BTSO Meclis Üyesi, Ayplastik AŞ ve Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, başarı hikâyesini ve hedeflerini BTSO Ekonomi’ye anlattı.
BTSO Ekonomi’ye iş hayatına nasıl adım attığını, yaşadığı kırılma anlarını ve hedeflerini anlatan BTSO Meclis Üyesi, Ayplastik AŞ ve Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, girişimcilere önerilerde bulunurken “Çıraklığını öğrenemediğin işin ustalığını yapamazsın” ifadelerini kullandı.
İŞ HAYATINA NASIL ADIM ATTINIZ?
1976 Bursa doğumluyum. İngilizce İşletme bölümü mezunuyum. 21-22 senedir firmamızda mesai harcıyorum. 1976 yılından beri yaklaşık 47 senedir bu sektörün içindeyiz. Aslında kuruluş tarihi 1974 ama imalata başlangıç tarihimiz1976’dır. Ayplastik, Türkiye’deki en büyük ulusal yerel mağaza zincirlerinin tamamıyla ve alışveriş merkezlerinde gördüğümüz mağaza poşetleri ve gıda ambalajlarına yönelik yatırım yaptık. İlerleyen zamanlarda geri dönüşüm tesisi kurduk. Bu geri dönüşüm tesisinde 18 ülkeye ihracat yapıyoruz ve yapmış olduğumuz ihracatta da tamamen katma değersiz ürünü katma değerli hale getirmeye çalışıyoruz. Şu anda 300’e yakın bir çalışanımız var.
İŞ HAYATINIZDA ÖNEMLİ BİR KIRILMA NOKTASI OLDU MU?
Hayatımdaki kırılma anı, üniversiteyi bitirdikten sonra tecrübe edindiğimiz ekonomik krizle beraber oldu. Ülkede çok ciddi bir kriz vardı ve biz o dönemde de çok ciddi bir yatırıma kalkışmıştık. Maalesef o günkü ekonomik şartlarda bankalar, teminatın iki katını talep ediyordu. Hayatımın dönüm noktası, o dönem bir arkadaşımın beni arayıp yatırım konusunda destek olmasıydı.
BİR GÜNÜNÜZ NASIL GEÇİYOR?
Sabah 08:00-08:30 arasında muhakkak fabrikada oluyorum. Geldiğimde 1 saat kadar üretimi geziyorum. Üretimde olan çalışanlarla ilgili herhangi bir sıkıntı var mı diye istişare yapıyorum. Üretim planlama departmanında çalışan arkadaşlarla konuşuyorum. Bu süreç geçtikten sonra da muhasebe departmanında ödemeler, ham madde tedarikleri konularıyla ilgileniyorum. Bugün geldiğimiz noktada elde ettiğimiz başarımızın sırrı, ‘Çıraklığını öğrenmediğin hiçbir işte başarılı olamazsın’ sözünde gizli.
PANDEMİ DÖNEMİ, FAALİYETLERİNİZİ NASIL ETKİLEDİ?
Pandemi döneminde çok ciddi sıkıntılar çektik. Şu an hem mevcut olan destekler, hem de diğer konularda sorunsuz işimizi devam ettiriyoruz. Ben hep krizin içerisinde büyüdüm, her 6-7 yılda bir kriz yaşadığımız için bir okul gibi oldu. Şirket yönetimini krizin içerisinde başarmak gerçekten çok zor. Her tecrübe edindiğimiz kriz, sonrası için nasıl önlemler almamız gerektiğini öğretti.
BTSO’NUN ÇALIŞMALARI HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
İbrahim Burkay Başkanımızın yönetime gelmesiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda hem meclis üyesi seçildim, hem de TOBB Bursa Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı oldum. Bu dönemde hem Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, hem de TOBB Genç Girişimciler Kurulu bünyesinde çok güzel işlere imza attık, güzel projeler ürettik. BTSO’da komitedeki arkadaşlarımızın diğer firmalarla olan problemleri birebir çözüm noktasında sonuçlandırırsak hem sektöre, hem de Bursa’ya ciddi bir katma değer sağlanacağını düşünüyorum. Başkanımız elinden gelen bütün gayreti gösteriyor ve zaman zaman da sağlığını hiçe sayarak, canını dişine takarak çalışıyor. Bu vesileyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve yönetimine teşekkür ediyorum.
FİRMA OLARAK HEDEFLERİNİZ NELER?
Haziran ayında TEKNOSAB’da inşaata başlıyoruz. Burada katma değeri daha yüksek sağlık ve buna benzer iş kollarında üretim yapmak istiyoruz. Birinci hedef olarak serum torbası üretmek istiyoruz. Katma değerli düzgün bir kurgu lazım bunun için de. İyi bir altyapı olması lazım, çok kolay bir iş değil. Bu işi başarırsak hem ülke ekonomisine, hem de Bursa’ya yüksek bir katma değer sağlayacağımızı düşünüyorum.
TEKNOSAB’IN GETİRİLERİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELER?
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, göreve geldiğinden beri KOBİ OSB ve TEKNOSAB gibi makro projelerin hayata geçmesinin üstünde önemle durdu. Bugün TEKNOSAB; sadece Bursa için değil, Türkiye için rol model bir proje. Büyümek çok kolay değil… İnşaat maliyetini, yer maliyetini sağlamak çok güç. Tabii ki TEKNOSAB’ın Bursa’ya sağlayacağı katma değerin farklılığını, getirisini tahminimce 2025 yılından sonra göreceğiz. Faaliyete geçtikten sonra oradaki fabrikaların çalışmasıyla Bursa ekonomisi, batıya doğru ilerlediğimizi de hesaba katarsak çok büyük bir avantaj elde edecek. Öncelikle otomotiv, tekstil ve yüksek teknoloji üretebilecek firmaların orada olması, Bursa ve Türkiye ekonomisine sağlanacak katkı açısından çok önemli.
YEŞİL EKONOMİ KONUSUNDA GÖRÜŞLERİNİZ NELER?
Yeşil ekonomi dediğimiz konu; aslında geri dönüşüme uygun ürünü, nasıl katma değerli ürün olarak ortaya koyarız diye atılmış bir adımdır. Kullandığımız ürünü çöpe atmayarak, kullandığımız ürünü bilinçlendirerek geri dönüşümü sağlamak en temel noktamız. Türkiye’de son yıllarda ciddi bir adım atıldı. Hem ekonomiklik noktasında, hem de geri dönüşümün ülkeye sağlayacağı faydalar noktasında televizyon reklamlarında, diğer basın-yayın organlarında kamuoyuyla paylaşımlar yapılıyor. Geri dönüşüm, yeşil ekonomi için olmazsa olmazlardan biridir artık bizim için.
İŞ DÜNYASINDA İKİNCİ KUŞAK YÖNETİCİLER BAŞARILI MI?
Bursa’da yaşadığımız en önemli problemlerden biri, ikinci kuşaktan sonraki sürecin çok sancılı ve sıkıntılı olması. Birinci kuşak, ikinci kuşağa bu bayrağı teslim ederken o kişiye işin mutfağında yetişmeden bu bayrağı teslim ediyorsa zaten üçüncü kuşağa da o bayrak yarım teslim ediliyor diye düşünüyorum. Ne yaparsak yapalım, yaptığımız işi öncelikle kendimiz bileceğiz. Dışarıda bu ürünü pazarlarlarken de önce ürünümüzü kendimiz bilmemiz lazım ki bu ürünü satabilelim. İkinci kuşaktan sonrakilerin başarısız olmasının en büyük etkeni budur.