Avrupa'nın en büyük etkinliği olma özelliği taşıyan İstanbul Mobilya Fuarı, kapılarını açtı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'nde eş zamanlı gerçekleştirilen fuarda 825'ten fazla katılımcı ve üç binden fazla marka yer alıyor.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi'nde eş zamanlı gerçekleştirilen İstanbul Mobilya Fuarı IIFF (İstanbul International Furniture Fair) 2022'de, ulusal ve uluslararası 825'ten fazla katılımcı ve üç binden fazla marka yer alıyor.

150 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Toplam 260 bin metrekarelik alanda 25 salonda gerçekleştirilen fuarı, 170 ülkeden 15 bin üzerinde iş insanı, toplamda ise 150 binden fazla sektör temsilcisinin ziyaret etmesi bekleniyor. Gerçekleştirilen görüşmeler sonrası 3 milyar dolarlık iş bağlantısı kurulması hedeflenen fuar, 30 Ocak'ta sona erecek.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ…

Fuarın açılışına bağlanan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, her yıl büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen fuarın birçok ilke sahne olduğunu söyledi. Varank, fuarın bu yıl da TÜYAP ve İstanbul Fuar Merkezi olmak üzere iki ayrı alanda gerçekleştirilen ilk fuar olarak kayıtlara geçeceğini, hem katılımcı sayısı hem de icra edildiği alan bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük fuarı olacağını dile getirdi. Fuarda 150 binin üzerinde ziyaretçinin ağırlayacağına dikkati çekti. Varank, “Almanya’da iptal edilen, İtalya’da da sönük geçen fuarların ardından İstanbul Mobilya Fuarı’nın Türkiye’de büyük bir ilgiye sahne olması bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor” diye konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sektörleri birbirinden ayrı görmediklerini vurgulayan Varank, "Bütün sektörlerimiz bizim için aynı resmin kıymetli birer parçası. Mobilya sektörü de büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda önemli katkılar sunuyor. Heartmade for Life markasıyla dünyanın dört bir tarafında saygınlığı hedefleyen mobilyacılarımız ülkemiz adına büyük başarılara imza atıyor. Bunun en net yansımasını sektörün ihracat performansından görüyoruz” dedi.

İHRACAT 14 KAT ARTTI

Bakan Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan mobilya ihracatının 14 kat büyüyerek geçen yıl 4,3 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, "Bugün Türkiye, mobilyada dünyanın en çok ihracat yapan 8'inci ülkesi. 2022 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar. Bu performansla dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Sektörün yüksek kaliteli tasarım ve üretim kabiliyetleriyle hedeflere ulaşması noktasında şüphesinin olmadığını da aktaran Varank, “Yeter ki ülkemizin dört bir tarafındaki üreticilerimizle birlikte, inanarak ve çalışarak yolumuza devam edelim. Biz bu noktada devlet olarak 19 yılı aşkın süredir taşın altına elimizi koyduk, koymaya da devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

İNEGÖL’DE TAM DOLULUK YAKALANDI

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2022 yılı yatırım programında yer alan Mardin Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nin proje çalışmalarının da devam ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti: “Her yeni yatırım, sektörün rekabetçiliğini bir üst seviyeye taşıyor. Yine temel atma törenine bizzat katıldığım Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde de inşaat işleri sürat kazandı. Burası da örnek bir ihtisas OSB olarak Mobilya ekosistemine büyük katkı sağlayacak. İnegöl, Kaynarca, Torbalı Mobilya İhtisas OSB’leri neredeyse tam doluluk oranlarını yakalamış durumda. Mobilyacılarımız heyecanlı, biz onlardan daha heyecanlıyız.”

BURKAY’DAN GÜLEÇ’E TEBRİK

Fuarın açılışına katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da “Mobilya sektörümüz için büyük işbirliklerinin önünü açacak İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına katıldık. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Güleç başta olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor, tüm firmalarımıza hayırlı ve bereketli fuarlar diliyorum” değerlendirmesini yaptı.