Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl Türkiye'den 300'den fazla girişimin toplam 1,5 milyar doların üzerinde yatırım alıp tüm zamanların rekorunu kırdığını belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde, Avrupa'da İngiltere'nin de içinde olduğu en yüksek lige yükseldik" dedi.

HEDEF EN AZ 10 ‘UNICORN’

6.Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin ‘unicorn’ terimine yabancı olduğunu ifade ederek bugüne kadar Türkiye'den 6 unicorn çıktığını, 2019'da açıklanan Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde 2023 yılına kadar en az 10 unicorn çıkarma hedefi konulduğunu söyledi. Bakan Varank, "2021'de 300'den fazla girişimimiz toplamda 1,5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 2022'de de bu trendin artarak sürdüğünü görüyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde, toplam 1 milyar 273 milyon dolarlık yatırımla Avrupa'da İngiltere'nin de içinde olduğu en yüksek lige yükseldik" ifadelerini kullandı.

TEKNOPARK SAYISI 100’E YAKLAŞTI

Küçük bir ‘start-up’ın, kısa sürede büyüyerek en köklü sanayi firmalarının onlarca yılda ulaştığı seviyelere gelebildiğine de işaret eden Mustafa Varank, bu nedenle yüksek teknolojili sektörler başta olmak üzere tüm alanlarda başarılı girişimlerin kurulmasını teşvik ettiklerine dikkat çekti. "Milli Teknoloji Hamlesi" vizyonuyla hazırlanan Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nde girişimcilik için ayrı bir başlık oluşturduklarını anımsatan Varank, "Girişimcilik sürecinin her aşamasını hızlandıracak altyapıları ve ihtiyaç duyulan destekleri sağlıyoruz. Kurduğumuz teknoparklar, kuluçka merkezleri ve TEKMER gibi yapılarla yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini sağlıyoruz" dedi. Varank, teknoparkların teknoloji tabanlı start-up’lar için önemine işaret ederek, 2002 yılında 5 olan teknopark sayısını 92'ye çıkardıklarını, buralarda sunulan imkanları sürekli geliştirdiklerini anlattı.

“KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK”

Finansmana erişimin girişimcilerin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu da belirten Bakan Varank, "Erken aşamalarda riskli görülen özellikle teknoloji tabanlı girişimler banka kredilerinden yeterince faydalanamıyor. Bu noktada, girişim sermayesi fonları, girişimcilik ekosistemi için hayati bir önem taşıyor. Biz de gerek kendi kurduğumuz gerekse destek sağladığımız fonlarla girişimcilerimizin kullanabileceği kaynaklar oluşturuyoruz." dedi. Girişimcilere yenilikçi fikirlerinin peşinden koşmaları çağrısında bulunan Varank, şunları kaydetti: "Biz de tüm imkanlarımızla sürecin her aşamasında yanınızda olmaya devam edeceğiz. Ne zaman isterseniz KOSGEB'in, TÜBİTAK'ın, kalkınma ajanslarının kapısını çalmaktan ya da doğrudan Bakanlığımıza müracaat etmekten çekinmeyin. Kapımız size her zaman, sonuna kadar açık."