Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürütülen UR-GE projelerinde yer alan firmalar başarılarıyla dikkat çekiyor. Kimya UR-GE’sinde yer alan Sözal Kimya, Ar-Ge merkezinde yürüttüğü inovasyon odaklı çalışmalarla katma değeri yüksek ve sektörde ithal edilen ürünleri yerlileştirmeyi hedefliyor.
Sözal Kimya, 2007 yılından bu yana Bursa’da yer alan üretim tesislerinde tekstil alanında 8 bin 111 metrekare, plastik bölümünde ise 11 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Tekstil yardımcı kimyasalları ve tekstil boyar maddeleri ile üretime başlayan firma 2016 yılında ise plastik sektörüne giriş yaparak faaliyet alanlarını genişletti. Masterbatch (plastikleri renklendirmek veya plastiğe başka özellikler kazandırmak için kullanılan, plastik için katı bir katkı maddesi) üretimi ile plastik sektörüne boyar madde üretimi gerçekleştiren Sözal Kimya, 2020 yılından itibaren su kimyasalları ve hijyen grubunu da üretimine dahil ederek ana ürün segmentini oluşturdu. Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Eren Sözal, firmanın başarı hikayesini ve hedeflerini anlattı.
KİMYA ALANINDA YILLIK 72 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ
“Geniş tekstil kimyasalları ve boyar maddeleri ürün yelpazemiz ile Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkeleriyle ürünlerimizi buluşturuyoruz. Kimya alanında yıllık 72 bin ton, plastik alanında ise 12 bin 500 ton üretim kapasitemiz bulunuyor. Hızlı büyüyen dinamik bir ekibiz. İstihdam sayımızı mevcut projelerimize göre artırmayı planlıyoruz. Şu an ekibimizde 183 kişi var, bu sayıyı yüzde 20 oranında artırmayı planlıyoruz.”
SEKTÖRE İLKLERİ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
“Sözal Kimya olarak sektöre ilkleri kazandırmak üzere yoğun çalışmalar sürdürüyoruz. Sektörümüz açısından katma değeri yüksek ve sektörde ithal edilen ürün grubunda çalışmalar oldukça önemli. Bu doğrultuda 2017 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezimizdeki 30 kişilik ekibimizle inovasyon çalışmalarımızı hızlandırdık. Ar-Ge ekiplerimizle birlikte 4 aşamalı bir ürünün hazırlık aşamasındayız. Katma değerli bu ürünle sektöre bir ilk kazandıracağımızı düşünüyoruz.”
YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜLÜK SERTİFİKASI
“Aynı zamanda tüm denetim ve gereklilikleri yerine getirerek sahibi olduğumuz Yetkilendirilmiş Yükümlülük Sertifikası ile sektörde bu belgeyi alan sayılı firmalardan biri olduk. Uluslararası adı ile ‘Authorized Economic Operator (AEO)’ güvenilir ve mevzuat uyarınca belirtilen koşulları yerine getiren şirketler için ithalat ve ihracat süreçlerinde gümrükleme işlemlerindeki süreyi en aza indiren bir konsept aslında. Türkiye’de ve özellikle kimya sektöründe sayılı firmanın sahip olduğu bu belgeyle sektörümüze örnek olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz.”
SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI İTHALAT
“Sektörümüzün kanayan yarası ithalat. Bu anlamda yapılan çalışmalar var ancak halen yeterli düzeye ulaşmış değil. Kimya sektöründe kurulacak inovasyon laboratuvarları ile her alanda yapılacak yeniliklerle inovatif ürünlere ağırlık vermeliyiz. Kimya birçok sektöre ara girdi sağlayan kilit sektörlerden biri, bu anlamda ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor.”
2021’İ YÜZDE 65 BÜYÜME İLE KAPATMAYI HEDEFLİYORUZ
“Odak konumuzu Ar-Ge olarak belirledik. Farklı iş birlikleriyle ciddi bir ilerleme hedefliyoruz. Hem plastik hem de kimya alanında büyük bir yatırım planımız da var. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyümenin ancak bilgi ve teknolojiye yapılan yatırımlarla daha ileriye taşınacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda, bilgi teknolojileri departmanımızı özelleştirerek, yazılım alanında hem ulusal, hem de global teknoloji firmaları ile rekabet edebilecek çözümler geliştirmeyi ve yazılım sektörüne katma değerli ürünler kazandırmayı hedefliyoruz. Satış hacmimizde bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında büyüme kaydettik. 2021’de 12 bin tonluk kapasite artışına giderek yüzde 65’lik büyüme hedefliyoruz.”