Bursa Furniture Cluster kurumsal kimliğiyle dünyaya açılan Mobilya UR-GE proje üyeleri, yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında ABD ve Fas’ın ardından rotayı Balkan coğrafyasına çevirdi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bölge firmalarıyla bir araya gelen Bursa mobilya sektör temsilcileri, yaptıkları iş görüşmeleriyle Sırbistan’da yeni ticaret köprüleri kurmayı hedefliyor.

BTSO 12. Meslek Komitesi Başkanı ve Fly Mutfak firmasını temsilen ikili iş görüşmelerine katılan Mustafa Keleş, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl arttığına işaret etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 yılında 2,35 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştığını belirten Mustafa Keleş, “Bursa iş dünyası olarak bizler de Odamızın liderliğinde, artan ticaret hacmine katkı sağlamak istiyoruz. Yeni bir pazara girmenin bazı zorlukları var. Bu nedenle sabırlı olmak gerekiyor. Kasım ayında Fas’ta yine B2B organizasyonu yapmıştık. Oradaki görüşmelerin ardından ilk siparişlerimizi buradaki organizasyon sırasında almak nasip oldu. Bazı firmalarımız da burada ürün satışı konusunda önemli anlaşmalar yaptı. Nitelikli etkinliklerle Bursamızın ve ülkemizin dış ticaretini geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi. 

“Bayilik Anlaşmasıyla Sırbistan Pazarındayız”

Massif Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Kumru da ABD ve Fas’ın ardından Balkan coğrafyasının önemli ülkelerinden biri olan Sırbistan’da son derece verimli iş görüşmeleri yaptıklarını anlattı. Durmuş Kumru, “Sırbistan’da Türk ürünlerine sempati ile yaklaşan alıcılarla karşılaştık. Yaptığımız görüşmelerde ürünlerimize gösterilen ilgi yüksekti. Massif firması olarak iki firmayla ürün satışı konusunda anlaştık. Tabelalı bayilik anlaşması yaptığımız iki firmadan biri Belgrad içinde faaliyet gösteriyor.” ifadelerini kullandı. 

“Sırbistan’dan İlk Siparişimizi Aldık”

Astin Yatak Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Çelek, ihracatla büyüme hedefleri olduğunu söyledi. Bu kapsamda Belgrad’da yaptıkları görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirten Çelek, “B2B etkinliklerinin sonucunda konteyner bazında ilk siparişimizi aldık. Üretim yeteneğimiz ve kalite algımızla Sırbistan pazarında da büyümeyi amaçlıyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamıza ve Ticaret Bakanlığımıza bizlere sunmuş oldukları tüm destekler için teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Mobilya sektör temsilcilerinin B2B organizasyonunu Türkiye’nin Belgrad Ticaret Müşaviri Yasemin Yüce de ziyaret etti. Bursa Furniture Cluster üyeleri, Sırbistan temasları kapsamında Vojvodina Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret ederek, sektörel düzeyde yapılabilecek işbirlikleri için görüş alışverişinde bulundu.  

Ticaret Potansiyeli Hızla Gelişiyor

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkiler hızla gelişiyor. Türkiye’nin Sırbistan’daki yatırımları son 10 yılda büyük bir sıçramayla 1 milyon dolardan 400 milyon dolar seviyesine çıktı. Sırbistan’daki Türk firmalarının sayısı ise 1.300’ün üzerinde.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2,347 milyar dolar seviyesinde. Türkiye, 2022 yılında Sırbistan’a 1,78 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İki ülkenin kısa vade için belirlediği ortak ticaret hacmi hedefi ise 5 milyar dolar.

Türkiye ile Sırbistan arasında vizesiz seyahat anlaşması da bulunuyor. İki ülke, kimlikle karşılıklı seyahat konusunda da anlaşma imzaladı. 7 Eylül 2022 tarihinde Belgrad’da düzenlenen ‘Sırbistan – Türkiye İş Forumu’nda ayrıca, Bursa ile Yeni Pazar, Alanya ile Novi Sad, Balıkesir ile Niş arasında kardeş şehir ilişkisi kurulması için de ilk adımlar atıldı.