BTSO Dış Ticaret Konsey Başkanı Murat Bayizit, Rusya’nın Ukrayna işgalinin gıda ve tarım ürünlerine ciddi etkilerinin olacağını dile getirdi. Ukrayna için ‘Avrupa’nın ekmek sepeti’ benzetmesi yapan Bayizit, gelişmelerin ihracatımıza yansımalarının olacağını da söyledi.

Rusya’nın Ukrayna işgali ile birlikte ortaya çıkan tablonun, tarım ve gıda ürünlerinin ticareti açısından olumsuz etkilerinin olacağını kaydeden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, gelişmelerin batıda önemli ekonomik sorunlara yol açacağını söyledi.

‘BUĞDAY, STRATEJİK ÖNEMDE’

Global krizlerde buğdayın stratejik bir konumda yer aldığını kaydeden BTSO Dış Ticaret Konseyin Başkanı Murat Bayizit, “Bugün buğday üretimi, en az petrol ve enerji kalemleri kadar stratejik öneme sahip bir emtia. Rusya-Ukrayna ekseninde bakıldığında buğday üretimi, kritik bir konumda bulunuyor. Dünyada toplamda üretilen yaklaşık 780 milyon ton buğdayın çok büyük bir kısmı Rusya ve Ukrayna’da üretilmektedir. İhraç edilen buğdayın yüzde 30’u bu iki bölgeden çıkmaktadır. Arpa, yulaf, çeltik ve yem sanayiinin hammaddesi olarak baktığımızda da ciddi bir potansiyeli olan Ukrayna, Avrupa’nın adeta ekmek sepetidir. Dolayısıyla Ukrayna’da oluşabilecek herhangi bir aksaklık, Avrupa ülkelerini Arap Baharı gibi birçok sorunla karşı karşıya bırakabilir” diye konuştu.

‘İHRACATIMIZA YANSIMALARI OLACAK’

Yaşananların, gıda için arz ve tedarik zincirinde Türkiye’ye de etkilerinin olacağını kaydeden Bayizit, “Türkiye’de yıllık tüketilen kişi başı un miktarı, 250 kilo. Bu oran üzerinden verimlilik hesabı yaptığımızda ihtiyacımız olan buğday miktarı, 20 milyon ton. Türkiye’de 2021 yılında 15 buçuk milyon ton üretim gerçekleştirdik. Dolayısıyla bizim iç tüketimimizi tamamıyla karşılayabilmemiz için 5 milyon ton buğday ihtiyacımız bulunuyor. Dünyada en çok un ihracatı gerçekleştiren ülke olsak da bu ihracatın bir bölümünde ithal ettiğimiz buğdayları kullanıyoruz. Son gelişmeler, ülkemizin un ihracatını da etkileyecektir” ifadelerini kullandı.