Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin 2024 ile 2026 yılları arasını kapsayan "Orta Vadeli Program" 6 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. ‘Makroekonomik hedefler ve politikalar’, Türk iş dünyasını yakından ilgilendiren bu programın kuşkusuz en önemli başlığı oldu. Bu başlık altında 11 madde yer almakta ve bunlar sırasıyla; ‘Büyüme, İstihdam, Fiyat İstikrarı, Ödemeler Dengesi, Finansal İstikrar, Kamu Maliyesi, Afet Yönetimi, Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm, İş ve Yatırım Ortamı ile Merkezi Yönetim Bütçesi.’
Türkiye, ekonomik olarak zorlu bir sürecin yaşandığı bu dönemde Orta Vadeli Programda; Ödemeler Dengesi, Fiyat İstikrarı , İstihdam gibi çok önemli alanların içerisine ‘Dijital dönüşümü’ de eklemiş durumda. Öncelikle yaşamı bilişim sektöründe geçmiş bir iş insanı olarak; ekonominin son derece kritik bir süreçten geçtiği bir dönemde; ekonomi yönetiminin dijital dönüşümü bu programın içine almasını, ülkemizin yapısal dönüşümü açısından önemli bir adım olarak gördüğümü ifade etmeliyim.
Programın uygulama döneminde, dijital dönüşümün hızlandırılması kapsamında, elektronik haberleşme alt yapılarının güçlendirilmesi, yeni nesil ağ alt yapılarının yaygınlaştırılması, öncelikli sektör ve alanlarda nitelikli Ar-Ge ve insan kaynağının geliştirilmesi, dijital dönüşüme yönelik teknolojilerde yetkinliğin artırılması, KOBİ'ler başta olmak üzere dijital teknolojilere yönelik kapasite ve kabiliyetlerin desteklenmesi ve finansmana yönelik etkin mekanizmaların oluşturulması hedeflenmektedir. Ayrıca siber güvenliğin ülke genelinde daha bütüncül politikalarla güçlendirilmesi de amaçlanmaktadır.
Kamu hizmetlerinin geliştirilmesinde, dijital teknolojilerden en üst düzeyde faydalanma ve açık kaynak kodlu yazılımların kamuda kullanımının yaygınlaştırılması konusunda belirlenen hedefler de oldukça önemlidir.
Orta Vadeli Program’da; ‘Dijital Dönüşüm’ başlığı altında 32 maddeden oluşan politika ve tedbirler yer almaktadır. Bu 32 madde içerisinde en dikkat çeken konuların başında ise ‘Türkiye'yi Veri işleme ve Bulundurma Faaliyetlerinde Bölgesel Bir Merkez Haline Getirme Politikası’ bulunmaktadır. Bu politikanın etkin şekilde uygulanmasıyla, ülkemizin katma değerli ihracat rakamlarını, oldukça yüksek rakamlara taşıması mümkün hale gelecektir. Söz konusu bölümde belirlenen yol haritalarından biri de, yerli yazılım firmalarının yetkinliğinin artırılması ve işbirliklerini destekleyici platformların oluşturulmasıdır. Fakat bu politikanın altının nasıl doldurulacağı, bu ifadenin içeriğinden daha değerli olacaktır. Bilişim sektöründeki firmaların ve toplumda bilişim kökenli sivil inisiyatiflerin bu maddenin takipçisi ve katkılarla yönlendiricisi olması gerekir.
Dikkat çeken diğer bir politika da 27. maddedir. Buna göre, "Kamu hizmetlerinin kesintisiz ve birlikte çalışabilirliği ile özel sektörün küresel rekabet gücünü artırmak üzere dijital devlet hizmetlerinde yeni nesil teknolojilerin etkin kullanımına yönelik modernizasyon ve süreç iyileştirmeleri yapılacak ve bu amaca yönelik ortak altyapı ve beşeri sermaye güçlendirilecektir.” Sonuç olarak; her biri birbirinden önemli olan bu 32 maddelik politikaların 2024 - 2026 dönemi içinde hayata geçirilmesi, Türkiye’nin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.