Haftanın ilk gününde ekonomi için kritik önemde olan cari açık rakamları, sanayi üretimi, toplam ciro ve perakende satış endeksleri açıklandı.

 

CARİ AÇIK 25,7 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre; cari işlemler açığı, nisanda geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyar 222 milyon dolar artarak 2 milyar 737 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı, 25 milyar 710 milyon dolara yükseldi. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 2 milyar 692 milyon dolar artarak 4 milyar 433 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Nisanda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 323 milyon dolar oldu. Bu dönemde, portföy yatırımları 606 milyon dolarlık net çıkış kaydetti.

 

SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİ AŞTI

Sanayi üretimi Nisan'da yıllık bazda beklentileri aşarken aylık bazda ise değişmedi. Sanayi üretimi yıllık yüzde 10,8 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,9 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı.

 

TOPLAM CİRO ENDEKSİ YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi nisanda aylık bazda yüzde 6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi de geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 128,8 yükseldi. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 125,2 artış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi ise nisanda bir önceki aya göre yüzde 4,1 arttı.

 

PERAKENDE SATIŞ HACMİ BELLİ OLDU

TÜİK, Nisan ayına ilişkin perakende satış endekslerini de açıkladı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,1 arttı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,5 azalırken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,6 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,2 artış kaydetti.