Bursa Business School, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) düzenlediği ‘Mobilya Sektör Buluşmaları’ toplantısında Türk mobilya sektörünün liderlerini ağırladı. Zirvede sektörün ihracat hedefleri ve markalaşma stratejileri belirlendi.
Türkiye’nin mobilya sektöründeki lider markaları, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) vizyon projelerinden biri olan Bursa Business School (BBS) çatısı altında düzenlenen ‘Mobilya Sektör Buluşmaları’ toplantısında bir araya geldi. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda, sektörün 2024 hedefleri belirlendi.
Modern altyapısı, uluslararası standartlardaki imkanları ve yenilikçi yaklaşımıyla iş dünyasının buluşma noktası haline gelen Bursa Business School, önemli bir organizasyona daha başarıyla ev sahipliği yaptı. Türk mobilya sektörünü buluşturan organizasyona Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TİM Başkan Vekili ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul Mobilya Kağıt Ağaç ve Orman Ürünleri Birliği Başkanı Erkan Özkan ile sektörün önde gelen temsilcileri katıldı. Katılımcılar, mobilya sektörünün ihracatta daha büyük hedeflere ulaşması, markalaşmanın güçlendirilmesi ve katma değerli üretimin artırılması gibi kritik başlıkları ele aldı.
“Marka Gücümüzü Artırmalıyız”
Toplantının açılış konuşmasını yapan MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak, Türk mobilya sektörünü dünya lideri konuma getirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, “Biz büyümeyi desteklemek ve sürdürülebilir bir başarı yakalamak için tüm olanaklarımızı seferber ediyoruz. Güçlü üretim kapasitemiz ile dünya ticaretinde daha güçlü ve kararlı adımlar atmalıyız. Özellikle, ihracatta öncelikli hedefimiz katma değerli ürünler ihraç etmek ve birim ihracat fiyatlarını yükseltmektir. Bu doğrultuda, Türk mobilyası algısını dünyada daha da güçlendirmek ve marka gücümüzü artırmak için büyük çaba sarf ediyoruz.” dedi.
“Yerli ve Milli Altyapı İle 20 Milyar Dolara Ulaşabiliriz”
Türk mobilya sektörünün global pazarda yükselişinin yerli ve milli altyapının gelişmesiyle sağlanabileceğini ifade eden Davut Karaçak, “Türk mobilyasının kalitesini bir kez daha tüm dünyaya sergileyerek, sektöre olan güveni pekiştirmek istiyoruz. Ülke olarak, mobilya ihracatında son 20 yılda önemli bir büyüme kaydettik. Yıllık 12 milyar dolarlık üretim ve 5,5 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaştık. Sektör olarak ilk etapta 10 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak istiyoruz. Yerli ve milli makine, ekipman, hammadde ve yazılım altyapımızı tamamen kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz takdirde bu rakamı iki katına da çıkarabiliriz.” diye konuştu.
“Sürdürülebilirlik Standartlarına Uymak Zorundayız”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve aynı zamanda MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç de Türk Mobilya sanayinin son 20 yılda global ölçekte, kalitesiyle, tasarımıyla, ticaretiyle önemli başarılar elde ettiğine dikkat çekti. Özellikle son 20 yıl, 10 yıl ve 5 yıllık dönemlerde ihracatını en çok artıran ülkeler sıralamasında adı değişmeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Sektördeki güç birliğinin ve girişimcilik ruhunun, bu başarının altındaki temel faktörler olduğunu dile getiren Güleç, hedeflerinin bu başarıyı liderlikle pekiştirmek olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin mobilya ihracatında en önemli pazarının AB ülkeleri olduğuna işaret eden Güleç, mobilya sektör temsilcilerinin yeşil ekonomi ile ilgili süreçlere uyum yeteneklerini artırmaları gerektiğini vurguladı. Güleç, “Küresel rekabet gücünü artırmak için sürdürülebilirlik standartlarına uyum sağlamak zorundayız.”
Mobilya Sektörünün Dünyaya Tanıtımı Sürecek
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, özellikle Amerika pazarı başta olmak üzere mobilya sektörünü etkili şekilde tanıtmak için verdikleri destekleri anlattı. Dünya çapındaki tüm önemli fuarlarda yer almaya devam edeceklerini belirten Kılıçkaya, 80 farklı ülkede bin 800’ün üzerinde fuara destek verdiklerini de sözlerine ekledi.
Geleceği Şekillendiren Sunumlar
Mobilyacıların BBS’teki buluşmasında Ekonomist Dr. Bader Arslan, “Mobilya Sektörü Ekonomik Görünüm” başlıklı sunumuyla sektörün ekonomik fırsatlarını analiz ederken Marka Mimarı Ömer Şengüller ise “Mobilya Sektöründe Bir Dünya Markası Olmak” konusundaki önerilerini paylaştı.
2025 Koleksiyonları İlk Kez BBS’de Sergilendi
Toplantı ve sunumların ardından mobilya sektöründe inovasyona öncülük eden ve tasarımlarıyla küresel pazarda öne çıkan firmalar, 2025 koleksiyonlarını ilk kez BBS’de sergiledi. Yeni nesil tasarımlar, modern çizgiler ve fonksiyonelliği bir araya getiren koleksiyonlar, katılımcıların ilgisini çekti.