Avrupa Birliği (AB), sanayisinin ihtiyaç duyduğu kritik ham maddelerde dışa bağımlılığı azaltmak için yerel üretimi artırmayı ve aşırı bağımlı olunan ülkelerden ithalatı kısıtlamayı içeren yasa hazırladı.

HEDEF: YEŞİL SANAYİ

Avrupa Birliği, kritik ham maddelerde dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Brüksel'de düzenledikleri basın toplantısında, yeni Kritik Ham Madde Yasası teklifini duyurdu. Avrupa için yeşil ve dijital dönüşümün büyük önem taşıdığını vurgulayan Dombrovskis, "Geleceğin yeşil sanayisinde lider olmak istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için kritik ham maddelere ihtiyacımız var" dedi. Dombrovskis, Avrupa'nın kritik ham maddelere ihtiyacının çok açık olduğunu vurgulayarak, kritik ham maddelere olan küresel talebin gelecek 10 yılda birkaç kat artacağını bildirdi. Dombrovskis, kritik ham maddelerin çoğunda az sayıda ülkeye, bazılarında ise tek bir ülkeye bağlı olduklarını belirterek, "Bu, geleceğin sanayisini inşa etmenin istikrarlı veya güvenilir bir yolu değil" dedi.

KRİTİK HAM MADDE YASASI

Yasayla ham maddeler "kritik" ve "stratejik" olmak üzere 2 farklı şekilde listelendi. Stratejik ham maddeler listesinde Avrupa'nın yeşil ve dijital hedefleri, savunma ve uzay sektörleri için önemli olan teknolojilerde yer alan madenleri bulunurken, bor, kobalt, bakır, galyum, lityum, magnezyum, titanyum ve nikelin de aralarında olduğu 16 ürün bu listeye girdi. Stratejik ham maddeler listesindeki ürünlerin gelecekte olası rekabet risklerine maruz kalabileceğine dikkati çekildi. Ayrıca, bor, bakır, bizmut, taş kömürü, bakır ve nikelin de aralarında olduğu 34 ürün ise kritik ham maddeler listesinde yer aldı. Yasa, stratejik ham madde tedarik zincirinde yerel kapasitenin geliştirilmesi ve 2030 yılına kadar AB tedarikini çeşitlendirmek için net kriterler belirledi. Böylece AB, kritik ham maddelerde yıllık tüketimin en az yüzde 10'unu çıkaracak, en az yüzde 40'ını işleyecek ve en az yüzde 15'ini geri dönüştürecek.