UTİB Başkanı Engin, “UTİB olarak fon bulma konusunda networking yapma dışında ilerleyemiyorduk. Ancak bu yıl, BEBKA tarafından hayata geçirilen, bölgedeki girişimci ve firmalara mali destek sağlayacak projesi ile adaylarımızın fon bulma noktasındaki sıkıntısı da ortadan kalkacak” dedi.


Türkiye’nin tekstil odaklı en önemli girişimcilik programı TechXtile Start-Up Challenge’ta başvurular sürerken, program kapsamında her yıl gerçekleştirilen ‘TechXtile Akıl-Fikir Buluşmaları’nın da ilki gerçekleştirildi. ‘Bir Fikrin Mi Var?’ Yapımcısı Fuat Sami’nin moderatörlüğünde yapılan etkinliğe UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Proje Koordinatörü Ufuk Batum ve geçtiğimiz yıllarda dereceye giren girişimciler Reyhan Miray Reyhan, Özgecan Üstgül ve Selçuk Şireci katılarak deneyimlerini yeni adaylarla paylaştılar. 

SON BAŞVURU TARİHİ 16 EKİM
Bu yıl dördüncü kez düzenlenen TechXtile Start-Up Challenge’ın tekstil ve hazır giyim sektörünün en önemli girişimcilik programlarından biri olduğunun altını çizen Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “2009 yılında Ar-Ge proje pazarları ile başladığımız süreç, tekstil dikeyinde girişimcilik ekosistemin oluşması zorunluluğunun doğmasıyla bizi bu noktaya getirdi. Hayata geçirdiğimiz projelerin sürdürülebilir olması oldukça önemli. Hem sektörün içinden hem de girişimcilerden olumlu tepkiler alan programımız Birliğimizi gururlandırıyor” dedi. 

YARIŞMACILAR FONA DA ULAŞABİLECEK
Bu dönem yarışmacıları yakından ilgilendiren sürprizi de açıklayan Engin, “UTİB olarak fon bulma konusunda networking yapma dışında ilerleyemiyorduk. Ancak bu yıl, BEBKA tarafından hayata geçirilen, bölgedeki girişimci ve firmalara mali destek sağlayacak projesi ile adaylarımızın fon bulma noktasındaki sıkıntısı da ortadan kalkacak” dedi. TechXtile Start-Up Challenge’ta projeler için son teslim tarihinin 16 Ekim olduğunu da hatırlatan Engin, “Tekstil ve hazır giyim sektörünün teknoloji ve yaratıcılığı harmanlayan yeni nesil girişimcilere ihtiyacı var. Girişimcilerimizin de destekleri ile ihracatçımızın daha katma değerli ve dış ticaret fazlası vererek ihracat yapmasına katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ”
Türkiye’deki ekosistemin özellikle son 2-3 yılda çok fazla büyüdüğünü belirten TechXtile Program Koordinatörü Ufuk Batum, “TechXtile programı bir proje yarışması değil. Adaylara büyük ödüller sunmak yerine onlara destek sağlayarak, girişimcilerin dünyasını anlayıp önünü açmaya çalıştığımız bir program. Olabildiğince mütevazı imkânlarla büyük bir etki alanı yarattık. Start-Up’lar sadece kendilerine değil, tekstil dünyasına da inovasyon kazandırıyor. Dördüncü yılımıza girdiğimiz programımızda büyük duyurular yapmamamıza rağmen uluslararası başvurular oldu. Ana aktörü girişimciler olan ancak bütün aktörlerle çalışan bir ekip halinde bu programı daha güçlü bir formatta ileriye taşıyoruz” şeklinde konuştu.
TechXtile 2021 Scale-Up kategori birincisi ve Peddon Kurucusu Reyhan Miray Reyhan da “Program, baktığım alanı değiştirerek bambaşka bir bakış açısı kazandırdı. Yarışma sonrasındaki bir yıllık süreçte iyi-kötü inanılmaz deneyimler elde ettim. Programa katılmamın bana mali bir yükü olmadı. Yaptıklarım ve başarılarımla ödül sahibi oldum. Ve sonuçta çok şey kazandım. Halen de destek vermeye devam ediyorlar. Benim için büyük bir mutluluk” dedi.
Tekstil teknolojisi dikeyinde dünyada sadece 5 ülkede hızlandırma programları ve yarışmaların düzenlendiğini, Türkiye’den Bursa’nın ise üçüncü sırada yer aldığını belirten TechXtile 2021 Scale-Up kategori ikincisi MYTH.Aİ Kurucusu Özgecan Üstgül de “Bu yarışmanın Bursa’da olması inanılmaz büyük bir şans. İhracatın kalbi UTİB’in ihracat odaklı girişimleri ve projeleri ile Bursa’da atıyor” ifadelerini kullandı. TechXtile 2020 üçüncüsü olan Prosoft Vr Kurucusu Selçuk Şireci ise, tekstil özelinde bir program geliştiren tüm girişimcileri, daha iyi olmak için TechXtile programına katılmaya davet etti.