Kazakistan’dan Bursa’ya gelen Mangistau Bölgesi heyeti, incelemelerde bulundukları Yeşil Çevre Arıtma Tesisi modelini kendi ülkelerinde 53 farklı noktada kuracakları arıtma tesisi için örnek alacaklarını dile getirdi.

 

Kazakistan’dan Bursa’ya gelen Mangistau Bölgesi Vali Yardımcısı Bekbol Orinbasarov, Mangistau Bölgesi Aktau Şehri Vali Yardımcısı Erbil İzbergenov, Mangistau Bölgesi Kaspi Su Müdürü Jasulan Suyunsaliyev, Mangistau Bölgesi Sanayi Geliştirme Bakanı Venera Turanova, Machtech Çevre AŞ Yetkilileri Enver Mahanov, Uraz Kezbayev ve Necmi Tahmaz, S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

 

DİĞER BÖLGELER İÇİN DE ROL MODEL

Bursa’nın doğusundaki 3 organize sanayi bölgesi ile Gürsu ve Kestel’in arıtma çalışmaları noktasında çevre dostu üretime önemli katkılar sağlayan S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi, Kazakistan’dan gelen heyeti ağırladı. Tesisin kurulumu ve işleyişi hakkında bilgi veren Genel Müdür Mehmet Aydın, arıtma alanında çalışmalar yürüten Kazak heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Arıtma tesisimiz, kamu-özel sektör işbirliği ile 1998 yılında kuruldu. 402 ortaklı bir yapıya sahip. 3 organize sanayi bölgesi ve 2 ilçeye hizmet veriyoruz. Burada endüstriyel ve evsel atık suyu arıtıyoruz. Kooperatifimizin yapılanması yasal mevzuata göre düzenlenmiştir. Kâr amacı gütmeyen, hizmet odaklı bir kuruluşuz. Ortaklarımıza hem atık su arıtma konusunda, hem de çevreyle ilgili danışmanlık yaparak hizmet veriyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da Yeşil Çevre Kooperatifimizi ülkemizin diğer bölgeleri için örnek olarak gösteriyor” dedi.

HEDEF, GÜNLÜK 150 BİN METREKÜP 

Ortaklarına çok ciddi katma değer ürettiklerini de belirten Mehmet Aydın, “Şu anda günlük 100 bin metreküp atık suyu arıtma kapasitesine sahibiz. Tesis altyapımız 150 bin metreküp atık suyu arıtmaya yeterli ve yakın zamanda yapılacak yatırımlarla bu rakama ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun yanında yine yapacağımız yatırımlarla günlük 50 bin metreküp suyu geri kazanmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Bilgilendirmenin ardından yaptıkları incelemelerde önemli bilgiler edindiklerini kaydeden Kazak heyet üyeleri de, Yeşil Çevre’deki çalışmaları ülkelerinde kuracakları arıtma tesisi için örnek alacaklarını ve önümüzdeki süreçte Yeşil Çevre’nin deneyimlerinden yararlanacaklarını dile getirdi.