BTSO, küresel ölçekte iklim değişikliğiyle mücadele politikalarının hız kazandığı bir dönemde üyelerine dönük yeşil dönüşüm odaklı projeler geliştirmeyi sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı destekleriyle Türkiye’de en fazla UR-GE projesini hayata geçiren BTSO, Giysilik Kumaş 1. UR-GE projesi kapsamında ‘Temiz Üretim’ eğitimleri gerçekleştirdi.
Kurumsal Kimliği Güçlendiriyor
BTSO, hayata geçirdiği projelerle üyelerini yeni bir vizyona kavuştururken, firmaların kurumsal kimliğini güçlendiren ve ihracat odaklı büyümelerine rehberlik eden etkinliklerini tüm hızıyla sürdürüyor. Oda’nın Ticaret Bakanlığı destekleriyle faaliyetlerini sürdüren Giysilik Kumaş 1. UR-GE Projesi kapsamında yer alan firmalara dönük olarak ‘Temiz Üretim’ eğitimleri düzenlendi. Danışman Vildan Gündoğdu tarafından verilen programa 20 firma katıldı. Danışman Vildan Gündoğdu, temiz üretimin bir ürün veya hizmetin hammaddeden başlayarak tüm yaşam süresi boyunca meydana gelen çevresel etkilerinin belirlenmesi prensibine dayandığını söyledi.
“Temiz Üretim, Riskleri Fırsata Çevirecek”
Gündoğdu, “Temel prensipleri ve envanter metodu ISO 14040-44 serisiyle tanımlanmaktadır. Analiz sonucunda kuruluşlar, ürünlerinin karbon, su ayak izini ve iklime, bioçeşitliliğe, alıcı ortama olan etkilerini hesaplayabilir. Özellikle de AB Yeşil Mutabakatta ihracatçılarımız için gerekli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi. BTSO Giysilik Kumaş UR-GE üyelerine ‘Temiz Üretim’ danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten Gündoğu, şöyle devam etti: “Katılımcı firmalara, ürün tedarik zincirlerinin oluşturulması, tedarikçilerden veri toplanması, üretim akışlarının ortaya çıkartılması, yaşam döngüsü analizi (LCA) senaryolarının belirlenmesi gibi konularda destek sunduk. Firmalarla birlikte ayrıca ürün analizi de gerçekleştirdik. Temiz Üretim Danışmanlığı ile ülkemizin en önemli ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat süreçlerinde öngörülen kapsamlı değişiklikler başta olmak üzere bu alandaki dönüşüme hızla uyum sağlanması ve karşı karşıya kalacağımız risklerin fırsata çevrilmesini amaçlıyoruz.”