Türkiye'nin 'ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke' olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ülkenin küresel ihracattan aldığı payın ilk kez yüzde 1’i geçtiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen, Dünya Gümrük Günü ‘Liyakat Sertifikaları Takdim Töreni’nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş; gümrük idarelerinin, milli ekonomi ve refahın korunmasına katkı sağladığını dile getirdi.

‘BAŞARIDA GÜMRÜKLERİN PAYI BÜYÜK’

Geçen yıl Türkiye'nin ihracatında önemli mesafelerin ve tarihi başarıların kaydedildiğini vurgulayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş; bu dönemde Türkiye'nin ihracatının yıllık bazda yüzde 32,9 artışla 225,4 milyar dolara ulaştığını, ülkenin küresel ihracattan aldığı payın da ilk defa yüzde 1'in üzerine çıktığını ve bu başarıda gümrüklerin payının büyük olduğunu söyledi. Muş, 2021'de gümrük idarelerinde işlem gören ihracat beyannamesi sayısının 5 milyon 167 bini aştığını, yaklaşık 8,1 milyon araç ve 62 milyon yolcunun işlemlerinin tamamlandığını aktardı. Artan yolcu ve araç trafiğine kesintisiz şekilde yanıt verebilmek amacıyla gümrüklerin fiziksel altyapısı ve teknik kapasitesini geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Muş, teknoloji yatırımları yaparak gümrüklerin dijitalleşme çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE YOĞUNLAŞTI

Kaçakçılıkla mücadelenin kararlılık ve etkinlikle sürdüğünü de belirten Bakan Muş, envanterdeki araç ve konteyner tarama sistemlerinin sayısını 2021'de 74’e çıkarttıklarını söyledi. Muş, Milli Tarama Sistemi Projesi (MİLTAR) ile kaçakçılıkla mücadele alanında dünyadaki en önemli tespit teknolojilerinden olan x-ray tarama cihazlarının yerli ve milli imkânlarla üretildiğini kaydetti. Projelerin ve yatırımların sonuçlarının sahada da görüldüğünü bildiren Muş, kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri neticesinde 2021'de 7,8 milyar lira değerinde kaçak eşyanın ele geçirildiğini belirtti.