İhracatta geçen ay 3,3 milyar dolar ile aylık bazda tarihi rekor kıran otomotiv sektörünün Sürdürülebilirlik Eylem Planı açıklandı.

 Türkiye Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP), Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) katkılarıyla hazırlandı.

 ‘Sürdürülebilirlik Tercih Değil, Zorunluluk’

Plan, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ev sahipliğinde TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TAYSAD Başkan Yardımcısı Berke Ercan, OSD Başkanı Cengiz Eroldu ve OİB Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Kemal Yazıcı'nın katıldığı toplantıda kamuoyuna açıklandı. Toplantıda konuşan TİM Başkanı Gültepe, sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu belirterek, bu anlamdan şirketlerin, sektörlerin ve birliklerin çok daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin (AB), Yeşil Mutabakat'a uyum konusundaki adımlarını giderek hızlandırdığını ifade eden Gültepe, "AB, açıkladıkları Yeşil Sanayi Planı ile sanayide yeşil dönüşümün liderliğini üstlenmeye hazırlanıyor. Sıfır karbon hedefi ve sanayide yeşil dönüşümle birlikte yakın gelecekte ekonomik düzen yeniden şekillenecek. Enerji sistemleri dönüştürülecek. Çığır açan yeşil teknolojiler devreye girecek. Bu teknolojilere sahip olanlar rekabette bir adım daha önde olacak." diye konuştu.

 ‘AB, Türkiye İçin Çok Önemli Bir Pazar’

Gültepe, "Üyesi olmasak da ortaya koydukları hedeflere, dönüşüme seyirci kalma şansımız yok. Küresel rekabette gücümüzü koruyabilmemiz, Türkiye'yi ihracatta ilk 10 ülke arasında çıkarabilmemiz için yeşil dönüşüm çok kritik bir önem taşıyor. TİM olarak bu konuda sektörlerimize liderlik ve rehberlik yapıyoruz. Haziran 2021'de Sürdürülebilirlik Eylem Planı'mızı kamuoyu ile paylaştık. Ardından tekstil, tarım, hayvancılık, hazır giyim ve geçen ay da makine sektörleri eylem planlarını açıkladılar." dedi.

 ‘İhracatın Lider Sektörüyüz’

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de 550 bin kişilik istihdam gücü ve yüzde 15 oranındaki pay ile ihracatın lider sektörü olan otomotivin mart ayındaki rekorla önemli bir motivasyon kazandığını söyledi. Çelik, "Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılı şerefine 34 milyar dolarlık ihracatla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Deprem felaketi başta olmak üzere küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya devam ediyoruz. Martta ihracatımız 3,3 milyar dolar ile aylık bazda tarihinin en yüksek ihracatına ulaştı. Yılın ilk 3 ayındaki ihracatımız da yüzde 15 artışla 8,5 milyar dolar oldu. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yine tarihi bir rekora imza atarak 34 milyar dolarlık yıl sonu hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.