Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında konuştu. Uluslararası alanda etki sahibi bir ülke olmanın yolunun, tüm unsurlarıyla ekonomisi güçlü ülke olmaktan geçtiğine işaret eden Erdoğan, bu anlayışla Türk ekonomisini güçlendirmeye, büyütmeye, karşılaştığı zorlukların üstesinden başarıyla gelmesi için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
Erdoğan, eylül başında Orta Vadeli Program'ı kamuoyuyla paylaştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti: "2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, geçen hafta yayımlandı. Geçtiğimiz haftalarda 12. Kalkınma Planı'nı Meclisimizin takdirine sunduk. 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı'nı Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra yürürlüğe koyacağız."
Milli Gelirde Hedef 7,7 Trilyon Dolar
Erdoğan, "İstanbul'un fethinin 600. seneidevriyesini inşallah satın alma paritesine göre dünyanın ilk 5 ekonomisinden biri olarak karşılayacağız." dedi. Erdoğan, Türkiye ekonomisi için 2053 hedeflerinin 7,7 trilyon dolar milli gelir düzeyine ulaşmak olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin, bugün birileri için hayal gibi görünen bu seviyeyi yakalayacak potansiyel, imkân ve kapasiteye fazlasıyla sahip olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, "Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize vaadimiz olan cep telefonu ve bilgisayar desteği ile ücretsiz 10 cigabaytlık internet sözümüzü geçen hafta yerine getirdik. Gençlerimizin kendilerini en iyi, en donanımlı şekilde yetiştirebilmeleri için hiçbir fedakârlıktan kaçmıyoruz. Göreve geldiğimizde yükseköğrenim öğrencilerimizin, kredi burs miktarı 45 liracıktı. Biz bu rakamı 27 kat artışla 2023 yılı itibarıyla lisansta 1250 liraya, yüksek lisansta 2 bin 500 liraya, doktorada 3 bin 700 liraya çıkardık. Ayrıca kredi almış öğrencilerimizin, geri ödemelerindeki TEFE-TÜFE oranlı güncellemeleri silerek yalnızca anaparanın ödemesini temin ettik. Bu şekilde 3,3 milyon öğrencimizin toplam 27 milyar liralık borcunu silmiş olduk." dedi.
Deprem Bölgesine Yeni Kredi İmkânı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremzedeleri asla ihmal etmediklerinin de altını çizerek, "Afetten zarar gören 11 ilimizde, 200 bin konutun inşası hızla devam ediyor. Yapımı biten konutları yakında etap etap teslim etmeye başlıyoruz. Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz. Diğer konut ve köy evlerimiz de tamamlandıkça teslimatlarını peyderpey yapacağız." diye konuştu. Yerinde Dönüşüm Projesi ile ilgili kredi ve hibe tutarlarının güncellendiğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdiye kadar 235 bin kardeşimizin başvurduğu bu projemizi de süratle hayata geçiriyoruz. Deprem bölgesindeki KOBİ'lerimize yönelik KOSGEB vasıtasıyla yeni bir kredi paketini devreye alıyoruz. Dünya Bankasıyla iş birliği halinde işletme başına 200 bin lira ile 750 bin lira arasında faizsiz kredi sağlayacağız."
‘İndirim Kampanyamıza 400 Firma, 50 bin Şubesiyle Katıldı’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayrıca son aylarda başımızı en çok ağrıtan hayat pahalılığı ve enflasyon meselesinde de gerekli tedbirleri alıyoruz. Hiçbir ekonomik temeli olmayan bahanelerle milletin aşına ve ekmeğine kan doğrayan fırsatçılara kesinlikle göz açtırmayacağız." değerlendirmesinde bulundu. Enflasyonla mücadeleye farklı kampanyalarla iş dünyasını da dâhil ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, “Bunun en somut örneklerinden biri, başta gıda olmak üzere tedarik zincirinde yaşanan aksamalardan kaynaklı enflasyon oranını asgari düzeye indirmek için yapmış olduğumuz birliktelik çağrısıdır. İndirim kampanyası çağrımıza 400'den fazla firma, 50 bine yakın şubesiyle katıldı. Bu sayı her geçen gün artıyor. Otomobil gibi fahiş fiyat balonunun oluştuğu kimi sektörlerde dengelenme başladı. Konut sektöründe de benzer bir tablonun ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Tüm dünya gibi bizi de olumsuz etkileyen enflasyon sorununu daha önce başardığımız gibi yeniden tek haneye indireceğiz. Bölgemizde patlak veren yeni krizler ve çatışmalar işimizi zorlaştırsa da Allah'ın izniyle bunları aşacak iradeye sahibiz. Milletimizin bu konuda bize ve ekonomi yönetimimize güvenmeye devam etmesini bekliyoruz." dedi.