UTİB, TechXtile Start-Up Challenge’da önemli bir değişime imza atarak organizasyonu girişimcilik platformuna dönüştürdü. Ekosistemi geliştiren ve ilham veren TechXtile Akıl-Fikir Buluşmaları’nın ilkinde başarılı Start-Up’lar’ın deneyimleri paylaşıldı.

Türkiye’nin tekstil sektörü odağındaki en önemli girişimcilik programı TechXtile Start-Up Challenge kapsamında Ekosistemi geliştiren ve ilham veren ‘TechXtile Akıl-Fikir Buluşmaları’, ‘Bir Fikrin Mi Var?’ Yapımcısı Fuat Sami’nin moderatörlüğünde başladı.

‘HAYALLERİMİZ, HEDEFLERİMİZ SONSUZ’

TechXtile Start-Up Challenge’ın henüz ikinci yılında tekstil sektörü odağındaki en önemli girişimcilik programı haline geldiğinin altını çizen Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Ülke olarak tekstil sektöründe çok güçlüyüz. Hayallerimiz, hedeflerimiz sonsuz. Paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz istişareler sonucunda geliştirilen strateji ve eylem planıyla programımızın TechXtile Platform ismi ile tek çatı altında toplanmasına karar verildi. Şimdi TechXtile Platform ile çok daha iddialı bir vizyonla yolumuza devam ediyoruz. TechXtile Platform’un, Türkiye ve yakın coğrafyadaki ülkeler arasında, ‘tekstil sektörü dikeyindeki girişimciliğin ve inovasyonların geliştirildiği hub’ haline gelmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

‘GEÇEN YILKİ 174 BAŞVURU, HEYECANIMIZI ARTIRDI’

Techxtile Start-up Challenge’da projeler için son teslim tarihinin 24 Ekim olduğunu da hatırlatan Engin, “Bizim bu yoldaki amacımız, girişimcilerimiz ve sektörümüzün gelişimine katkı sağlayarak artan rekabet ve sürekli yenilenen piyasa koşullarında yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine öncülük etmek. Geçen yıl pandemiye rağmen 174 girişimci ve girişimci adayının programa başvurması, sektörümüzün geleceği için heyecanımızı artırmıştı. Yarışmamızın üçüncü yılında da katılımcılarımızın yenilikçi fikirlerle başvurmalarını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞVURULAR 2 KATEGORİDE ALINACAK

TechXtile Start-Up Challenge’ta bu yıl çok önemli bir değişikliğin olduğuna vurgu yapan Program Koordinatörü Ufuk Batum da “Bu yıl girişimci başvurularımızı 2 kategori altında alacağız. Biri, fikir aşamasındaki girişimcilerin başvuru yapacağı LEVEL UP; diğeri ise fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilerin yarıştığı SCALE UP kategorisi. Başvuru yapan herkes, eğitimden yararlanıyor. İlk jüriden elenebilir ama eğitimini alsın, gelecek sene daha kuvvetli geri dönsün. Çünkü ekosistem genişlerse TechXtile genişler” dedi.

‘YURTDIŞI BAĞLANTILARI KURDUK’

2020 finalisti olduğu Techxtile Start-Up Challenge’taki başarısıyla dikkatleri üzerinde toplayan girişimcilerden biri olan ve girişimi 3 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım alan İltema Kurucusu Ayhan Prepol ise “Bu program sayesinde bizimle iş birliği yapabilecek firmalarla tanışma fırsatı yakaladık. Yurtdışı bağlantıları kurduk ve bu bağlantılarımız hala devam ediyor. Dolayısıyla bu ağın içerisinde sürekli kalabilmeyi başardık. Uzun süreli bir program olması, girişimciler için çok önemli” diye konuştu.

‘MÜŞTERİ SAYIMIZI ARTIRDIK’

TechXtile Start-Up Challenge 2020 finalistlerinden Keiretsu Forum Türkiye’den aldığı 7,5 milyon dolar değerleme üzerinden yatırımı ile 1 yıldan daha kısa sürede şirket değerlemesini 13 kat artırarak adından söz ettiren BREN CEO’su Çınar Laloğlu da “TechXtile Start-Up Challenge’a başvurmamızın en önemli nedeni, tamamen girişim olarak tekstil sektörüne odaklanmamızdan kaynaklı. Müşterilerimizin yüzde 60’ı tekstil tarafında. Her şey dijitalleşecek ve tekstil sektörü de buna dâhil. Bu programdan aldığımız en büyük fayda, tekstilde büyük referanslara ulaşmamız oldu ve bu sayede müşteri sayımız daha da arttı” dedi.