MODEF 2022 46. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı, törenle kapılarını tüm dünyaya açtı.

 

Türkiye'nin önemli mobilya üretim merkezlerinden İnegöl'de düzenlenen MODEF Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı protokol, iş dünyası ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla kapılarını açtı.

 

CANBOLAT: 93 ÜLKEDEN KATILIMCI VAR

İnegöl’ün ihracat ve ithalat rakamlarıyla Türkiye’ye model olma yolunda ilerlediğini belirten Bursa Valisi Yakup Canbolat, “Yılda 2 kez uluslararası mobilya fuarı düzenleyen ilçemizde MODEF ve MODEF EXPO marka değeri haline gelmiştir. Bu marka değerler artık uluslararası arenada takip edilir hale gelmiştir. Ortalama 25 bin ziyaretçinin uğrak yeri olan fuarlarımız hatırı sayılır işbirliklerine vesile olmaktadır. Alanın da satanın da memnun ayrıldığı fuarımızın sektörün tüm temsilcilerine güzellikler getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. 93 ülkeden gelecek 2 bin civarındaki ziyaretçilerimizle de bu ekonomik yükselişi sürdüreceğimize inanıyorum” dedi.

 

BURKAY: YENİ ALANLARA İHTİYAÇ VAR

İnegöl’de fuarcılık konusunda ciddi projeler yönetildiğini vurgulayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da “Yüzde 1 bile olmayan bir sektör, dünya ihracatındaki payını yüzde 2’ye çıkarttı. Bu, çok önemli bir rakam. Ama ciddi anlamda gideceğimiz yol var. BTSO olarak üzerimize düşen ne varsa her zaman yanlarındayız. Elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız. Büyümek için alanlara ihtiyaç var. Yöneticilerimiz birlik ve beraberlik içerisinde İnegöllü sanayicilere yeni alanlar açıyorlar. Aksi takdirde büyümemiz mümkün değil. Şirketlerimizin ölçeğini büyütmemiz lazım. Bunun için de yeni alanlara ihtiyaç var” diye konuştu.

 

UĞURDAĞ: HAMMADDE SORUNU YAŞIYORUZ

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, “1 milyar 5 milyon dolarla Türkiye’nin en büyük 10. dış ticaret fazlasını veren ilçesiyiz. Yüzde 34 ile Bursa’ya dış ticaret fazlası katkısı veriyoruz. Bu ekonomiye en fazla katkıyı sağlayan sektör mobilya sektörüdür. 660 milyar dolara ulaşarak yüzde 24 büyüme gerçekleştirdik, Türkiye mobilya ihracatında da yüzde 18 katkı sağlayarak önemli merkezlerden biri olma iddiasını sürdürüyor. Ancak ciddi fiyat artışları ve hammadde temin sorunuyla karşı karşıyayız. Hammadde üreticileri ve biz üreticiler aynı gemideyiz. Lütfen ona göre hareket edelim” dedi.

 

GÜLEÇ: AVRUPA, BİZİ TAKİP EDİYOR

Türkiye’nin dünya mobilya sektörü pastasından pay alabilen konuma geldiğini belirten İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç de “12 milyar dolarını Türkiye olarak biz üretiyoruz. Dünyada ilk 10 ülke arasında, ihracatta da 8. sırada yer alıyoruz. Bugün Fransa ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler de Türkiye mobilyasını alma yolunda ilerliyor. Mobilya hikâyesinde çok fazla büyüdük. Rakip olan ülkelerimiz bizim gibi büyüyemiyorlar” dedi. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan ise, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Biz yaşarsak hammadde imalatçılarımız da yaşar. Bizi yaşatmaz, bu kartel anlayışla yollarına devam ederlerse biz de başka yollar arayacağız” ifadelerini kullandı. AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel de “Dünya ekonomisi olarak en zor dönemlerden birini yaşıyoruz. Her güçlükten sonra bir kolaylık vardır. Tüm zorlukları el birliği ile aşacağız” dedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Demir ise “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak daima mobilya sektörümüzün yanında olduk, bundan sonra da yanlarında olacağız” diye konuştu. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da “Ticaret, bu şehrin mayasında hep vardı. 1500’lü yıllarda Osmanlı donanmasına kürek ve kereste imalatı yapıyordu. Üretme potansiyelimiz çok yüksek düzeydedir” şeklinde konuştu.