Dünyanın en büyük ev tekstili fuarlarından biri olan ve Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki Küresel Fuar Acentesi (KFA) organizasyonu ile düzenlenen HOMETEX, sürdürülebilir-dönüştürülebilir malzemelerden yapılan ürünlerin sergilendiği trend alanı ve bu konuların masaya yatırıldığı söyleşilerle sektörün geleceğine yön verdi. Katılımcılar ve söyleşilerde yer alan isimler, fuarın getirilerini BTSO Ekonomi’ye anlattı.
Uzunoğlu: Bizim Bayramımız Gibi
TETSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı-Egem Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uzunoğlu: “Yaklaşık 20 yıldır fuar katılımcısıyım. HOMETEX, gerçekten bu ülkenin vazgeçilmezlerinden. Hem firmalar, hem tüketiciler açısından böyle. Çünkü uzun yıllardır yapılan bir fuar olduğu için fuarımız gerçekten çok iyi geçiyor. Geçen yıl da çok iyi geçti. Bu yıl da çok yoğun geçti. Fuarlar, müşteriyle üreticinin buluştuğu yerlerdir. Bayram öncesi en güzel kıyafetlerinizi giyip misafirlerinizi karşılamak gibi. Fuarlar için biz yıl boyu hazırlık yapıyoruz. Kurduğumuz stantta müşterilerimiz bizi ziyarete gelirse bayram oluyor. Alışveriş yaparlarsa da o da çikolata gibi oluyor. Bu fuar, verimli bir organizasyon. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”
Çuvalcı: Sürdürülebilirlik, Vazgeçilmez Unsur
BUTEXCOMP Projesi Küme Geliştirme Danışmanı, Bölgesel Ekonomik Kalkınma Teknik Tekstiller ve Tekstiller Danışmanı Yeliz Çuvalcı, “Fuar, sadece Türkiye için değil Avrupa için de son derece kritik önemde bir organizasyondu. Çok yoğun ve verimli geçti. Trend alanında, özellikle sektörel rekabet açısından, ev tekstilinde sürdürülebilirlik noktasına değinilmesi çok önemliydi. Sürdürülebilirlik, ev tekstilinin vazgeçilmez konusu. Avrupa Birliği pazarını da düşünecek olursak özellikle değer zinciri bağlamında ham maddenin girişinden nihai ürüne kadar dijital süreçlerle takip edilmesi gereken bir konu. Bunu konuştuk. Sürdürülebilirlik konusu, gelecek fuarlarda da işlenmeye devam edilecektir.”
Baykal: Söyleşiler, Sektörün Geleceği İçin Önemli
EAT Programı Türkiye Mümessili ve Didem Baykal Akademi Kurucusu Didem Acay Baykal: “HOMETEX, bizim vazgeçemediğimiz fuarlardan biri. Çünkü Türkiye’deki ev tekstili üreticilerini tek çatı altında toplayan, hepsinin ürünlerini sergilemesine imkan tanıyan, trendleri takip etmemizi sağlayan tek fuar. Fuarın her yıl bu sinerjiyle, enerjiyle canlanması bizim de hedefimiz. Eğitim, işlevsellik ve tekstilde tasarımın önemiyle ilgili trend alanında benim de bir söyleşim oldu. Bu alandaki etkinliklerin artması, sektörün geleceği açısından çok önemli. Türkiye olarak tasarımın önemini anlamış durumdayız. Ne kadar iyi tasarımcı yetiştirirsek bunun sektörümüze çok büyük artılar olarak döneceğini biliyoruz. O yüzden fuarlarla bu süreçlerin desteklenmesini hedefliyoruz. Biz Didem Baykal Akademi’de de üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden mezun olanların, sektörde bir şekilde çalışmaya başlamış olup eksiklerinin olduğunu düşünenlerin kendilerini geliştirmeleri için bir platform oluşturduk. Bu konuda da yetkinliklerini artırabilirler.”
Yılmaz: Trendleri de Yansıttı
Tasarımcı Nejla Yılmaz: “Fuarı, her anlamda çok başarılı buldum. Çok güzel bir ortam oluştu, heyecanlıydı. Kalabalık olması ayrı güzel. Ben, sürdürülebilir tekstillerle ilgili konferans verdim. Sürdürülebilir tekstili baz aldığımızda trend alanı çok güzeldi, çok minimaldi. Trendleri de yansıtıyor. Sürdürülebilir ve dönüştürülebilir malzemelerden yeni elyaflar, vegan kumaşlar yapılmış. Atıklardan cips yapılarak polyester elyaf elde edilmiş, dokumalar yapılmış. Mantarlardan çeşitli malzemeler yapılmış. Tüm bunlar, sektörün geleceği açısından çok sevindirici. Küresel ısınmaya alternatif oluşturabilecek çok başarılı çalışmalardı.”
Taşkın: Muz Liflerinden Malzeme Üretilmiş!
Mimar ve Urban Atölye Araştırmacısı Burcu Taşkın: “Tekstil, mimarlığın vazgeçilmez bir öğesi olduğu için perdeden zemine, zeminden dekorasyona her şeyin bir parçası olduğu için çok kıymetli. Fuardaki trend alanında sürdürülebilir malzemeler ve dönüştürülebilir malzemelerden, örneğin muz liflerinden oluşturulmuş malzemeler gördüm. Dikkati çekiciydi. Fuar zaten çok büyük bir alanda yapıldı. Farklı ürünler ve farklı motivasyonda tasarımlar gördüm.”
Kalcıoğlu: Fuardan Çok Etkilendim
Studio Blai Kurucusu Tolga Kalcıoğlu: “Atık plastiklerini tasarım panellerine dönüştürüyoruz. Alternatif tasarım malzemesi üretiyoruz. Fuara ilk kez geldim. Çok etkilendim, çok büyük bir alanmış. Fuarda, sürdürülebilirlik odaklı işler yapanların çok sayıda olduğunu gözlemledik. Bu alanda bizim gibi faaliyet gösterenler için kıymetli.”
Berkman: Markalar, Beni Çok Heyecanlandırdı
İç Mimar Noyan Berkman: “Fuarın dünyadaki en büyük tekstil fuarlarından biri olduğunu gördüm. Mesleğim dolayısıyla farklı tekstil ürünlerini kullanmayı çok seviyorum. Fuarda inanılmaz farklı markalar ve firmaların olması beni çok heyecanlandırdı. Türkiye’de böyle önemli bir değerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”