Lojistik insan vücudundaki dolaşım sistemi gibidir. Tüm organlarınız sağlıklı olsa bile damar tıkanması riskiniz varsa kalp krizi geçirebilir, beyin kanaması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İşte bu yüzden dolaşım sistemi sürekli olarak açık ve kan basıncınız stabil olmalıdır. Lojistiğin diğer sektörlerden ayırt edici özelliği, “Alameti farikası” da tüm sektörlere hizmet veren en önemli ana unsur olmasıdır.

Ülke olarak tarif edilemez “Çok Büyük Bir Acı” içindeyiz.

Ülkemiz maalesef birçok değerli insanını bu elim afette kaybetti. 

Hepimizin başı sağ olsun !

Kayıplarımız çok fazla.

Neredeyse her vatandaşımızın depremden etkilenen bir dostu akrabası var.

Neredeyse her üniversitemizin deprem bölgesinde hayatını kaybeden öğrencisi var.

Neredeyse her iş insanımızın bölgede dostları var.

Hepimiz dostlarımızı, arkadaşlarımızı, yakınlarımızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Depremzedelerimize Destek Seferberliği

Hayat bazen bazı şeyleri maalesef bizlere acı tecrübelerle öğretiyor ve öğretmeye de devam edecek. Lojistik sektörü olarak bizler de sürece sanırım diğer unsurlara göre çok daha erken adapte oluyoruz. Bu anlamda deprem haberini alır almaz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’ın Bursa Valiliği ve AFAD koordinasyonunda oluşturulan Kriz Masası ile BTSO’da Afet Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. BTSO Lojistik Komitesi üyesi firmalarımızın bedelsiz araç tahsisleri sayesinde  öncelikle arama kurtarma ve enkaz kaldırma faaliyetlerinde kullanılacak malzeme ve enkaz kaldırmada kullanılacak iş makineleri ve medikal malzemelerin bölgeye sevkini sağladık. Sonrasında ise Bursa iş dünyasının ve halkımızın deprem bölgesine göndermek istediği ayni yardımların toplanması ve bölgeye sevkinin sorumluluğunu üstlendik. Başta Yönetim Kurulumuz ve Meclis üyelerimiz olmak üzere Genel Sekreterliğimiz, Oda çalışanlarımız ve gönüllülerimizle gelen yardımların kontrolü, tasnifi ve AFAD koordinasyonunda bölgelerden gelen taleplere göre doğru malzemeleri doğru araçlarla efektif bir şekilde sevk edilmesi için çok çalıştık. Özellikle bedelsiz olarak deprem bölgesine yardım için araçlarını tahsis eden hatta kendi ceplerinden araç kiralayarak yardım malzemesi gönderen üyelerimiz oldu. Birçok üyemiz de münferit olarak yardımların bölgeye ulaşması için desteklerde bulundu. Bu vesileyle emeği geçen herkese bir kez daha çok teşekkür ederim. Sağ olun var olun, iyi ki varsınız…

Bölgede çok büyük bir yıkım ve yürütülmesi gereken farklı birçok destek süreçleri var.

#Arama ve Kurtarma Yönetimi

#Enkaz Kaldırma ve Hasar Tespit Yönetimi

#Sağlık Yönetimi

# Barınma ve Gıda Üretim Süreçleri

#Güvenlik ve Asayiş Yönetimi

#Temiz Su ve Atık Su ve Katı Atık Yönetimi

#İletişim ve Ulaşım Koordinasyon Yönetimi

#Psikolojik ve Sosyolojik Süreçlerin Yönetimi

#Ekonomik Destek Yönetimi Ve elbette Lojistik Süreç Yönetimi

UND Lojistik Meslek Lisesi İçin Harekete Geçiyor

Lojistik Süreç Yönetimi çerçevesinde nasıl çözüm üretebiliriz fikrinden hareketle BTSO ile eş zamanlı olarak Uluslararası Nakliyeciler Derneği’mizin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Çetin Nuhoğlu yönetiminde Dernek Genel Merkezi’mizde Kriz Masası oluşturuldu. Daha önce hazırlanan acil durum eylem planı devreye alındı ve Ulaştırma Bakanlığı ile AFAD gibi kamu kurumları ile sektörün tüm aktörlerini sürece dahil ederek bölgeye gidecek yardımların koordinasyon içerisinde ulaşması sağlandı.

İlk gün yaklaşık 250’den fazla araç deprem bölgesine hareket etti. Özellikle ilk planda acil durum arama kurtarma malzemeleri tıbbı malzemeler ve iş makinelerinin sevki sağlandı. UND Deprem Kriz Masası whatsapp grubu oluşturuldu ki bugün bile hala anlık olarak bölgeye gidecek yardım ve destek malzemeleri büyük oranda bu grup üzerinden paylaşılıyor.

UND Yönetim Kurulu üyeleri olarak son yönetim kurulu toplantımızı Hatay’da yaparak bölgedeki depremzede üyelerimizle bir araya geldik. Hem dertleştik, acılarına gözyaşlarına ortak olduk hem de sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını bizzat yerinde görmüş olduk. Çetin Nuhoğlu başkanlığındaki Yönetim Kurulumuz, Hatay Ticaret Odası, Hatay Gümrük Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek bölgede incelemelerde bulundu. Ziyarette yaklaşık 10 TIR Gıda yardımı da AFAD’da İçişleri Bakan Yardımcısı’na teslim edildi. Başkanımız Çetin Nuhoğlu ayrıca sektörümüzün destekleri ile ilk fırsatta bölgeye bir Lojistik Meslek Lisesi kazandırılması için de çalışma başlatma sözü verdi.

Bölgede Acil Olarak Normalleşmeye İhtiyaç Var

Depremden yoğun etkilenen 11 ilimizde yaklaşık 13 milyon insan yaşıyor. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay aynı zamanda ülkemiz için önemli ekonomik bir değer arz etmekte. Bununla birlikte son derece stratejik bir öneme sahip olan Hatay’ın anayurda katılmış son vatan toprağı olması ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından önce büyük mücadele verdiği bir şehir. Atatürk’ün ‘benim şahsi meselemdir’ diyecek kadar değer verdiği bir yer olan Hatay, coğrafi konum açısından da stratejik bir önemdedir. Ha keza bu şehirlerimiz, yıllardır istihdam kaynağı olarak ülke içerisindeki yüksek göç hareketini de büyük oranda engelliyordu.  

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin destekleriyle Hatay’da 1.000 konteynerlik geçici yaşam merkezi için altyapı çalışmalarını büyük oranda tamamladı. Diğer taraftan da konteyner üretimi ve sevki sürüyor. Bu noktada ilk konteynerlerin kurulumuna da başladık. İnşallah çok yakın bir zamanda tüm konteyner kurulumlarını tamamlayıp, barınma ihtiyacı olan Hataylı depremzedelerimize teslim etmiş olacağız.

Lojistik sektör temsilcileri olarak yaşamın hızla normalleşmesi ve bölgede yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması için uzun vadede yapılması gereken konular üzerinde de çalışmalar yürütüyoruz. Afet bölgesinde bulunan insanlar için barınma, beslenme ve sağlık hizmetleri konusunda gerekli altyapı ve günlük sarf malzemelerinin nakliyesini ve dağıtımını sürdürmeliyiz. Tedarik zincirinin kırılmaması için bölgeye desteğimizi uzun bir süre daha devam ettirmeliyiz.

Lojistik sektörüne uzun yıllardır büyük hizmetler veren UND’ye, lojistik Sektörümüzün en cefakar emekçileri olan şoförlerimize, sektör temsilcilerimize ve Odamız üyelerine çok teşekkür ediyorum.

Lojistik Merkez İçin Talep Toplamaya Süreci Başlıyor

Biz sadece bir sektör değiliz. Biz sektörlerin altyapısıyız, bütün sektörlerin performanslarının yükselmesi için, internet gibi hizmet veren bir yapıdayız. Lojistik sektörü olarak sadece ülkemizde değil başta Avrupa ve Asya olmak üzere birçok ülkede hizmet veriyoruz. Son yaşanan afette gördük ki “Afet Lojistiği” için de lojistik merkezlere ihtiyacımız fazlası ile var. Bu da ancak Sayın Başkanımız İbrahim Burkay’ın göreve geldiği ilk günden beri vurguladığı ‘Mekansal Planlama’ ile yapılabilir. İşte bu yüzden BTSO olarak Oda’mızın bu dönem şehrimize ve sektörümüze kazandırmak istediği en önemli makro projelerin başında gelen ‘Lojistik Merkez’ projesi için talep toplamaya başlıyoruz. İhtiyacı olan sektör üyelerimizin başvurularını bekliyoruz…

Artık her ay BTSO Ekonomi okurları için “Lojistik Sektörünü” yazacağız. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere.