2021’in kauçuk sektörünün büyük ivme kazandığı bir yıl olduğunu belirten BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gülmez, Kauçuk Sektörü UR-GE Projesi ile Bursa’nın ihracata katkısının daha da artacağını açıkladı.
Farklı sektörlerdeki üretim kabiliyeti ve nitelikli insan kaynağı ile Türkiye’nin ihracattaki lider kentleri arasında yer alan Bursa, kauçuk sektörü ile de fark yaratıyor. BTSO Ekonomi’ye yaptığı açıklamada Bursa kauçuk sektörünün her yıl artan performansla ülke ihracatının yaklaşık yüzde 9’unu karşıladığını belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi- Haksan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez, “Avrupa’da kauçuk hammadde işlemede Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alan sektörümüzün geleceği parlak” değerlendirmesini yaptı.
SEKTÖRÜN PAYI HER GÜN ARTIYOR
Türkiye ve Bursa’nın kauçuk sektörü karnesinin her geçen gün iyileştiğini ve üretim üssü Bursa’nın ihracatına önemli katkılar sunduğunu ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi-Haksan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülmez, “Otomotivde yaşanan çip krizinden dolayı üretimde azalma gözlemledik. Buna karşın otomotive kauçuk parça üretimi yapan sektörümüz, yükselen bir ivmeyle yoluna devam ediyor. Türkiye genelinde kauçuk sektörünün ihracat oranı payı 2021 yılı bir önceki yıllara nazaran yüzde 23’e yakın artış gösterdi. 2021 Bursa geneline baktığımızda ise bir önceki yıla göre yüzde 38.5 artış gösteren sektörümüzün ihracattaki payı yaklaşık 280 milyon dolar oldu. Başarıda emeği geçen tüm sanayicilerimiz, ülke ekonomimize önemli katkılar sağladı” diye konuştu.
UR-GE PROJESİ İLE İHRACAT ARTACAK
BTSO tarafından Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürütülen Kauçuk Sektörü UR-GE Projesi ile kümede yer alan firmaların ihracat başarısını artırmayı hedeflediklerini de kaydeden İbrahim Gülmez, “20-23 Ekim’de, Türkiye’deki en büyük ticaret platformu olan K+Kauçuk ve Plastik Fuarı organize edildi. Pandemi sebebiyle yapılamayan fuarlardan dolayı fuar, yabancı ziyaretçiler ve alım heyetlerinin ilgi odağı oldu. Mükemmeliyet Merkezi kurma çalışmalarımız tüm hızıyla sürerken asıl hedeflerimizden biri de AR-GE merkezi sayısını artırmak. Sanayi-üniversite iş birliğini geliştirmek, sektöre yetişmiş eleman sağlamak ve AR-GE çalışmalarını hızlandırmak adına içinde bulunduğumuz 2021’in ‘Üniversite-sanayi iş birliği yılı’ ilan edilmesini de çok önemsiyoruz. BTSO bünyesinde Kauçuk UR-GE kümelenmesi oluşturarak, paydaşlarımızı sektör konusunda bilgilendirmenin yanı sıra teknik geziler, ticari görüşmeler ve alım heyetleri organizasyonları düzenleyerek 3 yıllık bir çalışma organize ettik. Ömrü tamamlanmış lastiklerin çevre mevzuatları gereğince toplatılması, toz granül hale getirilip işlenmesi konusunda bakanlık nezdinde görüşmelerimizi yaptık. Üretim hammaddesi olan madeni yağlardaki ÖTV miktarının tamamının geri ödenmemesi de rekabet içerisinde sektörümüzü olumsuz etkilemekteydi. Bu konuda da Sanayi Bakanlığı’na görüşlerimizi bildirdik. Tüm gayretimiz, üreten Bursa ile ülkemizin ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme hedeflerine katkı sunmak” dedi.