Doğu Marmara Bölgesi’ndeki Kadın Kooperatiflerine Yönelik Eğitim Projesi Başladı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğu Marmara Bölgesi Kadın Girişimci Kurulları tarafından, bölgedeki kadın kooperatiflerinin ekonomik yapılarının ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefiyle hayata geçirilen eğitim projesinin açılışı online olarak gerçekleştirildi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyetlerini sürdüren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu (KGK), kadınların ekonomik hayata etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bursa Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde, Doğu Marmara Bölgesi’ndeki kadın kooperatiflerini desteklemek hedefiyle hayata geçirilen eğitim projesinin açılışı online olarak gerçekleştirildi. BTSO Akademi işbirliğinde düzenlenen programa TOBB Bursa KGK Başkanı ve Doğu Marmara Bölge Temsilcisi Sevgi Saygın’ın yanı sıra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, İl KGK Başkanları, üniversite temsilcileri ile kooperatif başkanları ve üyeleri katıldı.
“BU ÜLKENİN KADINLARI OLARAK ÇOK DAHA GÜZEL İŞLER BAŞARACAĞIZ”
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk, kadın girişimci kurullarının Türkiye’nin 81 ilinde çok önemli faaliyetlere imza attığını söyledi. Kadın kooperatiflerinin de gündemde olan bir konu olduğunu belirten Öztürk, “Kooperatiflerimizin karşılaştığı sorunlar var. Bu sorunları nasıl aşabiliriz, kadın kooperatiflerimizin gelişimine nasıl katkı sağlayabiliriz düşüncesiyle Kurul olarak faaliyet alanları oluşturduk. Bursa’da başlatılan bu proje de kooperatiflerimiz açısından son derece önemli. Sevgi Başkanımı ve kurul üyelerimizi tebrik ediyorum. Bu ülkenin kadınları olarak hep birlikte çok daha güzel işler başaracağız.” dedi.
“KOOPERATİFLER STRATEJİK ÖNEME SAHİP”
TOBB Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları projeyi hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını belirterek, “Kadınlarımızın üretim faaliyetlerine katılmaları noktasında kooperatifler son derece stratejik bir role sahip. Kadınlarımız tarafından kurulan kooperatiflerin sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu kapsamda bölgemizde kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla, kadın kooperatiflerimize yönelik eğitim programlarımızı başlattık. İlk kez bölgemizde uygulanacak projemiz inşallah önümüzdeki süreçte tüm Türkiye’de hayata geçmiş olacak.” diye konuştu.
KOOPERATİFLER ARASINDAKİ DAYANIŞMA GÜÇLENECEK
Proje öncesinde Doğu Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerine yönelik bir anket çalışması düzenlediklerini aktaran Saygın, “Kadın kooperatifimizin üretim alanları, istihdam sayıları, güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin veriler elde ettik. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nden kıymetli hocalarımızın katkılarıyla eğitim başlıklarımızı ve takvimimizi oluşturduk. ‘Kooperatifçilik, Kendimizi Keşfetme ve Biz Olgusu’, ‘Ürün Geliştirme, Satış ve Pazarlama’ ve ‘E-Ticaret’ olmak üzere 3 ana başlıkta 6 hafta boyunca toplam 12 online eğitim düzenleyeceğiz. Eğitimlerimizden önce ayrıca kooperatif başkanlarımız çalışmalarını anlatacaklar. Tecrübe paylaşımları ile kooperatiflerimiz arasındaki işbirliği ve ortaklığın da gelişimine imkan sağlayacağız. Projemize destekleriyle güç katan Bursa Ticaret ve Sanayi Odamıza, Doğu Marmara Bölgesi Kadın Girişimci Kurullarımızın Başkanlarına, üniversitemizin kıymetli hocalarına, kadın kooperatiflerimizin başkanlarına ve üyelerine çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından “Kooperatifçilik Kültürü, Ortaklık Yapısı ve Sorumluluklar” ile “Etkili Takım Çalışması Ekip Yönetimi ve Motivasyon” konularında eğitimler gerçekleştirildi. Songül Acıköse ve Ayşe Topaloğlu Başan tarafından verilen eğitimlere kadın kooperatiflerinin üyeleri büyük bir ilgi gösterdi.
3 ANA BAŞLIKTA 12 EĞİTİM PROGRAMI
BTSO Akademi işbirliğinde düzenlenen proje kapsamında kadın kooperatiflerine daha güçlü bir kurumsal kapasiteye kavuşmaları ve ticari faaliyetlerini geliştirmeleri için eğitimler verilecek. 10 Kasım’a kadar devam edecek eğitim projesi kapsamında her çarşamba günü iki online eğitim düzenlenecek. Projede ‘Farklı Kişilik Türleri Beden Dili ve Kişisel İmaj’, ‘Geleceği Planlamak Riski Görmek Krizi Yönetmek’, ‘Ürün Geliştirme ve Üretim Planlaması’, ‘Pazarlama ve Fiyatlandırma Stratejileri’, ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’, ‘Uluslararası Pazar Araştırması’, ‘E-İhracat’, ‘E-Ticaret ile Satış’, ‘Sosyal Medya Yönetimi ve Pazarlaması’ ve ‘E-Ticaret ve Sosyal Medya Pazarlaması İçin Mobil Fotoğrafçılık’ konularında eğitimler düzenlenecek.