Covid-19 küresel salgını, üretimden tüketime birçok ekonomik zinciri etkisi altına almaya devam ediyor. Bugün baktığımızda kimya sektörünün, 16 alt sektör ile birlikte ülke sanayisine yön vererek üretim ve ihracata bu zorlu dönemde ciddi katkılar sağladığını görüyoruz. 27 sektöre hammadde veya yarı mamul sağlayan kimya sektörünün, ülkemiz ekonomisinin önemli lokomotiflerinden biri olduğunun bilincindeyiz.

Ülke ekonomisinde ve dış pazarda kimyasal ürünler; ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik elyaf ve soda gibi çeşitli kimyasal hammadde ve tüketim ürünleri ile geniş bir yelpaze sunuyor. Pandemi döneminde kimya sektörünün parlaması da sektörün, ne kadar hayati bir nitelik taşıdığı bizlere bir kez daha hatırlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Ajans’ımızın kimya sektörü kapsamında yerli ve milli üretime odaklanarak geçmişte yaptığı dikkati çeken birçok çalışma söz konusu. 2010 yılında Bursa’da gerçekleştirdiğimiz AR-GE Yapısının Güçlendirilmesi, İhracat, Ürün Çeşitliliği ve Pazar Payının Artırılması projesi ile mevcut reaktörlerden birine dolgulu kolon soğutucu ilave ettik. Henüz Türkiye’de yapılmayan uçucu organik asitler ve etilen aminlerin esterleştirilmesinin yanı sıra kondesyon reaksiyonları yapılarak ucuz maliyetli hammaddeler üretildi. Projeye 335 bin 913 TL destek sağladık. Proje ile firmanın ihracatı yüzde 40 artış gösterdi ve 8 yeni istihdam kazandırıldı.

Bilecik ilimizin Osmaneli ilçesinde de İleri Teknoloji Adaptasyonu ve AR-GE Çalışmaları ile İnşaat Perliti İmalatı projesini 843 bin 750 Türk Lirası hibeyle hayata geçirdik. Projenin amacı, inşaat sayesinde Genleştirilmiş Polisteren Sert Köpük’e alternatif olacak Perlit tabanlı ısı yalıtım malzemelerinin üretimini gerçekleştirmekti. Üretim kapasitesi 10 ton/saat olan perlit üretim tesisi kuruldu ve 5 kişi istihdam edildi. Yeni tesisin kurulmasıyla birlikte satış gelirlerinin yüzde 40 artış göstermesi hedeflendi ve başarıldı da.

2014 yılında ise Bursa’da Üretim Altyapısının Geliştirilmesi ile Üretimde Geri Dönüşümlü Malzeme Kullanımı ve Katma Değerli Ürün Üretilmesi projesi de ülkemize çevre dostu üretimde önemli bir katma değer sundu. Otomotiv, beyaz eşya, elektronik, tekstil, makine ve inşaat sektörleri başta olmak üzere sanayi ve imalatta girdi oluşturacak birincil formda katkılı mühendislik plastikleri olan Poliamid 6 ve Poliamid 6.6 plastik hammaddesinin üretilmesini sağlayan projeye Ajans olarak 400 bin TL ile yüzde 35 oranında destek sağladık. Proje kapsamında 16 yeni istihdam yaratılmasının yanı sıra yüzde 25 verim artışı sağlandı ve geri dönüşüm hammadde kullanımı 2 katına çıktı.

Yine BEBKA bölgemizde bulunan Eskişehir ilimizde gerçekleştirdiğimiz proje ile iş birliği sağlanan seramik firmalarının geri dönüştüremedikleri kuru rektefiye ve kuvars öğütme seperasyon üretim atıklarının üretim proseslerinden geçirerek, Polimer Modifiye Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri ve Epoksi Zemin Kaplama ürünleri üretildi. Projeye 323 bin 796 TL ile yüzde 50 oranında destek sağladık. Proje sonucunda yüzde 100 maliyet avantajı ve atıkların üretim proseslerinde işleyerek geri kazanılmasıyla, su geçirimsizlikte yüzde 20 performans artışı oldu. Proje kapsamında 14 çevre dostu ürün üretildi.

Bölgemizin kalkınma hamlesinde birçok sektör açısından olduğu gibi kimya sektörünün de stratejik önem taşıdığının bilincinde olarak ses getiren çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz. BEBKA’nın ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hamlesine yapacağı yeni katkılar için şimdiden heyecanlıyız.

 

Doç. Dr. M.  Zeki Durak

BEBKA Genel Sekreteri