Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından kur korumalı sistem ve diğer ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gerçekleşen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kur Korumalı Türk Lirası mevduatı uygulamasının ardından 163 milyar liralık mevduatın kur korumalı sisteme geçtiğini kaydetti. Erdoğan, ekonomik toparlanmayı hızlandırmak adına hayata geçirilen hamleler hakkında bilgiler verdi.

“PANİK HAVASINI DAĞITTIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki dengesizliğin sürmesi üzerine 20 Aralık'ta açıkladıkları tedbir paketiyle panik havasını dağıtmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Her şey bitip kur yeniden dengeye oturduğunda görüldü ki aslında ortaya böyle bir sert çıkış yaşanmasını gerektirecek hiçbir sebep, hiçbir tehdit, hiçbir tehlike mevcut değildir. Açıkladığımız tedbir paketindeki unsurlardan biri olan Kur Korumalı Türk Lirası mevduatına bireylerin ve yatırımcıların ciddi ilgi gösterdiğini görüyoruz. Şu ana kadar 163 milyar liralık mevduat, kur korumalı sisteme geçmiştir." diye konuştu.
“MERKEZ BANKASI, TL İSTİKRARINA KATKIDA BULUNUYOR”
Uygulamaların cazibesini artırmak için yürütülen çalışmalar olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: "Döviz ve altın cinsi hesaplardan bu mevduata dönüşleri, zorunlu karşılıktan muaf tuttuk. Tüzel kişilerin döviz ve altın hesaplarından bu sisteme geçişini teşvik etmek için stopaj oranını sıfırladık. Türk Lirası hesaplarına Hazine desteğinin hukuki altyapısını oluşturacak kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmektedir. Merkez Bankamız da dış ticaret firmalarına Türk Lirası vadeli döviz satım ihaleleri düzenleyerek kendi paramızın istikrarına katkıda bulunuyor. Devlet iç borçlanma senetlerine olan talebi artırmak için burada da stopajları sıfıra indirdik, aynı şekilde temettü gelirlerine uygulanan stopajı 5 puanlık indirimle yüzde 10'a çektik."
YASTIK ALTI ALTINLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, elde tutularak sisteme dahil edilmeyen yastık altı altınların da ekonomiye kazandırılması yönünde adımlar atıldığını söyleyerek "Bu çerçevede hurda altın değerleme sisteminin işlerliğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için milyem değerlerinde değişiklik yaptık. Bankaların, darphanenin ve altın rafinerilerinin içinde yer aldığı bir mekanizmayla vatandaşlarımızın altınlarını sisteme sokmalarını temin edeceğiz. İsteyen vatandaşlarımızın bu sisteme verdikleri altınlarını veya darphane altını bazında açtıkları hesaplarındaki birikimlerini fiziki altın olarak alabilmelerini de sağlayacağız." dedi.
KREDİ GARANTİ FONU DESTEĞİ YOLDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin de kısa süre sonra hayata geçeceğini söyledi. Erdoğan, "Girişimci Sermayesi Yatırım Fonu katılma paylarıyla girişimci sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen kazançları kurumlar vergisinden istisna tutuyoruz. Bunun yanında çeşitli fonlardan elde edilen kar paylarının iştirak kazançlarını da bu kapsama alıyoruz. Kamu iktisadi teşebbüslerinden elde edilen ve bütçeye aktarılan gelir paylarına endeksli kamu borçlanma senetleri çıkartarak yatırımcılarımıza Türk Lirası bazlı yeni alternatifler sunuyoruz. Kamu bankalarının kredilerinin belli bir oranını her yıl önceden ilan edilecek sektörlere şeffaf bir şekilde kullandırmalarını temin ediyoruz. Kredi Garanti Fonu desteğiyle istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme ve yatırım kredileri vermeye yönelik paketin hazırlığı da bitmek üzeredir” dedi.

İhracat ve imalat sektörlerindeki sanayi şirketlerinin kurumlar vergilerini 1 puan indiren düzenlemenin de Mecliste görüşüldüğüne işaret eden Erdoğan, Katma Değer Vergisi'nde etkinliği, adaleti ve basitleştirmeyi sağlayacak çalışmanın da tüm taraflarla görüşülerek hazırlandığını bildirdi.