleştirdik. Evrensel bir fuar olması sebebiyle Texworld Fuarı bizim iyi geçti.” ifadelerini kullandı. 

“Bursa Firmaları Yurt Dışında Çok Etkili”

Sektör temsilcisi İbrahim Temiz, Fransa’da yaşanan olaylardan dolayı fuarın durgun olduğunu söy - ledi. Tekstilde Bursa’nın güçlü bir kimliğe sahip olduğunu ifade eden Temiz, “Bursa firmalarının üretim ve ihracat kapasitesiyle yurt dışında etkili olduğunu düşünüyorum. Sektördeki ağırlığımızı Fransa’da bizzat gördük. Şehrimiz önümüzdeki süreçte her alanda başarılı firmaları ülkemize kazandırmaya devam edecektir.” dedi. İbrahim Temiz, bu yıl ilk kez KFA Fuarcılık ile Fransa’ya geldiklerini ve oldukça memnun ayrıldıklarını söyledi. Sektör temsilcisi Ertan Er de firma olarak ihracat kanallarını güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, fuardan beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Destekler Firmalar İçin Avantaj

KOSGEB, iş gezilerine katılan firma - ların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına destek vermeyi sürdürüyor. Her bir yurt dışı iş gezisi için işletme başına sağlanan destek üst limiti yüzde 60 ora - nında ve en fazla 45 bin TL olarak kullandırılıyor. KOBİ’ler 2 yıl boyunca toplamda 90 bin TL’ye ulaşan destekten faydalanabiliyor. BTSO üyeleri www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyon başvurusunda bulunabiliyor.

"Yeni Kreasyonlarımızı Tanıttık"

“Ürettiğimiz ürünleri dünyaya sun - mak için çeşitli fuarlara katılıyoruz. Texworld Paris de bu fuarlardan biri. Firma olarak daha önce de Texworld Fuarı’na katıldık. Burası güzel bir fuar. Paris’te düzenlenen iki büyük fuarı olan Texworld ve Premiere Vision fuarları normalde birbirlerine oldukça yakın yerlerde düzenleniyordu. Ancak Paris Air Show’dan dolayı Texworld’u şehrin merkezine taşıdılar. Bu durum müşteriler için iyi olmadı. Çünkü müşteriler genellikle PV odaklı geliyor. PV’yi ziyaret edenler sonrasında Texworld’ü de ziyaret ediyordu. Bu sene Texworld’un PV’den uzakta düzenlenmesinden dolayı fuar geçen yıllara göre daha sakin geçti. Texworld’e katılanlar genellikle kreasyon yapan firmalar oluyor. Kreasyona yönelik firmalar her hafta 3 – 4 tane yeni kalite çıkartır. Biz de gün be gün yeni kaliteler ekleriz ve bunları müşterilerimize sunarız

Biz hem sürekli müşteri ziyareti yapan hem de fuarlara katılan bir firmayız. O yüzden fuarlara sürekli yeni kreasyonlarımızı getiriyoruz ki, müşterilerimize daha iyi hizmet sunalım. Fuarlarda yeni müşteri arayışı içerisinde oluyoruz. Köklü bir firma olduğumuz için müşteriler bizi biliyor. Standart bir pazarlamada tutundurma ilkesi var. Fuarlar da bu açıdan bizlere yardımcı oluyor. Texworld Fuarı’nda ağırlıklı olarak İspanya, Rusya, Fas ve İngiltere gibi çeşitli ülkelerden gelen ziyaretçilerle bir araya geldik. Somut iş görüşmeleri gerçekleştirdik.

Gözler, BURTEX'e Çevrildi

Pandemiden sonra Texworld 4 günden 3 güne düşürüldü ve tarihleri değişti. Bu durum müşterilerin ve fuara katılan firmaların faydasına olmadı. İnsanlar Texworld’ün ardından uzun bir yaz tatiline giriyorlar. Bunun devamında da bizim gönderdiğimiz kartela ve numunelerin müşterilerimizin ellerine geçme süresi uzuyor. Hatta müşterilerin bu numunelerle neler yapacaklarını unuttukları bile oluyor. Bu nedenle fuar bana göre yanlış bir tarihte yapılıyor. Fuarın gene eylül ayında düzenlenmesini tercih ederdik ama genel şartlar bunu gerektirdiği için temmuzdaki fuara da katılıyoruz. Şubat ayında düzenlenen fuarlar, gene eskisi gibi güzel devam ediyor. Ancak, temmuz ayındaki fuarlar eylül ayındakiler kadar verimli olmuyor. Bu fuar da onlardan bir tanesiydi. Fuar süresi boyunca hiçbir Amerikalı misafirimiz gelmedi. Şu an herhangi bir sezon hazırlığı içerisinde olmadıkları için Avrupa’dan da pek fazla ziyaretçimiz olmadı. Fuar biraz sakin geçti. Buraya gelme amacımızı ve beklentimizi karşılayan bir fuar olmadı.

"5 Farklı Tema Sergiledik"

1994 yılında örme alanında kurulan firmamız bayan ve erkek dış giyimde hizmetlerini sürdürüyoruz. Brezilya’dan Kanada’ya, Fransa’dan Hollanda’ya kadar birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Texworld haricinde Almanya ve Sırbistan’daki fuarlara da katılıyoruz. Bu yıl için Kolombiya’da düzenlenen fuara katılmaya hazırlanıyoruz. Texworld Paris Fuarı’na 5’inci katılımımız. Geçtiğimiz dönemlerde eylül ayında düzenleniyordu fuar ve çok daha fazla verim alıyorduk. Çünkü insanlar yaz dönemini kapatmış ve tamamen iş odaklı oluyordu. Ancak şu anda tam yaz dönemi girişinde fuarın yapılması ziyaretçi sayısının azalmasına neden oldu. Şubat ayında katıldığımız fuar çok daha verimli geçmişti. Bu fuar da kötü değildi. Mevcut müşterilerimiz ziyaret etti, yeni koleksiyonlarımızdan seçimler yaptılar ama hedeflediğimiz kitleye ulaşamadığımızı söyleyebilirim. Umarım bundan sonraki süreçte fuar eylül ayında devam eder.

Texworld Fuarı’na 20 yıldır katılıyoruz. Dokuma kumaş üretimi yapıyoruz. Kendi bünyemizde dokuma ve boyahane tesislerimiz mevcut. Yaklaşık, aylık 1,5 milyon metrekarelik kapasitemiz var. Bunun yanı sıra bezlerimiz baskıya da uygun olduğu için baskılı kumaş da üretiyoruz partnerlerimiz aracılığıyla. Bütün kompozisyon çeşitlerimiz mevcut. Biz sezonları bir sene önceden ta kip etmek zorundayız. Bizim hazırlık sürecimiz aylar alıyor. Fuarda sergilediğimiz her şey bir sene önceden tasarlanmış ürünler. Biz Texworld’e her zaman kreasyonlarımızı yenileyerek gelmeye çalışıyoruz. Burayı en önemli fuar olarak görüyoruz. Bu yüzden fuara özel kreasyonlarımızı yetiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. 5 farklı temamız var. Burada kendi alanımızda doğru bul - duğumuz renklendirmeleri ve kalite sürecini yönlendiriyoruz. Pandemiden önce fuar eylül düzenlenirken, şu anda temmuzda düzenleniyor. Temmuzda yapılmasını kötü buluyorum. Çünkü insanlar tatile çıkıyor. Fuara gelmeyebiliyorlar. Sonrasında talep edebiliyorlar. Fuar eylülde düzenlendiğinde, insanlar yaz dönemini atlatıp işe başlıyorlardı. O da daha iyi oluyordu.