Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin dijital imkanlarla ihracatlarını artırmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kovid-19 salgını nedeniyle ulusal ve uluslararası fuar organizasyonları ve ticaret heyeti programlarının dijital ortama taşınması sonrası harekete geçen ve hızla hazırlıklarını tamamlayan BTSO, yeni bir dijital platform oluşturdu.

BTSO, üyelerinin dış pazarlara açılmasına öncülük eden Küresel Fuar Acentesi projesi kapsamında, katılımcı firmaların ve ürünlerinin tanıtımı, firmalar ve alıcılar arasında ikili görüşmeleri, panel ve seminerler gibi ticareti geliştirmeye yönelik tüm faaliyetlerin düzenlenebileceği ‘SmartExpo’ dijital ticaret platformunu hayata geçirdi.

Yerli ve milli yazılımla hazırlanan yeni ticaret platformu ile BTSO üyeleri ürünlerini dijital dünya üzerinden tanıtma imkanına kavuştu. SmartExpo, ilk defa Bursalı ve Moldovalı firmaların buluştuğu online etkinlikte kullanıldı.

BURSA’DA İHRACAT AİLESİ BÜYÜYOR
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO olarak Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. BTSO üyelerinin küresel rekabet gücünü ve dış ticaret hacmini artıran çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Burkay, “Küresel Fuar Acentesi projemizle 7 binden fazla üyemizi uluslararası pazarlara taşıdık. Ticari Safari projemizle 100’ü aşkın ülkeden yaklaşık 30 bin yabancı iş insanını Bursa’da üyelerimizle buluşturduk. Ticaret Bakanlığımızın New York’ta hayata geçirdiği Türk Ticaret Merkezi projesinde paydaş kuruluşlar arasında yer alan öncü oda olurken, üyelerimize 365 gün açık fuar imkanı sunduk. Yine Ticaret Bakanlığımızın destekleriyle toplam 28 UR-GE ve 2 HİSER projemiz ile yaklaşık 1.000 firmamızı ülkemizin yerli ve milli hedefleri doğrultusunda uluslararası rekabete hazırladık. Bursa’da düzenlediğimiz fuar organizasyonları ve alım heyetleriyle kent ekonomisine son 8 yılda güçlü bir ivme kazandırdık. Üyelerimiz dünyanın dört bir yanında yeni iş bağlantıları kurarken, Bursamıza 1.300’den fazla yeni ihracatçı kazandırdık.” dedi.

200’Ü AŞKIN ÜLKEYE 14 MİLYAR DOLAR İHRACAT
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Kovid-19 salgınının, üretim ve ihracatın önemini bir kez daha gösterdiğini söyledi. İç pazar ağırlıklı çalışan şirketlerin kısıtlamaların da etkisiyle süreçten daha yoğun etkilendiğini, ihracat odaklı firmaların ise krizin etkilerini daha az hasarla atlattığını vurgulayan Burkay, “Pandeminin küresel ticarete büyük darbe vurduğu ve korumacılık politikalarının zirveye ulaştığı 2020 yılında; Bursa iş dünyası olarak 200’ü aşkın ülke ve serbest bölgeye 14 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi başardık.” dedi.

DIŞ TİCARETE YÖNELİK DİJİTAL UYGULAMALAR
Pandemi ile birlikte ‘Dijital Oda’ çalışmalarına hız verdiklerini söyleyen Başkan Burkay, 2021 yılında daha fazla üretim ve ihracat hedeflediklerini vurguladı. İbrahim Burkay, bu süreçte e-ticaret, dijital uygulamalar, sanal ortamda gerçekleştirilecek etkinliklere ağırlık vererek üyelerini yeni normalde doğacak ihracat fırsatlarına hazırlamayı istediklerini belirterek, “Küresel Fuar Acentesi kapsamında şimdiye dek hedef pazarlarımıza yönelik 30’u aşkın webinar programı düzenledik. Bu toplantılarımıza katılan ticaret ataşelerimiz ve müşavirlerimiz, firmalarımızın mevcut pazarlardaki gelişimi ve yeni pazarlara açılmaları konusunda oldukça faydalı bilgiler paylaştılar. Yine Bursa iş dünyası için eğitim ve gelişim platformu olarak hazırladığımız BTSO Akademi eğitimlerimizi de dijital ortama taşıdık. Bugüne kadar binlerce üyemizin katılımıyla e-ticaret, kriz dönemlerinde işletme yönetimi ve dış ticaretin finansmanı gibi önemli konularda eğitimler gerçekleştirdik. Bunların yanı sıra sanal fuar organizasyonları ve ticaret heyetleri düzenlemek amacıyla yeni bir ticaret platformu oluşturduk. Yerli ve milli yazılımla hazırlanan SmartExpo platformu ile 2021 yılında her ay bir B2B organizasyonu ve yıl boyunca çeşitli sektörlerde sanal fuarlar düzenlemeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

YENİ EKONOMİYE HAZIRLIK
Türkiye’de yaklaşık 2 milyon işletmenin bulunduğunu, ihracatçı firma sayısının ise 100 bin civarında olduğunu belirten Başkan Burkay, KOBİ’lerin ihracat ile tanışmaları ve ihracat kapasitelerini geliştirmeleri için SmartExpo platformunun önemli bir adım olduğunu söyledi. Salgınla birlikte küresel ticarette yeni bir dönemin başladığını belirten Başkan Burkay, BTSO üyelerinin yeni ekonomiye adapte olabilmeleri adına proje çalışmalarını dijital ortama taşımaya devam edeceklerini vurguladı. 

SMARTEXPO TAM PUAN ALDI
Küresel Fuar Acentesi tarafından oluşturulan SmartExpo’nun ilk kez Bursa ve Moldovalı iş insanlarını bir araya getiren etkinlikte kullanıldığını ifade eden Burkay, çevrimiçi ikili iş görüşmelerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.  
SMARTEXPO: BASİT, KOLAY VE ETKİLİ
SmartExpo, ihracatçı firmalara birçok imkan sağlıyor. Smartexpo.com.tr adresine ziyaretçi olarak giriş yapan firmalar katılımcıların ürünlerini online olarak incelemenin yanı sıra firma yetkilileri ile görüntülü görüşebiliyor. Sürekli gelişen bir yapıda olan program ile kademeli olarak üç boyutlu sanal fuarlar, 7/24 erişim imkanı olan sanal showroomlar ve e-ticaret platformları ile entegrasyon sağlanması hedefleniyor.

İLK ETKİNLİK MOLDOVA İLE YAPILDI
SmartExpo, ilk defa Moldova Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen 'Moldova Pazarı ve Yatırım Fırsatları’ webinarında kullanıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener’in moderatörlüğündeki toplantıya, Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergiu Harea, Kişinev Ticaret Müşaviri Elif Durakoğlu ve BUTTİM Başkanı Sadık Şengül ile iş dünyası temsilcileri katıldı. İkili iş görüşmelerine BTSO liderliğinde yürütülen tekstil, mobilya, makina, gıda, kauçuk, otomotiv ve kimya sektörü UR-GE projelerinde yer alan 100’e yakın firma ile Moldovalı iş insanları katıldı.

FUARLAR DİJİTAL DÜNYAYA TAŞINDI

Teknolojik gelişmelerle dünya genelinde hızla yaygınlaşan sanal fuarlar, uygun maliyeti ve daha fazla uluslararası müşteriye ulaşma imkanıyla geleneksel fuarlara karşı güçlü bir alternatif oluşturdu. Firmalara dünyanın neresinde olursa olsun daha fazla katılımcıya ulaşım ve zaman sıkıntısı olmaksızın online olarak ürünlerini tanıma fırsatı sunan e-fuarlar koronavirüs salgını ile birlikte hız kazandı.

Geçen yıl Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanan "Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararı" sonrası 7'si hizmetler sektöründe olmak üzere, toplamda 15 sanal fuar düzenlendi. Düzenlenen sanal fuarlarda yaklaşık 92 bin katılımcı sayısına ulaşıldı. Bu dönemde 50 ülkeye 43 sanal ticaret heyeti düzenlenirken, heyetler kapsamında firmalar 7 binin üzerinde uluslararası iş görüşmesi yaptı.

E-TİCARETTE HIZLI BÜYÜME
Türkiye ve dünya genelinde hızla büyüyen e-ticaret, pandeminin etkisiyle önümüzdeki yıllarda gerçekleşmesi beklenen büyümeyi çok kısa bir sürede kaydetti. Dünya ölçeğinde alınan tedbirler ve sağlık endişeleri daha önce çevrimiçi alışveriş yapmamış, bu konuda tecrübesi olmayan her yaş grubundan insanı temel ihtiyaçları ve diğer alışverişleri için çevrimiçine yönlendirdi. 2019 yılında 136 milyar lira olan Türkiye’nin e-ticaret hacmi, 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 64 artışla 91,7 milyar liraya ulaştı. 2019 yılında giyim-ayakkabı, beyaz eşya ve küçük ev aletleri ile elektronik e-ticarette öne çıkan alanlar olurken, ev-bahçe ürünleri, beyaz eşya ve elektronik pandemi sürecinde ticaretin en çok arttığı alanlar oldu.

ETBİS’DEKİ SİTE SAYISI 24 BİNE ULAŞTI
Ticaret Bakanlığının e-Ticaret Bilgi Sistemi'ndeki (ETBİS) site sayısı 24 bine yaklaştı. Bakanlığın, TOBB işbirliğinde yürüttüğü "e-Ticarette Güven Damgası" uygulaması kapsamında 22 e-ticaret sitesinin Güven Damgası aldı. 2020'nin ilk 6 ayında e-ticaret hacmi salgının şartlarının da getirdiği etkiyle bir önceki yıla göre yüzde 64 artış göstermişti.

E-İHRACAT PAZARI 4,8 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK
Sınır ötesi e-ticaret salgın döneminde en yaygın uluslararası online ticaret yöntemi oldu. Salgın sürecinde hem B2C (şirketten tüketiciye) hem de B2B (şirketten şirkete) yapılan e-ticaret satışlarında çok hızlı bir yükseliş yaşandı. 2019 yılında 790 milyar doları geçen e-ihracat pazarının 2026 yılında ise 4,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de 2019 yılında 586 milyon euro e-ihracat gerçekleşirken, 2020 yılının ilk 10 ayında 607 milyon euro değerinde e-ihracat yapıldı.