Dijital Girişimcilik, internet ve dijital teknolojileri kullanarak yeni iş fırsatları oluşturma süreci olarak tanımlanabilir. Bu kapsamda, dijital ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, on-line pazarlama stratejilerinin uygulanması ve dijital platformlarda işletme faaliyetlerinin sürdürülmesi gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimcileri ifade eder. Dijital girişimcilik, genellikle yenilikçi çözümler ve teknoloji merkezli iş modelleri üzerine odaklanır.

Dijital girişimcilik dünya genelinde hızla büyüyen bir sektördür. Bugün itibarıyla küresel çapta birçok dijital girişim ve start-up faaliyet göstermektedir. Dijital girişimler; e-ticaret, yazılım geliştirme, yapay zeka, fintech, sağlık teknolojileri ve daha birçok alanda geniş bir yelpazeye yayılmış durumdadır. Dijital girişimcilik, teknolojik ilerlemeler ve küresel bağlantılar sayesinde giderek artan bir etki yaratmaktadır. Dünyada en çok bilinen dijital girişimler; Elon Musk ( Space X, Tesla), Jeff Bezos ( Amozon), Mark Zuckerberg ( Facebook), Jack Ma( Alibaba), Sundar Pichai (Google) olarak sayılabilir.

Türkiye özelinde baktığımızda; dijital girişimcilik ekosistemimizde son yıllarda hızla decacorn (Şirket değerinin 10 milyar dolar değerine ulaşmış olması) ve unicorn (Şirket değerininin 1 milyar dolar değerine ulaşmış olması)  çıkardığımız girişimlerimiz olsa da henüz bu alandaki gerçek potansiyelimize ulaşabilmiş değiliz. Türkiye'den bugüne kadar ikisi decacorn olmak üzere toplam 6 unicorn çıkmış ve ‘CB Insights Unicorn’ listesinde dünyada 18. sıraya girmeyi başarmış durumdayız. Değerlemelere baktığımızda ise bu 6 dijital girişim 38 milyar dolarlık değer ile dünyada 11. sıraya yerleşiyor. Amerika Birleşik Devletleri, 655 unicorn ile 2 trilyon dolarlık değerlemeye, Çin 169 unicorn ile 755 milyar dolarlık değerlemeye ve İngiltere 48 unicorn ile 210 milyar dolarlık bir değerlemeye sahip. Türkiye'de ‘oyun’ ve ‘fintech’ alanları yatırımlarda ön plana çıkıyor. 2022’de oyun girişimi yatırımlarında Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer almaktayız.

Türkiye'den çıkan ilk decacorn 16,5 milyar dolar değerleme ile en büyük dijital girişim olan Trendyol şirketi. 2010 Yılında Demet Mutlu isimli bir kadın girişimci tarafından kurulan Trendyol, 2018 yılında dünyanın en büyük alışveriş platformu olan Alibaba tarafından satın alındı. Trendyol'un Türkiye'nin ilk decocornu ve en büyük değerlemeye sahip ilk şirketi olma özellikleri yanında bir kadın dijital girişimci tarafından bu başarıya ulaşması, "Dijital Girişimcilik" ekosisteminde ayrı bir önem arz ediyor.

Türkiye dijital girişimcilik ekosisteminde çıkardığı 6 unicorn ile belli bir başarıyı yakalamış olsa da bunların dışındaki dijital girişimlerde dünya ve Avrupa ortalamalarının çok altında kalıyor. 2022 yılında start-up yatırımları sıralamasında Türkiye, Avrupa'da 10. sırada görünmesine rağmen, Getir, Insider ve Dream Games çıkarıldığında, start-up başına düşen yatırım İngiltere'nin dokuzda biri, İsrail'in ise sadece on üçte birine tekabül ediyor.

Türkiye'de dijital girişimciliğin istenilen düzeye ulaşamamasının en büyük sebebi ise fonlama yapılarının yetersiz kalması olarak görülüyor. Diğer taraftan Türkiye'nin uzun yıllardır başta internet alt yapısı olmak üzere teknolojik alt yapıya yetersiz yatırım yapması dijital girişimciliğin önündeki en büyük engellerden biri.