Bursa Textile Show’un katılımcı firmaları, ilk kez BTSO iştiraki KFA Fuarcılık tarafından Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen organizasyona tam not verdi. Firma temsilcileri, sektörün geleceğinden umutlu olduklarını da dile getirdi.


Aşkın Kandil
İPEKİŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi

UTİB Denetim Kurulu Üyesi
BUTEKOM Yönetim Kurulu Üyesi

Fuardaki Yoğun İlgi Gelecek Adına Umutlandırıcı

“Her yıl bu fuarın geliştiğine şahitlik ediyoruz. Hem katılımcılar, hem de ziyaretçiler için daha etkili ve sonuçları itibariyle de olumlu olacağını düşünüyorum. 200’e yakın firmanın ürünlerini sergilediği Bursa Textile Show’da 2024 İlkbahar-Yaz koleksiyonlarımızı tanıttık. Oldukça yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Hem İpekiş adına, hem diğer katılımcı meslektaşlarım adına bunu söyleyebilirim.”

“Çok zor günlerden geçiyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Hepimizde bir burukluk var ama yine üreterek ve ihracatımızı artırmaya devam edere üstesinden gelebiliriz. İşimize dört elle sarılmak için böyle bir motivasyonumuz da var. Bundan önce Paris ve Münih’teki fuarlardaydık. Avrupa ve diğer kıtalardaki alıcıların, 2023 için oldukça iyimser olduğunu gözlemledik. İlk aylar Avrupa için zorluklar olacaktır ama bir rahatlama var. Bunu, Bursa Textile Show’daki ziyaretçilerde de gözlemledik. Ben çok olumlu görüyorum. Bu yıl Bursa Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuar, alan genişliği ve tüm hizmetler bakımından hepimizi çok mutlu etti. Yenilerini inşallah hep birlikte başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiz.

 


Yavuz Özdemir
Akrida Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı

BTSO Öncülüğündeki Değişim, İhracata da Yansıyor

“60 küsur ülkeye ihracat yapan bir firmayız. İş elbisesi ve outdoor kıyafet kumaşları üretiyoruz. Aynı zamanda teknik tekstilde 5-6 yıldır uluslararası akredite olmuş sertifikalı ürün üretiyoruz. Bursa Textile Show, daha önceki yere göre geniş ve ferah bir ortamda gerçekleşti. Daha öncekilerde stant ölçüsü standart 24 metrekareydi. Bursa Fuar Merkezi’nde ise 40, 64 ve 90 metrekare şeklinde 3 farklı stant tipi oluşturuldu. Firmalar, hedef ve ürünlerine göre seçti. Biz de 60 metrekareyi seçtik. Doğru bir yapmışız çünkü iyi bir sunum imkânı oluştu. Gelen müşteriler de burayı daha doğru buldu. BTSO’nun öncülüğünde yapılan bu değişimden tüm ziyaretçiler memnun kaldı.”

“Depremlerin olduğu bölge, Türkiye ekonomisinin ticari işletme anlamında yaklaşık yüzde 10’unu kapsıyor. Bunun mutlaka kısmen yansımaları olacaktır ama çok büyük yansımaları olacağını düşünmüyorum. Ekonomi yönetimi, parasal genişlemeyle ilgili ciddi adımlar attı ve atmaya devam edecek görünüyor. O bölgedeki inşaat faaliyetlerinin de etkisiyle depremlerin ekonomiye olumsuz etkisinin beklenenin daha da altında olacağı kanaatindeyim.

Türk tekstilcisi elektriği 24 sente elektrik kullanırken Çin ise 7,5 sente kullanıyor. Dolayısıyla enerjideki maliyetin olumsuz etkisinin sonuçlarını geçen yılın son çeyreğinde ihracatta gördük. Devletin bu alanda sübvansiyon yapmasını bekliyoruz. Enerji ihtiyacının büyük bölümünü dışarıdan alan bir ülkeyiz. Enerji sıkıntısını aşarsak elimiz de rahatlar. Rusya da yakınımızda ve nüfusu büyük bir pazar. Buraya yönelik Avrupa’dan yapılan ambargoların da Türkiye’ye olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum. Finans, stok ve üretim yönetiminde bütün sanayicilerimizin kontrollü olması gerekiyor. İş hayatında ahlaki check-up’ımızı da yapmamız gerekiyor. Özellikle ihraç edilen mallarla alakalı hala gösterilenler ile gönderilenlerin aynı olmadığı yönünde birçok şikâyet duyuyoruz. Depremde de benzer bir tablonun nelere yol açtığını gördük. O yüzden işten önce iş ahlakını konuşmalıyız. Ne zaman bunun önemli bir değer olduğunu birbirimize hissettirir ve sektöre çekidüzen verirsek kazanım ve bereketi göreceğimize inanıyorum.”

 


Hilal Gülseçen
Seçen Tekstil Genel Müdürü

''Sürdürülebilir Sonuçlar Alıyoruz”

“Bu fuarda katılımcı sayısı arttı. 110 firmadan 186’ya çıktı. 9’uncu fuarı büyük bir alanda, ferah bir ortam - da, trend alanlarıyla ve nitelikli alıcı kitlesiyle gerçekleştirdik. Hem yurt içinden, hem yurt dışından alım heyetlerini ağırladık. 2024 ilkbahar-yaz kreasyonlarımızı tanıttık, aynı zamanda 2024-2025 kış için de geçiş koleksiyonlarımızı sergiledik. Geri dönüştürülebilir, sürdürülebilir başlığı altındaki kalite gruplarımıza yoğun ilgi oldu. Koleksiyon üretimi ve tasarımı yapan bir firma olduğumuz için tasarımlarımızı, iplik hammaddesinden başlatıyoruz. Böylece fuarlarda sergilediğimiz koleksiyonlar ve müşteri segmentiyle doğru orantılı olarak hem çeyrek dönemler, hem de yılın ilk ve ikinci yarısındaki dönemlere yönelik ham madde tedariki planlaması ve üretimdeki parametrelerin ayarlanması adına bizim için belirleyici oluyor. Ur-Ge Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz birçok alt projeler var. Oldukça verimli geçiyor. Hem sürdürülebilir, hem ölçülebilir sonuçlar alıyoruz.”

 


Engin Sarıkaya
Sarcan Tekstil Ortağı

Tekstil, Yeni Dinamikler Üretilmesini Sağlıyor

“Başından beri bu fuara katılıyorum. Aynı zamanda komisyondayım. Genel manada tüm stantlarda memnuniyet yüksek oldu. Yerimiz değişti ve bu değişiklik çok güzel sonuçlara yol açtı. Alıcı anlamında da kitlenin daha nitelikli olduğunu gözlemledik. İngiltere, Senegal, İran ve daha birçok ülkeden alıcılarla görüştük. Bu görüşmeler inşallah olumlu neticelenecektir. BTSO’nun tekstil sektörü özelinde yaptığı çalışmaları bu anlamda çok değerli buluyoruz. Firma olarak sektörümüzle ilgili tüm çalışmalara da katılıyoruz.” 

“Biz jakarlı ürünler üretiyoruz. Yeni desenler, yeni trendler noktasında beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. Tekstil, çok aktif bir sektör. Yeni dinamikler üreten bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Ben tablonun iyi olacağını düşünüyorum. 2023 ilk etapta biraz durgun geçse de çok daha iyi olacağını düşünüyorum. İnşallah etrafımızdaki savaşlar biter ve bir daha böyle bir afet yaşamayız.”



Mustafa Ünal
Canmoda Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı

Gelecek Planlarımızda Fuarlar, Fark Oluşturuyor

“Gelen müşterilerimiz, fuar vesilesiyle artık hepimizi tanıyor. Türkiye’nin, uluslararası pazarda yeteri kadar yer almaya başladığını düşünüyorum. Fuar alanlarımız gayet ferah ve nezih olmuş. Özellikle fuaye alanımız, Trend alanı, konsept uygulamaları çok memnuniyet verici. B2B görüşmeleri de verimli oldu. Gelen müşteri kitlesinden çok memnun kaldık.”

“Fuarların, üretim ve ihracatımıza doğrudan etkisi oluyor. Gelecek planlarımız açısından fark oluşturuyor. Çünkü fuarda dünya trendlerini, diğer ülkelerden gelen müşterilerin taleplerini değerlendirme fırsatımız oluyor. Farklılaştırma yapmamız gerektiğini fark edip ürünlerimizi gözden geçiriyoruz. Örneğin kadın pantolonu için ürettiğimiz kumaşın iş kıyafeti olabileceğini öğrendik ve müşterimiz, onu iş kıyafeti olarak değerlendirdi. Başka bir müşterimiz bebe-çocuk sektöründe kullanılabileceğini söyledi, beğendi. Biz de notlarımızı aldık. UR-GE çalışmaları sektörümüz için çok verimli sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Fuarın bu noktada uluslararası kimlik kazanmış olmasını çok önemsiyoruz.”



Gülten Doğan
Yılmazipek Satış Pazarlama Direktörü

Yeni Müşteriler İçin Etkili Organizasyonlar Şart

“Bu fuar, son yıllarda gitgide daha fazla önem kazandı. Oldukça yoğun geçti. Rusya, Belarus, Özbekistan, Tacikistan’dan ağırlıklı müşteriler gelmeye başladı. Avrupa’dan da müşteriler var. Bu tür fuarların çalışmalarımız açısından en önemli etkisi, yeni müşterileri beraberinde getirmesi. Paris’teki Premiere Vision Fuarı’nda Çin’den, Japonya’dan, Rusya’dan yeni müşteriler gelebiliyordu. Bu durum, şimdilerde azaldı. Ama özellikle Bursa ve İstanbul’daki fuarların bu tarz yeni müşterilerin kazanmasında önemli rolü var. Bu seferki Bursa Textile Show Fuarı, daha fuar görünümlü bir organizasyon oldu. Daha ferah bir ortam ve iyi aydınlatmalar avantaj sağladı. Bizim için daha olumlu oldu.”

“Ülkemizde bir maliyet sorunu var. Müşterilerin, geçtiğimiz yıllarda konfeksiyon yaptırmak için Türkiye’ye hızlı gelişleri oldu. Şimdi ise maliyetlerden dolayı biraz geri çekilmeler olabilir. Yani her günümüz ayrı bir macera bizim için. Gelişmeleri takip ediyoruz.

Ali Serdar
Kükrer Kükrer Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı
BTSO 18. Komite Üyesi

Bekle-Gör Yöntemini Uyguluyoruz

“Bursa Textile Show başladığından beri hep bu fuar organizasyonuna katıldık ve katılacağız. Bursa Textile Show; hem Bursa’mız, hem ülkemiz için çok faydalı bir fuar. Son fuara da çok hızlı ve hareketli başladık ve öyle de noktaladık. Çok verimli bir organizasyon oldu. BTSO iştiraki KFA Fuarcılık tarafından ilk kez Bursa Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenmesi de çok iyi oldu. Komiteler olarak fuarın daha da büyümesini istiyorduk. Büyümesi, katılamayanların katılması ve KFA’nın birçok ülkeden ziyaretçileri getirerek bizlerle buluşturması çok iyi oldu. Çok memnun kaldık. Çalışmalarımıza çok katkısı oldu. Fuar alanında buluşup değişik dönemlerde aldıklarımız siparişlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Deprem öncesinde de gündemimiz enerji fiyatlarıydı. Bu, birçok ortamda da dile getirildi. Döviz kuru, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlarımızı karşılamıyor. Satışlarımız noktasında geçen yıl ilk 6 ayda çok doluyduk ve 2 ay da önden gidiyorduk. Ama dünyadaki konjonktür nedeniyle son yapılan fiyat artışları, bizi rekabette zorlamaya başladı. Daha önceki yatırımlarımızı, yani 2023 için planladığımız yatırımları yükseltmeme ve durdurma kararı verdik. Dünya konjonktüründeki stagflasyon, durgunluk nedeniyle ‘BekleGör’ yöntemini uyguluyoruz.”

 


Mehmet Er
Erşat Tekstil Genel Müdürü

Tekstil Sektörünün Geleceği Parlak

“Bursa Textile Show’a bir hayli müşteri geldi. İlgi, alaka gayet iyiydi. Fuar için seçilen alan da çok başarılı oldu. Bu değişiklik, artı olarak bir kazanım sağladı. Bir önceki fuarlarla çok önemli farklılıklar olduğunu gözlemledik. Gelen müşteriler, buradaki alanı daha çok beğendi. Geçmişteki alanlarda bu kadar rahat hareket edemiyoruz. Stantlar daha geniş ve ferah ve dolayısıyla müşterilerimizi daha iyi ortamda ağırladık. Fuarlar, ihracat için çok önemli. Sektörlere büyük katkıları var. İhracat yapmak isteyen bir firma için fuar, olmazsa olmazdır.”

“Dünya genelindeki ve ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yatırımlarımız devam ediyor. Yeni yatırımlar da gündemimizde. Bu son dönemde işlerde doğal olarak dinginlik yaşandı ama bu, zaman içinde aşılacaktır ve normalleşme olacaktır. Bu, bir geçiş sürecidir. Tekstilin geleceği çok parlak, önü açık. Biz, birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Küresel tekstil pazarının en iyilerinden İtalya’ya bile ihracat yapıyoruz. Birçok Avrupa ülkesine ve Rusya’ya da ihracat yapıyoruz. Türkiye’de tekstil gelişiyor, kalite standardı da yükseliyor. Dolayısıyla önü çok açık.”


Ertan Çeçener
Çeçener Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Yeniden Avantajlı Konuma Geleceğiz

“52 yıllık bir firmayız. Birçok fuara katıldık. Bu fuar da çok verimli geçti, gayet başarılıydı. Birçok uluslararası firmadan katılım oldu. Önceki fuar alanıyla karşılaştırdığımızda çok daha konforlu, ferah bir atmosferde müşterilerle bir araya geldik. Bursa’ya yakışan bir ortamda iyi bir hizmet aldık. Rusya, İsrail ve daha birçok ülkeden yoğun ziyaretçi geldi. Gayet verimli geçti. Fuarlar, insanların iletişim kurması ve fabrikaları ziyaret etmelerini sağlama açısından da çok önemli.”

“Tekstil, her geçen gün daha da büyüyecektir. Türkiye, Asya ve Avrupa arasında köprü konumunda. Bunun avantajını iyi kullanmalıyız. Her türlü üretimimiz de var. Türk firmalar, inovasyonda çok hızlı ilerliyor ve dolayısıyla tekstilin performansı çok daha iyi olacaktır. Eğer hammadde ve enerji kaynaklı maliyetlerimiz düşerse yeniden avantajlı konuma geleceğiz. Bizim avantajlı konumumuzu kaybetmemizin nedeni, dünyadaki enerji fiyatları oldu. Son 1,5 yıldır Rusya-Ukrayna geriliminin de etkisiyle kaybettiğimiz avantajı enerji maliyetlerinin düşmesiyle yeniden elde edebiliriz.”