KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ temasıyla 2021-01 ve 2021-02 Proje Teklif Çağrısı’na çıktı. BTSO Akademi Projesi kapsamında düzenlenen webinarda KOSGEB Bursa Batı Müdürü Erkan Güngör, destek programının tüm detaylarını BTSO üyeleri ile paylaştı.

KOSGEB, BURSA’DAKİ KOBİ’LERE 56 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLADI

KOSGEB Bursa Batı Müdürü Erkan Güngör, pandemiden etkilenen KOBİ’lerin üretime devam edebilmesi adına KOSGEB olarak her türlü enstrümanı kullandıklarını söyledi. KOSGEB’in pandeminin ortaya çıktığı dönemde ilk aksiyon alan kurumların başında geldiğini belirten Erkan Güngör, “KOBİ'lerin bankalara olan nisan, mayıs, haziran dönemine tekabül eden taksitlerinde vade sonuna eklenecek şekilde 3 aylık ertelemeye gittik. Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek zaman verdik. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerinin yerli üretimine 6 milyon liralık destek verdik. KOSGEB desteğiyle işletmelerini kurmuş olan işletmelere 70 bin liraya kadar faiz desteği sağladık. 2020 yılının son çeyreğinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte 18 aya kadar KOSGEB’in alacaklarını yapılandırmış olduk. 2020 yılında toplamda 1,5 milyar liralık bir desteği ülkemizdeki KOBİ’lere sunmuş olduk. Bu dönemde Bursa’da ise yaklaşık 2.700 işletmemize 56 milyon liralık destek sağladık.” dedi.

İKİ AYRI ÇAĞRI PROGRAMI

KOSGEB olarak 2021 yılının ilk çeyreğinde iki ayrı çağrıya çıktıklarının bilgisini veren Erkan Güngör, “Bu çağrılardan bir tanesi Akıllı Dijital Teknolojiler. Akıllı dijital teknoloji geliştiren ve bunları imalat sanayiinde kullanmaya çalışan KOBİ’lerimizi desteklemeye yönelik bir çağrıya çıktık. 17 Mayıs’a kadar başvuru süreci devam edecek. Aslında bu çağrı programı geçtiğimiz iki yılın devamı niteliğinde. 2019 yılında birinci çağrıda biz 258 işletmeye destek verirken, 2020 yılında bu sayı 396’ya çıktı. 2021 yılında ise yine aynı konu başlıkları ile toplam 8 başlıkta bir çağrıya çıktık. Hem dijital teknoloji geliştiricileri hem de bu teknolojileri üretim süreçlerinde kullanan KOBİ’ler bu çağrıya başvurabilirler.” diye konuştu.

BAŞVURULAR 17 MAYIS’A KADAR SÜRECEK

KOSGEB’in rutin olarak verdiği Ar-Ge ve İnovasyon Desteği kapsamında, spesifik konularda, kritik sektörlerde Ar-Ge süreci yürütecek işletmelere yönelik ayrı bir çağrıya çıktıklarının bilgisini veren Güngör, “Bu çağrıda iki konuyu ele aldık. Birincisi elektrik ve hidrojenle çalışan motorlu kara taşıtları, pil-batarya teknolojileri ve yakıt teknolojileri. İkinci konu başlığı ise 5G teknolojileri ve yeni nesil mobil haberleşme. Bu iki konuda Ar-Ge yapacak KOBİ’lere destek vermeyi hedefliyoruz. Küçük işletmelerin başvuru için üst limiti proje başına 1,5 milyon lira,  orta ölçekli işletmelerin ise 5 milyon lira olarak belirlendi. Bu iki konuda Ar-Ge faaliyeti olan işletmeler yine 17 Mayıs’a kadar başvurularını yapabilecekler. “ dedi.

KOBİGEL- KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI 2021-01 PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

İmalat Sanayi Sektöründe Dijitalleşme Sürecine Katkı Sağlayabilecek Yerli Teknoloji Geliştiricisi KOBİ’lerin Desteklenmesi

GENEL AMAÇ

İmalat sanayi sektöründe milli imkanlar ağırlıklı olarak dijitalleşme için; yerli ve yetkin teknoloji geliştiricisi KOBİ envanterini geliştirmek amaçlanıyor.

KİMLER BAŞVURABİLİR ?

NACE REV 2 sınıflamasına göre;

  • 26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı
  • 28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
  • 3 Hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı
  • 33 Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
  • 61 Telekomunikasyon
  • 62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
  • 1 Veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler; web portalları hedef sektörlerinde yer alan, KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı, KOBİ Beyannamesi onayı KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilecektir.

DESTEK ORANI NEDİR ?

Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 16 ay. Projenin destek oranı yüzde ise 60. Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin yüzde 30’u geri ödemesiz, yüzde 70’i teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenecek.

Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebilecek.

Proje hazırlama danışmanlık gideri için 5 bin TL olarak belirlenen üst limit, eğer hizmet Bakanlık tarafından bildirilen model fabrikalardan, dijital dönüşüm merkezlerinden ve/veya yetkinlik merkezlerinden alınmışsa 10 bin TL’dir.

HANGİ ALANLARDA PROJE SUNULABİLECEK ?

  • Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı
  • İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti
  • İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri
  • İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri
  • Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri
  • İmalat Sanayinde Siber Güvenlik
  • İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri
  • İmalat Sanayinde Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri

KOBİGEL- KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI 2021-02 PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Üretim ve İlişkili İş Süreçlerinde Dijital Teknolojilerden Yararlanma Düzeyinin Artırılması

GENEL AMAÇ

İmalat sanayi sektöründe milli imkanlar ağırlıklı olarak dijitalleşme için; imalat sanayi KOBİ’lerinin, yerli teknoloji geliştiricilerle işbirliği öncelikli olmak üzere dijitalleştirilmiş iş süreci sayısını artırmak.

KİMLER BAŞVURABİLİR ?

NACE REV 2 sınıflamasına göre imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı, KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilecektir.

DESTEK ORANI NEDİR ?

Proje süresi en az 8 ay ve en fazla 16 ay. Projenin destek oranı yüzde ise 60. Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin yüzde 30’u geri ödemesiz, yüzde 70’i teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenecek.

Proje Teklif Çağrısı kapsamında işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli (teminat veya KGF kefaleti karşılığı) olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebilecek.