Küresel piyasaların, geçen hafta enflasyon ve resesyon endişeleriyle negatif seyretmesine karşın emtia piyasasına pozitif bir seyir hakim oldu.

Analistler, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılayamamasının ardından resesyon endişelerinin güç kazanmasıyla dolara olan talebin azaldığını ve emtia piyasasında işlem gören ürünlere talebin arttığını, arza yönelik endişelerin de emtia fiyatlarındaki yükselişleri tetiklediğini bildirdi. Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD'de açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Altında Düşüş Trendi Sona Erdi

Altının ons fiyatı, 3 haftalık düşüş eğilimini sonlandırdı. Geçen hafta gümüş ve paladyum yüzde 1,4, altın yüzde 0,3 ve platin yüzde 0,9 değer kazandı. Altının ons fiyatı ve platin, böylelikle üst üste 3 haftalık düşüş eğilimini sonlandırmış oldu. Analistler, dünya genelinde açıklanan makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırmasının ardından altına talebin arttığını söyledi.

Brent Petrol Son Bir Ayın Zirvesinde

Geçen hafta baz metallerde ise karışık bir seyir öne çıktı. Haftayı alüminyum yüzde 0,5, çinko yüzde 0,6 ve kurşun yüzde 3,6 azalışla kapatırken, bakır yüzde 0,3 ve nikel yüzde 2,5 değer kazanarak üst üste 2 haftalık düşüş eğilimlerini sonlandırdı.

Brent petrol yüzde 4 değer kazanarak son bir ayın en yükseğine çıkarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz yüzde 8,4 azaldı. Suudi Arabistan 1 milyon varillik arz kesintisini ağustosa uzatacağını belirtti. Rusya günlük petrol arzını 500 bin varil, Cezayir de 200 bin varil azaltacağını duyurdu.

Tarım Emtialarında Artış Eğilimi

Tarım emtialarında ise geçen hafta yükseliş eğiliminde bir seyir izlendi. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 0,1, mısır yüzde 0,4 ve pirinç yüzde 3,5 değer kazanırken, soya fasulyesi yüzde 1,8 azalış kaydetti. Intercontinental Exchange'de (ICE) pamuk yüzde 0,8, kahve yüzde 0,5 ve şeker yüzde 3,2 artarken, kakao yüzde 1,5 değer kaybetti.

Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin belirsizliklerle arza yönelik endişeler artarken, Rusya Dışişleri Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayımladığı açıklamada, Rusya'nın Tahıl Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini sorumlu bir şekilde yerine getirmeye devam ettiğini ancak anlaşmanın daha fazla devam etmesi için bir gerekçe görmediğini belirtti. Söz konusu gelişme, özellikle buğday, mısır ve pirinç gibi tarım emtialarının fiyatlarında yükselişe sebep oldu.