Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile kent protokolü, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim ve ihracat merkezi Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ni (TEKNOSAB) ziyaret etti.
‘Türkiye’yi Sanayide ve Teknolojide Yükselten Şehir’
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, ziyaretle ilgili “Bursa ekonomimizin yeni hedefleri ve vizyonu doğrultusunda yaptığımız çalışmalarımızı Sayın Bakanımızla paylaştık. Ardından bölgede üretim yapan firmalarımızı ziyaret ettik. Sayın Bakanımıza projemize gösterdikleri yakın ilgi ve destekleri için şükranlarımızı sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Kacır, ziyareti sonrasında “17 OSB, 3 Endüstri Bölgesi, 17 milyar dolar ihracat, ihracatta ortalama kg değeri 4.5 dolar, 132 Ar-Ge Merkezi, 31 Tasarım Merkezi. Türkiye’yi sanayide ve teknolojide yükselten şehir” paylaşımını yaptı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da "Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır, bilgi ve inovasyona dayalı üretimde rekabet gücünün artırılması hedefiyle hayata geçirilen TEKNOSAB’ı ziyaret etti. Yerli ve milli sanayinin gelişmesine katkı sunuyor, Ar-Ge projeleri destekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
‘İhracat 254 Milyar Dolara Çıktı’
Bursa temasları sırasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Mehmet Fatih Kacır, 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatın günümüzde 254 milyar dolar seviyelerine çıktığını belirterek “Kendi tasarlayıp ürettiği İHA’larla, SİHA’larla küresel dengeleri değiştiren, doğuştan elektrikli milli gururumuz Togg ile paradigma değişimlerine tam zamanında yatırım yapan, beyaz eşya, ticari araç, güneş paneli ve çimento üretiminde Avrupa lideri, hava savunma sistemlerini, çıkarma gemilerini, yer gözlem ve haberleşme uydularını milli kabiliyetleriyle geliştirip üretebilen, çıkardığı milyar dolarlık teknoloji girişimleriyle tüm dünyanın dikkatini çeken bir Türkiye’den bahsediyoruz. 2002 yılında, çoğunlukla düşük teknolojili ürünlerden oluşan ihracatımız sadece 36 milyar dolar düzeyindeyken, bugün geldiğimiz noktada, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin başı çektiği, 254 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir Türkiye’den söz ediyoruz. Önceliğimiz, Bursa'nın rekabet gücünü ve yüksek teknolojili üretimindeki payını arttırmaktır. Bu hedef doğrultusunda Bursa'mızı bugüne kadar büyük ölçüde destekledik, desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
‘Togg’u Milletimiz Sahiplendi’
Son 20 yılda Bursa'ya 175 milyar liradan fazla yatırım yaptıklarını belirten Bakan Kacır, "Milletimizin 60 yıllık hayali, milli teknoloji hamlemizin eseri olan milli otomobilimiz Togg’u Bursa’da üreterek ülkemize kazandırdık. Elektrikli otomobil olmasının yanında tamamen akıllı bir cihaz olan Togg, Türkiye'nin yeni nesil sanayi politikasının da en somut örneği. Yüksek düzeyde Ar-Ge yatırımının sonucu Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen milli otomobilimiz Togg, artık ülkemizin yollarında. İnşallah kısa süre içinde uluslararası pazarda da yerini alacak. Milli otomobilimizi, 177 bin gibi rekor seviyede bir siparişle çok şükür milletimiz de sahiplendi. İşte bu yerli ve milli gururumuzu üretmek ve geliştirmek için en uygun inovasyon ekosisteminin Bursa’da olduğu değerlendirdik. Üretim tesisimizi Gemlik’te inşa ettik. Bununla birlikte, gelecekte paradigma değişimlerinin yaşanacağı mobilite sektörü için kritik öneme sahip SİRO Batarya Fabrikamızın temellerini de yine Bursa’da attık. Böylece yerli ve milli otomobilimizin kritik bir bileşeni olan bataryaları da Bursa’da üreteceğiz." diye konuştu.
Bursa İçin 4 Bin 642 Yatırım Teşvik Belgesi Düzenlendi
Bakanlık olarak son 20 yılda Bursa için 4 bin 642 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini belirten Bakan Kacır şunları söyledi: "Bu belgeler kapsamında 160,8 milyar lira tutarında sabit yatırım ve 103 bin 740 kişilik istihdamın önünü açtık. Özel sektör firmalarımızın 163 Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmasını sağladık. Bu merkezlerde 6 bin 514 kişilik nitelikli istihdam oluştururken, 4 milyar 254 milyon TL vergi muafiyeti sağladık. İlimizde faaliyetlerini sürdüren ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde 209 yenilikçi firmada istihdam edilen bin 111 Ar-Ge personelini desteklemeye devam ediyoruz. Bu teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan Ar-Ge firmalarına 850 milyon TL’den fazla vergi muafiyeti sağladık."