Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektörüne 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım gerçekleştireceklerini belirterek, "Bunun karşılığı 180 milyar dolar milli gelirimize katkı sunacağız. Üretime etkisi 320 milyar doları aşacak. 30 yıl boyunca istihdama katkısı ise 5 milyon kişi olacaktır." dedi. Denizcilik sektörünün gelişmesi açısından imkanların çok büyük olduğunu ifade eden Uraloğlu, Türkiye'nin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri almasını hedeflediklerini bildirdi. Uraloğlu, bu bağlamda mavi ekonomi, münhasır ekonomik bölge kavramlarının ülkenin stratejilerinde yerini aldığını aktardı.

 

20 Liman Sertifikalandırıldı
Uraloğlu, çevreye daha duyarlı liman tesislerini ülkeye kazandırmaya yönelik yürütülen Yeşil Liman Sertifika Programı kapsamında 20 liman tesisini sertifikalandırdıklarını dile getirdi. Haziran 2022’de yürürlüğe giren "Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik" uyarınca teşvik mekanizmasında sektör lehine bazı değişiklikler yaptıklarını hatırlatan Uraloğlu, şunları kaydetti: "Bu kapsamda; yıllık 10 gemiye, fosil yakıt kullananlara 1,5 katına kadar, çevre dostu enerji kaynakları kullananlara 2,5 katına kadar, çevre dostu enerji kaynağının kullanımına dönüşüm için yüzde 25’ine kadar teşvik verilecek. Bu desteklerden sektörümüze yararlanmaya ve Türk denizciliğine yatırım yapmaya davet ediyoruz. Kabotaj hattında çalışan gemilerimizin kullandıkları akaryakıt üzerinden alınan özel tüketim vergisine son verdik. Denizcilik sektörümüze 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım gerçekleştireceğiz. Bunun karşılığı 180 milyar dolar milli gelirimize katkı sunacağız. Üretime etkisi 320 milyar doları aşacak. 30 yıl boyunca istihdama katkısı ise 5 milyon kişi olacaktır. Türk deniz ticareti filosunun büyümesi için bakanlık olarak her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceğiz."

 

Dünya ticaretinin yüzde 90'ını üstlenen deniz taşımacılığının dünya ekonomisinin belkemiği olduğunu ifade eden Uraloğlu, deniz taşımacılığının düşük maliyet ve verimli olmasından dolayı, sürdürülebilir bir ekonomik gelişim ve refah için mutlaka gerekli olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin dünya deniz ticaretinden aldığı payı artırmanın ve denizciliğin her alanında “Lider Denizci Ülkeler” arasında hak ettiği yere ulaşması amacıyla sektörle birlikte gerekli adımları atacaklarını belirten Uraloğlu, "İnanıyorum ki, birlikte yapacağımız çalışmalarla Türkiye denizcilik alanındaki ağırlığını gelecekte daha fazla hissettirecek ve rekabet gücünü yükselterek denizcilik sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olacaktır." ifadesini kullandı.