Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği ‘Bursa İş Dünyası Buluşması’ programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 4 önemli müjde açıkladı. Açıklamalar, iş dünyasında büyük memnuniyet oluşturdu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın moderatörlüğünde iş dünyası ile gerçekleştirilen istişare toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 3 saatten fazla süren toplantıda sektörlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi. BTSO’nun da talepleri arasında olan inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarından ötürü kamuya iş yapan müteahhitlere yönelik yeni bir fiyat farkı kararnamesi için çalışma başlattıklarının müjdesini veren Nureddin Nebati, kamuya iş yapan müteahhitlere dinamik fiyat farkı ve tasfiye hakkı verilmesi için çalışma başlattıklarını ve ilgili düzenlemeyi kısa süre içinde tamamlayacaklarını da söyledi. Kuyum sektöründe yazar kasa limitlerinin yükseltilmesi konusundaki taleplere de olumlu yanıt veren Nebati, Bursa’ya yeni bir İhtisas Vergi Dairesi kazandırılması için de Bakanlık yetkililerine talimat verdi. İş dünyası temsilcileri, Bakan Nebati’nin açıklamaları ve toplantıyı BTSO Ekonomi için değerlendirdi.

ŞENGÜL: ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU
Toplanın çok verimli geçtiğini belirten BTSO 38. Komite Başkan Yardımcısı-BUTTİM Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül, “Sektör olarak Bakanımıza sorduğumuz sorulara çok net ve faydalı cevaplar aldık. Mobilya sektöründe KDV’de yaşanan yüzde 18 ve yüzde 8 oranlarındaki dengesizlik ve vergi iadelerindeki sıkıntıları da bir sonraki dönemde düzelteceklerini söylediler. Bizim de hedefimiz, ağır ve sağlam adımlarla ilerlemek. Ülkemizde yaşanan birçok ekonomik sıkıntı var. Ekonomi, Türkiye’nin ve milletimizin gücü konumunda. Ekonomimizi sağlam tutmak da bu toplantıdaki bütün amacımızdı. Bakanımız Nureddin Nebati ve BTSO Başkanımız İbrahim Burkay, bu konuda gerekli bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleri yaptılar. Bizi mutlu eden cevaplar aldık. İş dünyası temsilcileri olarak çok çalışacağız ve ülkemizi gerçek değerine kavuşturacağız. Bu güzel toplantı için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


RIZVANOĞLU: LİMİT ARTIŞI MÜJDESİ ÇOK ÖNEMLİ
BTSO Meclis Üyesi ve kuyum sektör temsilcilerinin de yer aldığı 28’inci meslek komitesi üyesi Mithat Rızvanoğlu ise “2020 yılında 4 bin 200 TL olan yazarkasa limitimizle 3 bin TL değerindeki 1 Cumhuriyet Altını satın alınabiliyordu. 2021 yılında limit yine 4 bin 200 TL olarak kalmıştı. Ancak 1 Cumhuriyet Altını alınamıyordu. Bugün Cumhuriyet Altını 6 bin TL’nin üzerinde. Sektör olarak biz de bunu dile getirdik ve Bakanımız da olumlu olarak karşılayarak limitin artırılacağını söyledi. Bu artış, kuyumcu esnafımız için müjde niteliği taşımaktadır” değerlendirmesini yaptı.


YILDIZ: BAKANIMIZ EN İNCE NOKTASINA KADAR YANIT VERDİ
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Yıldız da “Bursa, üreten bir şehir. BTSO’daki mottomuz gibi ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ diyoruz. Bu bağlamda böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Başkanımız İbrahim Burkay’a çok teşekkür ediyorum. Bakanımıza Türkiye’de gündemde olan enflasyondan yüksek kura kadar birçok alanda sorular yöneltildi. Özellikle Rusya ile Ukrayna savaşının ekonomimize etkilerini ve Rusya ile ticaretin yerel para üzerinden gerçekleştirilmesinin ülkemize etkilerini değerlendirme fırsatı bulduk. Sayın Bakanımız da bu konu ile ilgili çalışmalarının özellikle enerji tarafında ithalatımızın çok yoğun olması nedeniyle BOTAŞ, Merkez Bankası, Rusya Merkez Bankası ve GAZPROM şirketleri ile bir konsey oluşturulduğunu ve ciddi bir çalışma yapıldığını söyledi. Biz, Rusya ile olan potansiyelimizin farkındayız ve ticaretimizi çok hızlı bir şekilde 40-50 milyar dolarlara yükseltebileceğimize inanıyoruz. Bu kapsamda ödemelerin iki ülke para birimleri üzerinden yapılabilmesini önemli buluyoruz. Türkiye’ye, Bursa’ya yatırılacak olan organize sanayi yatırımlarındaki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ayırdığı fonlar da gündem konuları arasındaydı. Bakanımızın ve beraberindeki heyetin çok hazırlıklı ve donanımlı olduğunu gördüm ve iş dünyasına verdikleri destek için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

ANDIÇ: KDV İÇİN TALEPLERİMİZİ İLETTİK
İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ise “Yakın zamanda 150 metrekarelik gayrimenkullerde ve konutlarda KDV artışı yapılmıştı. Toplantıda bu konuyu gündeme taşıdım. Türkiye’de özellikle Anadolu’da satılan gayrimenkullerin yüzde 90’ının 150 metrekarenin altında olduğunu belirttim. Dolayısıyla eskiden yüzde 1 keserken şimdi yüzde 8 kesilmesinin bir zam olarak piyasaya yansıyacağını belirtmeye çalıştım ve bu konuda bir düzenleme rica ettim. İkinci aktardığım konuysa taahhüt müteahhitliği sektörünün zor durumda olduğu ve ülkemizdeki 90 taahhüt müteahhidinin batmak üzere olduğunu dile getirdim. Bununla ilgili daha geniş ve yeterli bir fiyat farkı verilmesi gerektiğini, ayrıca gerekli halde de tasfiye hakkının verilmesi gerektiğinden bahsettim. Üçüncü konumuz ise maliyetlerimiz arasında önemli bir yer işgal eden yapı denetimleri son bir yılda yüzde 80 arttı. Müteahhitlik sektörü bunu gider olarak gösteremiyor ve aradaki farktan dolayı vergiye maruz kalıyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılmasını talep ettik.” dedi. Sektör temsilcileri olarak vatandaşın ev sahibi olabilme şansının artırılması gerektiğine inandıkları ve düzenlemelerin buna göre yapılmasını istediklerini vurgulayan Andıç, “Sayın Bakanımız, kamuya iş yapan firmalarımıza tasfiye hakkının verileceğini söyledi. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Umarız içeriği de bizi tatmin edecek şekilde olur.” ifadelerini kullandı.