Bölgemizde Girişimcilik ve Yatırım Ekosisteminin Geliştirilmesi Konusunda Kararlıyız
BEBKA; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 14 yıldır bölgemizde gelişmişlik farklarını azaltma hedefi doğrultusunda kamu, özel kesim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirme, bölgedeki kurum ve kuruluşlara destek sağlama ve kalkınmayı teşvik edici çalışma ve faaliyetler yürütme konularında stratejik bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda; Ajansımız, Bölge Planımızda öne çıkan hedefler doğrultusunda bugüne dek birçok sonuç odaklı program ve bunlara bağlı çok sayıda faaliyet, proje ve destek programı yürütmüştür. Bu destek programlar kapsamında 2010 yılından bu yana hayata geçirdiğimiz 28 mali destek program ile 414 projeye destek verdik. Bunun sonucunda finansman dâhil olmak üzere bölgemizde 1,7 milyar TL, Bursa'da ise 553 milyon TL'lik yatırımı hayata geçirdik.
Girişimcilik ekosisteminin gün geçtikçe daha da önem kazandığı bu dönemde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve ekosistemi güçlendirmek adına yapılacak her çalışma, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bölgesel kalkınmada önemli bir role sahiptir. Bu bakış açısı ile girişimcilik sonuç odaklı programımız kapsamında özellikle çocuklara ve gençlere girişimciliği erken yaşta aşılamak amacıyla bölgemizde birçok çalışma yürütmekteyiz. Bunlardan biri, Ajans binamızda yer verdiğimiz Bursa'nın ilk DENEYAP atölyesidir. Burada eğitim alan çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğin başarılı girişimcileri ve yatırımcı adayları olarak görüyoruz. Bunun yanında teknoloji odaklı girişimlere yönelik TechUP Hızlandırıcı Programımız ve inovatif iş fikirlerinin girişime dönüştürüldüğü SeedUP program ile bugüne kadar toplam 290 saat eğitim ve 891 saat mentorluk verilmiş, Demoday etkinlikleri ile girişimciler yatırımcılarla buluşturulmuştur. Programlarımız sonucunda 10 şirket kurulmuş, 46 kişilik istihdam sağlanmış ve 3 firma yatırım almıştır. Ayrıca Ajans binamızda kurduğumuz TechINBursa Girişimcilik Merkezimizde Bilişim Vadisi ile imzalanan protokol kapsamında girişimcilere ofis desteği yanında teknopark ve Ar-Ge faaliyetleri için teşvik ve muafiyetler sağlamanın yanında Dijital Oyun ve Animasyon Merkezi (DIGIAGE) işbirliği ile bölgemizden daha fazla oyun girişimcisi çıkarmak için oyun kampları düzenleyeceğiz.
BEBKA olarak bölgemizdeki mevcut girişimci potansiyelinin ortaya çıkarılması; iş imkanları yaratarak ekonomimizin büyümesi ve yeni milli teknolojilerin geliştirilmesi için girişimcilik çalışmalarımız içinde girişimciliğin finansmanı ayağına özel bir önem veriyoruz. Bu nedenle bölgemizde yürüttüğümüz girişimcilik ekosistemini geliştirme çalışmalarını bu dönemde bir adım ileriye taşımış bulunmaktayız. Bölgemizdeki erken aşama girişim yatırımcısı sayısını artırmak için çeşitli programlar düzenlemekte, ayrıca girişimlerin finansmana erişimini kolaylaştıracak yatırım ve finansman modelleri geliştirmekteyiz.
Bölgemiz, özellikle güçlü sanayisi ve başarılı iş insanları ile dikkati çekmektedir. Teknik ve iş bilgisi yüksek bu sermaye sahiplerinin özellikle girişimlerin finansmana ve sektör yönlendirmesine en fazla ihtiyaç duyduğu erken aşamalarda melek yatırımcılık, kitle fonlaması veya girişim sermayesi yatırım fonları gibi araçlarla bölgemizdeki girişimlere yatırım yapmaları ekosisteminizin gelişmesine çok ciddi katkı sağlayabilir. Bu bakış açısıyla teknik bilgiye sermayesi olduğu halde girişim yatırımcılığı bilgisinden yoksun olan bu kitleye yönelik ihtiyaç duydukları bilgileri sağlamak ve bölgemizde yatırımcı sayısını artırmak amacıyla 9 modülden oluşan ve BTSO'nun da işbirliği paydaşları arasında yer aldığı Start-Up Yatırımcısı Eğitim Seminerleri Programını düzenledik. Çevrimiçi programın her modülünde konuk uzmanlar ve deneyimli yatırımcılar erken aşama girişim yatırımcılığı konularındaki bilgilerini ve tecrübelerini katılımcılarla interaktif bir ortamda paylaştı.
Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programını İlan Ettik
Girişimciliğin finansmanı çalışmalarımız kapsamında ayrıca girişimcilik programımıza katılan girişimler başta olmak üzere bölgemizden gelecek vadeden girişimlerin yatırımlara erişimini kolaylaştırma hedefi ile Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programını kurguladık.
Bu kapsamda, Bursa, Eskişehir ve Bilecik illerinde hızla büyüme ve katma değer yaratma potansiyeli taşıyan girişimlere finansman desteği sağlamak üzere, kamu-özel sektör ortaklığına dayalı 5 yıl için toplam 100 milyon TL bütçeli Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programını 27 Temmuz 2022'de ilan edilmiş ve 27.10.2022 tarihine kadar başvurular alınmıştır.
Destek kapsamında BEBKA, mevcut fonlara ve bölge dışında kurulacak fonlara, taahhüt büyüklüklerinin azami yüzde 25'i, bölgede kurulacak yeni fonlara ise azami yüzde 50 oranında katılım sağlayacaktır. Destek sağlanan girişim sermayesi fonları ile bölgede yüksek katma değer üreten, teknoloji odaklı girişimlere ve KOBİ'lere yatırım yapılması sağlanacaktır. Bu sayede girişimlerin finansmana erişiminin artırılması ve böylece girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlandı. Fon başına asgari 5 milyon TL, azami 30 milyon TL destek verilecektir. Programın süresi, yatırım dönemi azami 5 yıl, çıkış dönemi azami 5 yıl olmak üzere toplam 10 yıl olacaktır.
Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı başvuru değerlendirmeleri sonucunda yatırım yapabileceğimiz ve beraber çalışabileceğimiz fonların ilanı, mart ayının sonunda web sitemizden duyuruldu. O günden bugüne kadar bu fonlarla görüşmelerimiz ve müzakerelerimizde çok önemli aşamalar kaydettik. 5 fon ile süreci Temmuz ayında tamamlama noktasına geldik. Diğer fonlarla ilgili sürecimizi de Ağustos ayında bitirip bölgemizde gelecek vadeden büyüme potansiyeli olan girişimcilerimizin yatırım ile buluşması için önemli çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz.