Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın ilk çağrısına ilişkin destek verilecek 10 projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Yerli üretimin teşvik edilmesini, yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan program kapsamında destek verileceği açıklanan 10 proje arasında Bursa’dan 3 firmanın projesi yer aldı.

Hamle programı desteği almaya hak kazanan Durmazlar, Ermaksan ve İğrek Makine Türkiye'nin teknolojik olarak dışa bağımlı olduğu sistemleri yerli ve milli imkanlarla üretecek.
  • ERMAKSAN dünyada 800x800 milimetre üretim kapasitesine sahip, büyük boyutlu, eklemeli imalat makinesi üreten ikinci firma olacak.
  • Durmazlar Makina, ultra hızlı lazerler ve eklemeli imalat makinelerinde kullanılan tek modlu lazerleri üretecek.
  • İğrek Makina yüksek teknolojili cnc takım tezgahlarını yerli ve milli kaynaklarla imal edecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçen yıl çağrıya çıkılan, katma değer odaklı, orta ve yüksek teknoloji seviyesinde, Türkiye için kritik öneme sahip ürünlerin yatırım projelerini uçtan uca destekleme amacıyla oluşturulan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında "makine" ilk odak sektör olarak belirlenmiş ve ilk başvurular makine sektöründen kabul edilmişti. 

Gelen başvurular arasında sektöre seviye atlatacak 10 projenin destek kararı tamamlandı. Projeler için 1 milyar liraya yakın sabit yatırım yapılacak. Projelerin Ar-Ge'sini TÜBİTAK, yatırım harcamalarını KOSGEB finanse ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da stratejik devlet teşvikleri verecek. Destek verilecek projeler; robotik, eklemeli imalat, ileri malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansız ulaşım sistemleri gibi konularda ön plana çıkıyor.

Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan;
“Milli Teknolojilerimizi Dünyanın Dört Bir Yanına Ulaştırmayı Hedefliyoruz”
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirilen 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ gibi çok değerli bir projenin içerisinde yer almaktan dolayı son derece gururlu ve heyecanlıyız.
“Büyük ve Güçlü Türkiye” yolunda teknolojik gelişimin ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun için de bizler, ülkemizin kalkınma yolculuğuna katkı sağlayacak, yüksek katma değerli işler yapmaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Teknolojiye dönüş olmadığı, katma değeri yüksek ürünler üretilmediği müddetçe, ülke olarak dışa bağımlılıktan kurtulamayız. Dünyada artan rekabette artık teknoloji geliştiren ve geliştirdiği teknolojileri ihraç eden ülkeler ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin de dünyadaki rakipleriyle her alanda mücadele edebilecek, yetkinliği ve teknolojik altyapısı yüksek çok önemli sanayi kuruluşları var. Hep birlikte, ‘üreterek büyüyecek’ olan Türkiye ekonomisinin gelişimine ve büyümesine katkı sağlamaya devam etmeliyiz.

Ülkemizin sahip olduğu bu potansiyeli en iyi şekilde ortaya çıkarmak için bizler sorumluluk almaya devam edeceğiz. Tabii ülke olarak, daha da büyüyüp gelişmek için üretim temelli ilerlemek durumundayız. Bunun için de özellikle teknolojiye ve katma değere öncelik verilmesi şart.

Bu noktada aslolan, firmaların teknolojik dönüşüm sürecine ne kadar hızlı adapte olabildiği ve iş süreçlerine bu teknolojileri ne kadar dahil edebildiğidir.

Özellikle Endüstri 4.0 odaklı dijital dönüşüm çalışmalarının Türk imalat sanayiinin yüksek katma değerli üretime geçişi noktasına önemli katkılar sağlayacağına ve global pazarlarda sürdürülebilir bir şekilde rekabet gücü kazanmasına yardımcı olacağına inanıyorum.

Ermaksan olarak, bugüne kadar Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı (rezonatör), ilk 3D eklemeli imalat makinesi, dünyada sayılı ülkenin ürettiği FBG sensörleri (Fiber Bragg Grating) gibi pek çok yeni teknolojiyi hayata geçirdik.

Tamamen milli imkanlarla hayata geçirdiğimiz bu teknolojiler, ülkemizi dünya teknoloji liginde çok önemli noktalara taşıyacaktır. Tüm amacımız, ülkemize en yüksek düzeyde katma değer sağlayabilmek ve milli teknolojilerimizi dünyanın dört bir yanına ulaştırmaktır.

Üretimde verimlilik ve tasarruf sağlayan ileri teknoloji ürünlerimizle, ülkemiz ve tüm insanlık için değer üretmeye devam edeceğiz.


Durmazlar Makine'den Lazer Teknolojilerinde Millileşme Hamlesi
Bu projede yer almaktan ve Türkiye’nin yerli sanayisinin gelişimine katkı koymaktan dolayı mutluyuz. Teknoloji üreten bir firma olarak tasarımından yazılımına ve üretimine kadar yüzde 100 Türk mühendislerle hayat geçirdiğimiz Ar-Ge projeleriyle yerli teknoloji üretimine katkı sağlamak bize gurur veriyor.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi" programı kapsamında DURMAZLAR “ultra hızlı lazerler ve tek modlu lazer” üretimi yapacak. Bu lazerler hakkında bilgi verebilir misiniz?
 Ultra hızlı lazerler piko saniyede darbeler üreten ve bu sayede malzeme üzerinde termal hasar, çatlak veya eriyik malzeme oluşmasını engelleyen lazerlerdir.

Bu lazerler, sürekli dalga lazerlerine kıyasla düşük ortalama güçte olmasına karşın, anlık ürettikleri güç seviyeleri megavatlara kadar çıkmaktadır. Bunun yanı sıra farklı malzemelerin işlenmesi de ultra-hızlı lazerlerle mümkündür. Özellikle otomotiv, tıp ve havacılıkta kullanılan bu tip lazerlerin yerlileştirilmesi Türkiye için büyük önem taşıyor.
 
Tek modlu lazerler ise İyileştirilmiş mekanik özelliklere sahip yoğun metal parçaların üretimi için gerekmektedir. Eklemeli imalat teknolojisinin yanı sıra tek modlu lazerler, uzaktan kesme, kaynak, ısıl işlem, mikro-delme ve hassas malzeme işleme imkânı da sunar.
 
Durmazlar Makine olarak Türkiye’nin ihtiyaç duyabileceği her türlü lazer teknolojisini millileştirmek ve yurtdışı bağımlılığı azaltmak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında sunduğumuz İLERİ LAZER SİSTEMLERİ programıyla mümkün olacaktır.
 
Durmazlar tarafından yerli imkanlarla üretilecek bu ürünler yabancı muadillerine göre ne kadarlık bir tasarruf sağlayacak?
Durmazlar Makine, Brilase Fiber Lazer ürün gamıyla fiyat ve performans olarak yurt dışı muadillerine göre bir avantaj yaratmıştır. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’yle bu avantajı bir sonraki seviyeye çıkartarak tek modlu lazerlerde en az üçte bir, ultra-hızlı lazerlerde ise neredeyse yarı yarıya tasarruf sağlayacaktır.
 
Bu lazerler daha çok hangi alanlarda kullanılıyor?
Tek modlu lazerler malzeme işleme pazarında belirli kalınlıklara kadar kesme ve kaynak işlemlerinin olduğu her yerde kullanılabilmektedir. Özellikle eklemeli imalat teknolojisinin gelişmesiyle bu tip lazerlere duyulan ihtiyaç daha da artmıştır. Ağır sanayi, otomotiv, havacılık, beyaz eşya üretimi gibi birçok pazarda bu tip lazerler kullanılmaktadır. Ultra-hızlı lazerler de otomotiv, havacılık ve özellikle tıp alanlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İnsan vücudundaki damarlara takılan ve daralmaları önleyen kardiyo-vasküler stentler yine bu tip lazerler sayesinde üretilebilmektedir.
 
Yurt dışında üretilen lazerlerden farkı veya avantajlı yönleri nelerdir?
En büyük farkı bu tip yüksek teknoloji barındıran lazerlerin Türk fizikçiler ve mühendisler tarafından geliştirilecek ve üretilecek olmasıdır. Bunun yanı sıra maliyet ve performans avantajı yaratacak tasarımlarımız mevcuttur. Ürünlerimiz hayata geçtiğinde, herkesin bunu yakından görme fırsatı olacaktır.