İhracatın önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında başlatılan hususi damgalı pasaport uygulaması, ihracatçıların işlemlerini kolaylaştırarak hareket kabiliyetlerini artırıyor. 
5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesi kapsamında ‘İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar’ geçen yıl Mart ayında yürürlüğe girdi. Şimdiye dek 6 bin 682 firmadan 8 bin 428 kişiye yeşil pasaport verilirken, Türkiye genelinde toplam 11 bin 260 ihracatçı firmadan toplam 14 bin 406 kişinin uygulamadan yararlanma hakkı bulunuyor.

Her yıl ihracat şartı kaldırıldı

İhracatçıya yeşil pasaport, üç yılın ihracat ortalamasına göre veriliyor. Daha önce ihracatçıların hususi damgalı pasaport alabilmesi için her takvim yılında ihracat yapma şartı aranıyordu. Geçen Ekim ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 214 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Karar’da değişiklik yapıldı. Yapılan son değişiklikle hususi damgalı pasaport verilmesi için “her takvim yılında ihracat yapmak” şartı kaldırıldı. Bu şart değiştirilerek son üç takvim yılında yapılan toplam ihracat tutarının ortalamasının kanunda belirtilen oranda olması, yeşil pasaport verilmesi için yeterli olacak.

Müracaat nasıl yapılıyor ?

Pasaport başvurusunun ilk olarak üyesi olunan İhracatçı Birliği'ne yapılması gerekiyor.

- Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık gibi suçlardan mahkum olmamaları kaydıyla iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebiliyor. Hususi damgalı pasaport, eş ve çocukları kapsamamaktadır.

- Serbest Bölgede faaliyet gösteren firma yetkilileri de şartları karşılamaları kaydıyla hususi damgalı pasaport alabilmektedir.

- İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.

- Hususi Damgalı Pasaport alabilme şartlarını taşımadığı tespit edilen veya şartlardan birini kaybettiği anlaşılan yetkili 15 gün içinde pasaportunu iade etmekle yükümlüdür. İade ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen firma yetkililerine 10 yıl müddetle hususi damgalı pasaport verilmez.

- Hususi damgalı pasaport 2 yıl süre ile geçerlidir.