Kuzey Deniz Rotası'nda ticaret kapasitesi katlanarak artıyor. Uzunluğu 5 bin 600 kilometre olan rota, Barents Denizi ve Kara Denizi arasındaki sınırdan başlayarak Bering Boğazı'nda son buluyor.

 

Arktik bölgesinde NSR güzergahı boyunca Sabetta, Dickson, Dudinka, Khatanga, Tiksi ve Pevek limanları faaliyet gösteriyor. Kargo gemileri, NSR'nin yılın büyük bölümünde kar ve buzla kaplı olmasına rağmen, nükleer enerjiyle çalışan buzkıranların rehberliğinde ilerleyerek diğer rotalara göre daha fazla yakıt ve zaman tasarrufu sağlıyor. NSR'nin, Çin, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere taşımacılıkta güney deniz yolu rotasına göre daha yakın olması, Arktik bölgesinde ticareti güçlendiriyor. Rusya'nın Murmansk şehrinden Japonya'nın Yokohama Limanı'na ulaşmak isteyen gemiler, 6 bin deniz mili yok katederken, aynı mesafe güney deniz yolu üzerinden 13 bin mile çıkıyor.

 

Hedef 80 Milyon Ton Kargo
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un alt kuruluşu ve Murmansk Limanı'nın işletmecisi Atomflot'un verilerine göre, NSR üzerinden 2012'de taşınan kargo yükü 3,8 milyon ton iken, bu miktar 2022'de 34,1 milyon tona yükseldi. Rota üzerinde 2023'te taşıma kapasitesinin 36 milyon tona ulaşması beklenirken, 2024'te kapasitenin 60 megavat güce sahip Yakutia buzkıranının faaliyete girmesi ve bazı buzkıranların çalışma sürelerinin uzatılmasıyla 80 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Arktik Konseyi verilerine göre, 8 ülkenin ekonomisini bir araya getiren ve 20 milyon kilometrekareden fazla alanı kapsayan Kuzey Kutup bölgesinin ekonomik değerinin 600 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu bölge, Rusya için önemli bir gelir ve istihdam kaynağı olarak görülüyor.

 

Murmansk Ticari Deniz Limanı Ticaret Direktörü Andrey Dotsenko, bu yıl içinde NSR'den demir cevheri konsantresi yükü taşıyan bir gemi göndermeyi planladıklarını belirterek, "Bu gemi bugüne kadar NSR'den geçecek en büyük gemi olacak." ifadesini kullandı. Son yıllarda rotanın kullanımının giderek arttığına işaret eden Dotsenko, "NSR'de yazın elverişli hava koşullarında ortalama geçiş süresi yaklaşık 8-9 gün olmuştur. Bu da ana satış bölgelerine ulaşmak için gereken süreyi yarı yarıya azaltmaktadır. " diye konuştu. Dotsenko, ayrıca limandan Türkiye'ye ağırlıklı olarak kömür gönderdiklerini ifade ederek, "Yılın ilk 7 ayında NSR'den Türkiye’ye 2,5 milyon ton kömür gönderildi." dedi.