Kadın istihdamı ve kırsal kalkınmaya teşvik kapsamında destekler alan Oylat Boğazı Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, mağaza ve e-ticaret yolu ile yöresel ürünlerini satışa sunarak kent ekonomisine katkı sağlıyor.

İnegöl Kaymakamlığı, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün destekleriyle hayata geçirilen S.S. Oylat Boğazı Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin projesi, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından düzenlenen En Başarılı Proje Yarışması’nda ilk 50 proje arasında olma özelliği taşıyor. Proje kapsamında kurulan tesis mağazası ve e-ticaret sitesi üzerinden üretimi gerçekleştirilen yöresel gıda ürünlerinin satışa sunulduğunu söyleyen Oylat Boğazı Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nurcan Yılmaz, kooperatifte yürütülen faaliyetleri ve tesisin gelecek planlamalarını BTSO Ekonomi’ye anlattı.

ALANINDA ÖRNEK BİR KOOPERATİF

2015 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan 6 köyden 47 kadının bir araya gelerek kurduğu işletmede, BEBKA desteklerinin ardından 35 metrekare ahşap, satış birimi, imalathane ve köy lokantasının da yer aldığını belirten Başkan Nurcan Yılmaz, “Tesisimiz, çalışan ve üreten kadınlarımızın ev ekonomisini güçlendirirken, diğer kadın kooperatiflerine de örnek oluyor. Kadın emeğini değerlendiren, kadın istihdamını artıran ve kadınların iş hayatındaki yerini genişleten projeler, yerel ekonominin gelişiminde büyük çapta birer adım niteliğinde. Birlik, beraberlik ve dayanışmadan doğan tesisimizde, şu anda 186 kadın üyemiz ile birlikte silor, polka cinsi ahududu, safran erişte ve mevsimlik meyve reçelleri, marmelat, meyve suyu, sos, salça ve pekmez üretiyoruz. Üye kadınlarımızın geleneksel usulde ve sağlıklı bir şekilde ürettiği yöresel gıda ürünlerini e-ticaret sitemizden de satarak, yerelden taşıp, ilçemiz dışına da ulaşabiliyoruz” dedi.

“KENT KÜLTÜRÜMÜZ ZENGİNLEŞİYOR”

Tesisin daha verimli ve etkin bir şekilde üretim gerçekleştirebilmesi için ilave projelerin de geliştirileceğini belirten Nurcan Yılmaz, “Sezona bağlı olarak geleneksel yöntemler ile müşterilerimize taze ve doğal ürünler sunuyoruz. Kent kültürümüzü yansıttığımız yöresel lezzetlerimize gelen yoğun talep, bizlere büyük bir gurur yaşatıyor. Köylerimizde yetişen tarımsal ürünleri tanıtırken, kent kültürümüzü de zenginleştirme şansı buluyoruz. 47 kadından, 186 kadına çıkan istihdam sayımız, kadınlarımızın sosyal hayatın içerisinde daha fazla yer almasını sağladı. İşletmemizde emeği geçen ve kırsal hayatta kadınların ekonomiye katılımlarını artıran herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.