ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da ‘Credit Suisse’ paniği başladı. İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının, sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20'yi aştı ve satış baskısı piyasa geneline yayıldı. Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar, Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep oldu.

 

Credit Suisse Group AG’nin büyük hissedarlarından birinin bankaya daha fazla yatırım yapmayı ‘kesin şekilde’ reddetmesi, banka yönetiminin güveni tesis etmekte zorlanmasına ve ABD’den Avrupa’ya finansal piyasaların çalkalanmasına neden oldu. Credit Suisse’in İsviçre Merkez Bankası’ndan “likiditesini güçlendirmek için” kredi sağlamasının ardından ise piyasalarda bir miktar toparlanma gözlendi.

 

İsviçre Merkez Bankası: Likidite Sağlayabiliriz

Geçen yılın sonlarında Credit Suisse’in en büyük hissedarı haline gelen Saudi National Bank’in Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Hudari, Credit Suisse’deki paylarını yüzde 10’un hemen altında bulunan mevcut seviyesinden yükseltmeyeceklerini söyledi. Al Hudari, Credit Suisse’in likidite ihtiyacı duyması halinde bankasının ilave enjeksiyonlara sıcak bakıp bakmadığının sorulması üzerine, “Regülasyonlar ve yasal nedenler ve bunların dışındaki birçok sebepten dolayı, kesinlikle hayır” yanıtını verdi. Bu açıklamalar sonrası Credit Suisse’in kredi marjları yükseldi, tahvilleri değer kaybetti, borçlanma maliyetleri tırmandı. İsviçre Merkez Bankası (SNB) ihtiyaç duyması halinde bankaya likidite sağlayacağını duyurdu.

 

Yatırımcılar, Güvenli Limana Yöneldi

SNB, Credit Suisse’in sermaye ve likidite yükümlülüklerini karşıladığını ve krizin diğer bankalara yayılacağına dair bir işaret olmadığını açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı da konuyu yakından izlediğini duyurdu. Satış baskısı, başta Avrupa bankaları olmak üzere küresel bir boyuta ulaştı. Öncesinde Silicon Valley Bank’in dahil olduğu üç ABD bankasının bir hafta içinde iflas ederek kapanmış olması, risk iştahının düşük olduğu piyasalara pek yardımcı olmadı. BNP, SocGen, ING ve Deutsche Bank gibi büyük Avrupa bankalarının hisseleri dün yüzde 10 ve üzeri düşüşler kaydetti. Euro, dolar karşısında bir ara yüzde 2’den fazla düşerek iki ayın en düşük seviyesine indi. Avrupa’daki çöp seviyesi kurumsal tahvilleri olası bir temerrüde karşı sigortalamanın maliyetini hesaplayan iTraxx Crossover endeksi dün 55 baz puan ile son 3 yıldaki en hızlı günlük yükselişini kaydetti ve aralıktan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. ABD bankalarını izleyen KBW banka endeksi bir ara yüzde 5 düştü. ABD 2 yıllık tahvil getirileri 54 baz puana varan düşüşle eylülden bu yana en düşük seviyeleri test etti. Kriz yatırımcıları güvenli limanlara yöneltirken, altın değer kazandı, bakır iki ayın en düşük seviyesine indi. Credit Suisse’in sabaha karşı yaptığı açıklama sonrası sabah saatleri itibarıyla Euro Stoxx 50 vadeli endeksi yüzde 2,3’e kadar yükselirken, Asya’daki banka hisseleri kayıplarını sildi. ABD vadeli endeksleri artıda, euro değer kazanıyor.

 

Likidite Desteği Güveni Tazeledi

Dün 1,70 İsviçre frangından kapanan Credit Suisse hisseleri bugün 2,37 İsviçre frangı değerle açıldı. Böylece, Credit Suisse hisseleri yüzde 40 civarında artış gösterdi. Yükseliş, Credit Suisse'in İsviçre Merkez Bankasından (SNB) 50 milyar İsviçre frangı (54 milyar dolar) borçlanacağını açıklamasının ardından gerçekleşti. Söz konusu likidite desteği, yatırımcıların güvenini tazeledi.

(Kaynak: Bloomberg HT)