Bursa veya aslında Çorlu’dan Balıkesir’e kadar uzanan Marmara havzası ülkemizin üretim ve sanayi merkezidir. Bursa bu havzadaki en önemli merkez durumundadır. 17’yi aşkın sanayi bölgesi, on binlerce işyeri ile orta ve yüksek teknoloji üretimin de merkezidir. Bugün Bursa’da otomotiv, makine, elektronik-otomasyon, tekstil gibi orta ve yüksek teknoloji sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda firma mevcuttur. Ortalama ihracat rakamları ve yarattığı katma değer açısından da Bursa, Türkiye ortalamasının hemen hemen 4 kat üzerindedir. Bu kadar hızlı büyüyen bir kentte şüphesiz nitelikli insan kaynağı ihtiyacı daha fazladır ve bu büyümenin desteklenmesi için mesleki eğitim inanılmaz büyük bir önem kazanmaktadır. Bu nedenle Bursa’da mesleki eğitim kurumlarının desteklenmesi daha önemli bir zaruret arz etmektedir.  Bursa’da katma değerli sektörlerin ve yeni iş alanlarının oluşması ile birlikte, mesleki eğitimin de buna uygun gelişmesi ve gelişmeye açık olması gerekmektedir.

Bursa’da sektörler nasıl katma değerli üretime kendilerini dönüştürüyorlar ise mesleki eğitimde kendini dönüştürmelidir. Bu konuda elbette Bursa iyi bir yerde bulunuyor. İki yıl önce mesleki eğitimin desteklenmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonu ile BEBKA, mesleki eğitimin desteklenmesi mali destek çağrısı açtı. Bu konu Bursa yerelinde örnek bir çalışmaya sahne oldu. BTSO liderliğinde İl Milli Eğitim, meslek lisesi yetkilileri, SİAD ve OSB başkanları, ilçe ticaret sanayi odaları bir araya geldi. Öncelikle okullar ağırlıklı branşları ve lokasyonlarına göre bu çatı kuruluşlarla eşleştirildi. Bu eşleşmenin amacı, bir tür mütevelli heyeti oluşturmak, bu çatı kuruluşların okulları iş dünyası ile etkin işbirliği yapmaları yönünde ara yüz olmalarını sağlamaktı. Bu uzun vadeli bir çalışmaydı ve her okul hamiliğini yapacak olan bu çatı kuruluşlar ile gerek eğitim müfredatlarının güncellenmesi, gerek staj ve işyeri eğitimi, ortak kariyer günleri düzenlenmesi gibi faaliyetler konusunda bir araya gelmeye başladı. Yaklaşık 2 yıldır yürüyen bu sistem asında okul-sanayi işbirliği açısından yenilikçi bir model de sunmuştur. Bu uygulama şimdi meslek yüksekokullarına da genişletilecektir.

Bu eşleştirmelerden sonra BEBKA mali destek çağrısına başvuruların, meslek liselerinin altyapısının güçlendirilmesi için organize edilmesi gerekiyordu. Ancak bir mali destek çağrısına onlarca okul başvurabilir, bu başvuruların bazıları mükerrer veya benzer olabilir. Dolayısı ile aslında bu tür bir kamu kaynağı etkin bir şekilde kullanılmayabilir. Bu nedenle BTSO liderliğinde yapılan toplantılarda, okulların güçlü yönlerine göre Bursa sanayisinin beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tematikleşmesi amacıyla bir koordinasyon kurulu tarafından yönlendirildi. Sonuç gayet güzel oldu. Verilen proje önerileri okulların güçlü yönlerine ve sanayi beklentilerine uygun hale getirildi, mükerrerlikler önlendi. Daha ziyade yeni nesil mesleki eğitimin (robot teknolojiler, sanal gerçeklik, yapay zekâ gibi) altyapısını oluşturacak şekilde projeler çıktı. Bu, model olabilecek de bir çalışmadır. Sonuç Bursa yerelinde 11 lise, 2 kurum, 2 MYO olmak üzere toplamda 17 milyon liralık bir kaynak mesleki eğitime aktarıldı.

Sonuç başarılı olduğu için bu çağrının yakın bir zamanda tekrarlanması, mesleki eğitimin gelişmesi açısından önemli olacaktır. Tüm bu faaliyetlerde liderlik eden BTSO’yu, mesleki eğitime yaptığı bu katkılardan dolayı tebrik ediyorum.