Türkiye’nin sanayi üssü Bursa, yerli otomobile ev sahipliği yapacak olmanın heyecanını yaşıyor. Proje için en uygun adresin Bursa olduğunu her fırsatta kamuoyu ile paylaşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın 7 yıl önce başlattığı konvansiyonel sanayinin, orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayiye dönüşüm hamlesi Türkiye’nin vizyon projesini Bursa’ya getirdi.
BTSO liderliğinde yürütülen TEKNOSAB, BUTEKOM, Model Fabrika ve BUTEKOM gibi ileri teknoloji odaklı projeler, insan kaynağına ilişkin yatırımlar ve lojistik imkanlar, Bursa’yı yerli otomobilin üretim merkezi olmaya aday 26 şehir arasında ayrıcalıklı hale getirdi.

YERLİ OTOMOBİLİN PARÇALARI TEKNOSAB VE KOBİ OSB’DE ÜRETİLECEK 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’yle işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdüren BTSO, yerli otomobilin neden Bursa’da kurulması gerektiği ile ilgili hazırlanan raporları Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve konsorsiyum şirketleri ile paylaştı.

TEKNOSAB ve KOBİ OSB gibi dördüncü sanayi devriminin temellerinin atıldığı merkezlerde üretime geçecek yüksek teknolojili firmalar şüphesiz ki elektrikli yerli otomobilin parçalarının üretiminde büyük bir söz sahibi olacak. 

İLK GÜNDEN İTİBAREN DESTEKÇİSİ OLDUK

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, projeyi ortaya çıktığı ilk günden itibaren desteklediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin ilk otomobil fabrikasına ev sahipliği yapan Bursa’nın bu tarihi görevi üstlenmesi için Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve konsorsiyum şirketleri ile işbirliği içerisinde çalışmalar yürüterek lobi faaliyetleri gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte de yerli otomobilimizin uluslararası bir marka olması yolunda atılan tüm adımların en büyük destekçisi olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. 

YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ŞAHA KALKACAK

Bursa ekonomisinin nitelikli dönüşümü ve bu tür makro yatırımları kente kazandırmak adına gerçekleştirdikleri çalışmaların yerli otomobil projesi için güçlü bir altyapı oluşturduğunu belirten Başkan Burkay, “Bursa’mızın böylesine tarihi bir görevi üstlenmesi bizleri gururlandırmıştır. Otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerdeki güçlü üretim tecrübesi ve nitelikli insan kaynağı ile kentimiz bu görevi layıkıyla yerine getirecektir” dedi.  

“ÖNÜMÜZDEKİ 50 YILDA DA ÜRETİM MERKEZİ OLMAYI SÜRDÜRECEK”

Yerli otomobilin güçlendireceği ekosistemle Bursa’nın gelecek 50 yılında da otomotiv sektörünün üretim merkezlerinden olmaya devam edeceğini belirten Başkan Burkay, “İstihdam ve ihracata çok önemli katkılar sunacak olan yerli otomobilin kentimize kazandırılması nedeniyle kentim ve iş dünyamız adına Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubumuza şükranlarımızı sunuyorum.”

Yerli elektrikli otomobil üretimiyle ilgili detayları içeren karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 26 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yatırım yeri Bursa.
Yatırım konusu elektrikli otomobil üretimi.
Başlangıç tarihi 30 Ekim 2019
Yatırım süresi başlangıç tarihinden itibaren 13 yıl.
Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.
Öngörülen toplam sabit yatırım tutarıı 22 milyar TL.
Elektrikli otomobil üretiminde 5 ayrı model olacak.
Yıllık kapasite 175 bin adet.
Üretim tesisinde 4 bin 323 kişi çalışacak. 300 nitelikli personel yer alacak.
Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, Vergi indirimi, Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl), Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl), Nitelikli personel desteği (azami 360 milyon TL), Faiz ve/veya kar payı desteği, Yatırım yeri tahsisi gibi destekler sağlanacak.
Devlet Malzeme Ofisi DMO tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar 30 bin adet elektrikli otomobil için alım garantisi uygulanacak.