Küresel firmalara ihracat yapacak olan işletmelerin gerekli üretim standartlarını karşılayabilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından 1 milyon dolara kadar destek sağlanıyor.
Mal satmak üzere olunan küresel firmanın talep ettiği ürün standardı şayet yeni makine alınmasını, yeni yazılılmlar kurulmasını ve ürünlerin kalitesini gösteren belgelerin edinilmesini gerektiriyorsa masrafların yüzde 50’sini, 1 milyon dolara kadar Bakanlık karşılıyor.

Bilinmesi gerekenler

Söz konusu desteğe başvurabilmek için öngörülen tedarikçi şirketin ara malı üreten bir şirket olması, daha önce iş ilişkisi kurmadıkları bir küresel firmaya cari ürünleriyle tedarikçi olmanın yanında hâlihazırda tedarikçi ilişkisi olduğu bir firmaya yeni bir üründe de tedarikçi ilişki kurması gerekmektedir.
Yine proje sahibi firmanın tedarikçisi olmayı planladığı küresel firmanın marka, ihracat, ciro gibi unsurlar itibariyle sektöründe küresel ölçeğe haiz olması veya uluslararası kabul gören listelerde yer alan firmalardan olması önem arz etmektedir.
Proje bazlı olarak tanımlanan destek kapsamında proje sahibi tedarikçi şirketlerin makine-ekipman-donanım alımı, yazılım alımı, yurt dışı ofis depo harcamaları, eğitim-danışmanlık-müşteri ziyaretleri ile sertifikasyon-test analiz-ürün doğrulama harcamaları proje bazlı olarak %50 oranında ve proje başına en fazla 1 dolara kadar desteklenmektedir. Bir şirketin azami bir projesi destek alabilecektir.

Firmanın küreselliği nasıl değerlendiriliyor ?

- Bakanlık uzmanları bunu değerlendirirken bazı kriterleri dikkate almaktadır:
   Küresel firma birden fazla coğrafyada faaliyet gösterebilir
   Uluslararası kabul gören listelerde yer alabilir
   Sektöründe en çok tanınan firmalardan biri olabilir.
Kimler başvurabilir?
Türk Ticaret Kanunu’nun 124 üncü maddesinde belirtilen sınai faaliyette bulunan kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketler başvuru yapabilirler.
Başvuru yeri
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi
KTZ projeleri destek unsurları
Makine, Ekipman, Donanım, Yurtdışı Ofis/Depo, Yazılım, Eğitim- Danışmanlık, Müşteri Ziyaretleri, Sertifikasyon, Test, Analiz, Ürün Doğrulama.
Destek Ödemeleri için Gereken Belgeler
1. Satın alınan makine, ekipman, donanıma ilişkin yazı
2. Sözleşme
3. Fatura
4. Ödeme belgesi
5. Ödeme Talep Formu