Ukrayna’ya işgal hareketini devam ettiren Rusya’ya yönelik ABD, AB, İngiltere ve Japonya tarafından yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Küresel piyasalarda tedirginlik de sürüyor.

Küresel piyasalarda Rusya'nın Ukrayna harekâtının yarattığı gerginlik devam ederken ABD, AB, İngiltere ve Japonya’dan peş peşe yaptırım adımları geldi.

ARKA ARKAYA AÇIKLAMALAR GELDİ

Harekâtı durdurmaya yönelik uluslararası camiadan tepkiler de gelmeye devam ederken, Avrupa Birliği (AB), ABD, İngiltere ve Japonya'dan arka arkaya yaptırımlar açıklandı. AB üyesi ülkeler, Rusya'ya karşı finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı ile vize politikası gibi çeşitli alanlarda uygulanacak yeni yaptırımları devreye aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu paketin Rusya'nın en önemli sermaye piyasalarına erişimini önleyen mali yaptırımları içerdiğini belirterek, “Rusya bankacılık piyasasının yüzde 70'ini hedefleyen bu yaptırımlar, Rusya'nın borçlanma maliyetlerini artıracak, enflasyonu yükseltecek ve Rusya sanayisinin temelini yıpratacak” ifadesini kullandı.

ABD, SWIFT ADIMINI ATMADI

ABD yönetimi de Rusya'nın en büyük ikinci finans kurumu VTB Bank dâhil 4 Rus bankasını yaptırım listesine eklerken, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını dondurdu. Öte yandan Sberbank ile Gazprom dâhil 13 büyük Rus işletmesine yönelik yeni borç ve öz sermaye kısıtlamaları getirildi. ABD Başkanı Joe Biden, yaptırımların Rus ekonomisine ciddi maliyetler getireceğini, Rusya'nın dolar, avro, sterlin ve yen ile iş yapma kabiliyetini sınırlayacağını belirterek, "Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması her zaman bir seçenek, ancak şu anda Avrupa'nın geri kalanının almak istediği bir karar değil." dedi. İngiltere tüm büyük Rus bankalarını, 5 Rus oligarkı ve 100'den fazla şirket ve kişiyi hedef alan yeni ek yaptırım paketini duyururken, Japonya da yaptırım paketinin kapsamını genişletti.

KÜRESEL PİYASALARDA GERGİNLİK SÜRÜYOR

Küresel piyasalarda Rusya'nın Ukrayna harekâtının yarattığı gerginlik de devam ediyor. Asya piyasalarında Çin'in likidite enjeksiyonunun da desteğiyle pozitif fiyatlama görünürken ABD vadelilerinde ilk işlemlerde düşüş kaydedildi. Perşembe günü hisse senetleri çok sert hareketlerle dalgalanırken Asya’da Çin teknoloji şirketleri öncülüğünde toparlanma yaşanıyor. Bir ara ayı piyasası bölgesine giren Nasdaq 100 yüzde 3,4 yükselirken S&P 500 de yüzde 1,5’lik artış kaydetti. ABD vadelileri de ekside seyrediyor. Çin Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonuyla birlikte MSCI Asya Pasifik haftanın en hızlı yükselişini kaydediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,95’te dengelenirken altının onsu, yüzde 0,5 yükselişle 1.913 dolardan alıcı buluyor. Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna vatandaşları için 20 milyon dolar acil yardım yapılacağını açıkladı.