Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) tarafından organize edilen “Yargıtay Kararları Işığında İş Kazalarında Cezai ve İdari Sorumluluk” paneli, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

BTSO TAM, iş kazaları konusunda merak edilenlere ışık tutacak önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Oturum başkanlığını Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er’in yaptığı panelde Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer, Yargıtay 12. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Serap Kaygusuz ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız sunum yaptı. Panelde “İşveren ve İSG Profesyonellerinin Cezai Sorumlulukları”, “Taksirli Suçlar” ile “İş Kazaları Sonucu İşverenler Açısından Oluşan Hukuki Maliyetler” gibi farklı konu başlıkları ele alındı.

“ARABULUCUKLA MAĞDURİYETLER AZALDI”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, adalet ve güven duygusunun güçlü olduğu ülkelerde ekonominin de güçlü olduğunu söyledi. Bursa’da bir taraftan teknoloji odaklı sanayi dönüşümünü gerçekleştirirken diğer taraftan da iş kazalarını önlemek ve nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak üzere önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Burkay, “İş dünyasının, iş güvenliği meselesini uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların sağlığını ve güvenliğini destekleyen, verimi ve kaliteyi artıran bir araç olarak görmesi gerekiyor.” dedi.

BURSA EKONOMİSİNİN EN BÜYÜK GÜCÜ BTSO

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa’nın ekonomik açıdan Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Şehrin bugünkü ekonomik gücüne ulaşmasında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kurulunun büyük payı bulunduğunu ifade eden Birkan, “BTSO, Türkiye’deki oda ve borsalar arasında tahkim ve arabuluculuk alanında da çalışmaya başlayan ilk kurumlardan biri. İstanbul ve Ankara gibi kentlerin önünde yer alıyorlar. Başarılı çalışmalarından dolayı BTSO ve Bursa iş dünyasını ediyorum.” dedi. 

PROFESYONEL YAKLAŞIM

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin oturum başkanı Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er, iş hayatında profesyonel yaklaşımın iş kazalarının önüne geçmede etkili olacağını söyledi.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer ise işveren ve İSG profesyonellerinin cezai sorumlulukları hakkında bilgiler verdi. İşverenlerin çalışanların sağlığıyla ilgili tüm tedbirleri almakla yükümlü olduğunu belirten Sezer, çalışanların da işverenlerin talimatlarına uymak zorunda olduklarını kaydetti.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Serap Kaygusuz, iş kazalarında bilinçli taksirin kesin kural ihlalleri neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız ise iş kazalarının küresel bir sorun olduğunu söyledi. Dünyada her yıl 3,2 milyon kişinin iş kazaları dolayısıyla hayatını kaybettiğini belirten Yıldız, 300 milyondan fazla ölümcül olmayan iş kazası yaşandığını söyledi.