Yeni tip koronavirüs salgını sağlık sistemiyle birlikte ekonomide ve toplumsal yapıda köklü sarsıntılara neden olurken, kamu destekleri bu süreçten büyük zarar gören işletmeler için can suyu niteliği taşıyor. Buna karşın destek kapsamının dışında kalan firmalar zorlu bir süreçten geçiyor. Bugüne kadar açıklanan destek paketlerinden mahrum kalan gayrimenkul sektör temsilcileri de sorunlarına acil çözüm bekliyor.

 

Gayrimenkul acentelerinin faaliyet gösterdiği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 54. Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Rıdvan Hasırcı, pandemi tedbirleri kapsamında uygulamaya alınan kararların emlak sektör firmalarının faaliyetlerini büyük ölçüde sınırlandırdığını söyledi. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü ile birlikte Türkiye’nin kalkınma dinamiklerine katkı sağladıklarını ifade eden Hasırcı, “Ancak pandemi sebebiyle oluşturulan esnaf destek paketlerinden belli başlı meslekler ve esnaf faydalanırken, hizmet sektöründe faaliyet gösteren emlak ofisleri ile gayrimenkul danışmanlık firmalarımız yararlanamıyor. Zor zamanlar geçiren sektör temsilcilerimizin de ayrım yapılmaksızın destek kapsamına alınmasını ivedilikle talep ediyoruz.” diye konuştu. 

BTSO VE TOBB’A TEŞEKKÜR

Sektör temsilcileri olarak yaşadıkları sorunları BTSO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile paylaştıklarını da belirten Hasırcı, “BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a ve TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na işletmelerimizin sorunlarına gösterdikleri yakın ilgi ve girişimleri için sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. 

“SEKTÖRÜMÜZ HER TÜRLÜ DESTEĞİ HAK EDİYOR”

BTSO Meclis Üyesi Ayhan Üstünel de sektörün sorunlarını BTSO aracılığıyla gündeme taşıdıklarını belirterek, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ile gayrimenkul sektörünün nitelikli bir yapıya dönüşmesi sürecine destek olan, katkılar veren ve tam zamanlı uyum sağlayan sektör temsilcileri ekonominin diğer paydaşları gibi devletimizin her türlü desteğini hak eder duruma gelmiştir. Ekonominin doğru işleyişi açısından kapanma noktasına gelmiş çoğunluğa sahip sektörün biran önce desteğe ihtiyacı olduğu aşikardır. Can suyu desteği sonrası yeni normal süreçte, KDV oranının yüzde 8 seviyesine inmesi, hizmet bedeli oranının da daha önce olduğu gibi yüzde 3 olarak revize edilmesi gayrimenkul sektörünü motive edecek, ekonomiye pozitif katkı sağlayacaktır.” diye konuştu. Ayhan Üstünel, söz konusu devlet desteklerinin sektör temsilcilerine de sunulması adına gerekli düzenlemelerin hızla yapılacağına inandığını da sözlerine ekledi.