Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) üyeleri KFA Fuarcılık ile dünyanın en prestijli fuarlarında yer almaya devam ediyor. Tekstil sektörü temsilcilerinin yer aldığı yaklaşık 200 kişilik BTSO heyeti, İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük uluslararası tekstil ve tekstil teknolojileri fuarı ITMA 2023’ü ziyaret etti. Yenişehir Havalimanı’ndan özel uçakla fuara gelen sektör profesyonelleri, tekstildeki yenilikçi teknolojileri yakından inceleme fırsatı yakaladı.

Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO’nun 2013 yılında hayata geçirdiği KFA Fuarcılık, ITMA Milano Fuarı’nda önemli bir organizasyona imza attı. 1951 yılından bu yana her 4 senede bir düzenlenen ITMA 2023 için Yenişehir’den İtalya’nın Milano şehrine özel uçakla 200’e yakın iş insanı çıkarma yaptı. 8-14 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleşen ITMA’ya dünyanın farklı coğrafyalarından sektör temsilcileri stantlı katılım sağladı. 200 bin metrekarelik alana sahip olan fuarda, 44 farklı ülkeden 1.600’den fazla katılımcı yer alıyor. Fuarda Türkiye’den 191 katılımcı da stant açtı. Sektördeki yeni teknolojilerin görücüye çıktığı fuarı ziyaret eden Bursa iş dünyası temsilcileri, tekstildeki yeni dönüşüm sürecini mercek altına aldı.

“Sektörde Dönüşüm Hızla Sürüyor”
BTSO Meclis Üyesi Cabir Sökücü, firmasının ağırlıklı olarak ihracata dönük bir yapıya sahip olduğunu söyledi. İtalya’da önemli iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Sökücü, “Tekstil sektöründeki değişimi yerinde görmek için ITMA Fuarı’na geldik. Yatırımlarımızı şekillendirmek açısından önemli bir ziyaret oldu.” dedi. BTSO Meclis Üyesi Rıdvan İmamoğlu, BTSO’ya üyelerinin ihracatını artırmaya dönük başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Fuarın Bursa tekstil sanayisinin geleceğinin şekillenmesi açısından önemli olduğunu ifade eden İmamoğlu, fuarda Türkiye’den hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısının güçlü olmasının sektörün gelişime açık olduğunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.

“Fuarlar Sektörlere Heyecan Veriyor”
BTSO Meclis Üyesi Ahmet Aşık, fuarın oldukça verimli geçtiğini belirterek, başarılı organizasyondan dolayı KFA Fuarcılık’a teşekkür etti. BTSO 15. Meslek Komitesi Başkanı Çetin Çavuş, fuar organizasyonlarının firmaların teknolojik gelişimi için kritik bir role sahip olduğunu söyledi. KFA Fuarcılık ile İtalya’ya gelmenin oldukça önemli olduğunu belirten Çavuş, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kuruluna üye odaklı projelerinden dolayı teşekkür etti. 18. Komite Üyesi Ali Serdar Kükrer ise fuarların iş insanlarının heyecanını yükselttiğini söyledi.

BTSO’ya Teşekkür
BTSO 5. Meslek Komitesi Başkanı Davut Gürkan, firma olarak Barcelona’nın ardından ITMA 2023 Milano fuarına katılım sağladığını belirterek, “Ülkemiz tekstil sektöründe AR-GE yatırımlarıyla ciddi bir aşama kat etti. Bizler de KFA Fuarcılık ile birlikte sektördeki yenilikleri İtalya’da gözlemledik. Organizasyon için KFA Fuarcılık’a ve BTSO’ya teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. BTSO Meclis Üyesi Yavuz Özdemir, ITMA’nın sektörün şampiyonlar ligi bir fuarı olduğunu vurguladı. 5. kez ITMA Fuarı’na geldiğini ve amacının sektördeki teknolojik dönüşümü takip etmek olduğunu ifade eden Özdemir, bu organizasyonların aynı sektörden insanların birlikte hareket etmesine ciddi katkı sağladığını da dile getirdi. Sektör Temsilcisi Cemal Vardar ise fuarın firmaların yeni yatırımlarının daha hızlı ve verimli olmasına katkı sağladığını söyledi.

Özel Uçakla Yenişehir’den İtalya’ya İş Programı
BTSO Meclis Üyesi Ali Güzeldağ, fuarda ağır sanayiden elektronik odaklı makine sektörüne geçiş olduğunu bizzat gözlemlediklerini, 200’e yakın Türk firmasının katılımcı olmasının Türkiye’nin üretim kalitesinin ne kadar güçlü olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Sektör temsilcisi Eşref Özcan, Yenişehir’den özel uçak organizasyonuyla daha hızlı bir şekilde fuara katılım sağladıklarını belirterek, “Pandemi çıkışından sonraki ilk fuar. Firma olarak teknik tekstile önem veriyoruz. Hedefimiz teknolojimizi daha ileriye taşımak.” dedi.

20 Bursalı Firma Stant Açtı
Sektörün en önemli buluşmalarından olan ITMA 2023 Fuarı’nda 20 Bursalı firma da stantlı katılım sağladı. Fuar katılımcılarından Suat Kurukol, 3 dönemdir fuarda yer aldıklarını ve Milano’daki fuarın verimli geçtiğini söyledi. Sektör temsilcilerinden Eren Sözal, yatırımcı firmaların yenilik arayışında olduğunu belirterek, “Bu fuarların amacı müşteri taleplerini toplamak bu beklentilere göre üretim geliştirmek. BTSO üyesi bir firmayız. Bu noktada BTSO’nun üyelerine sunduğu avantajlarından mutluyuz. UR-GE Üyesi kimliğimiz de var. BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay’ın sektörleri harekete geçirecek bir vizyonu var. Sektörlerimize destek olan BTSO’ya teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Sektör Temsilcisi Enes Haşıloğlu ise firma olarak 30 ülkeye doğrudan ihracat yaptıklarını ve üretimin yüzde 70’ini yurt dışına pazarladıklarını söyledi. ITMA Fuarları’nın tekstil sektörünün ‘Olimpiyat’ fuarı olarak nitelendiren Haşıloğlu, Türk tekstil sanayisinin sektördeki dönüşümü yakalama gayretinde olduğunu söyledi.

Destekler Firmalar İçin Avantaj
KOSGEB, iş gezilerine katılan firmaların ulaşım, konaklama ve rehberlik ücretleri gibi harcamalarına kolaylık sağlamaya devam ediyor. Her bir yurt dışı iş gezisi için işletme başına sağlanacak destek üst limiti yüzde 60 oranında ve en fazla 45 bin TL. Böylece KOBİ’ler 2 yıl boyunca toplamda 90 bin TL’ye kadar destekten faydalanabiliyor. BTSO üyeleri ayrıca www.kfa.com.tr adresinden fuarlar hakkında detaylı bilgiler alıp, sektörlerine ilişkin organizasyonlar için başvuruda da bulunabiliyor.