Asya’nın Dev Pazarı Hindistan
Güney Asya’da yer alan Hindistan; Hint Okyanusu, Pakistan, Çin, Bhutan, Nepal, Bangladeş ve Myanmar ile komşudur. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük devleti olan Hindistan, birçok farklı iklimi bir arada barındırır. Hindistan, birçok sektör için de cazip bir pazar konumundadır. 28 eyalet ve 7 birlik bölgesinden oluşan ülkenin resmi dilleri; Hintçe, Bengalce, Tamilce, Teluguca, İngilizce, Pencapça, Kannada dili, Guceratça, Urduca, Sanskrit’tir.
 
Resmi Adı Hindistan Cumhuriyeti
Nüfus 1.334.221.000 (2018,IMF Tahmin)
Yüzölçümü 3.287.263 km2 
 
Dil
Hintçe, Bengalce, Tamilce, Teluguca, İngilizce, Pencapça, Kannada dili, Guceratça, Urduca, Sanskrit
Başkent Yeni Delhi
Yönetim Şekli Federal Cumhuriyet
Devlet Başkanı Ram Nath Kovind
 
Ekonomik Yapı
Hindistan ekonomisi iki farklı kolla belirlenmektedir. Bir yanda eğitimli sınıfın yer aldığı rekabet gücüne dayalı hizmetler sektörü, diğer yanda da eğitim seviyesi düşük işgücünün uğraştığı ve performansı muson yağışlarına bağlı olan tarım sektörü. Son yıllarda ekonominin tarıma bağımlılığı azalmış olsa da GSYİH’deki dalgalanmalar yine yıllık muson yağmurlarına bağlıdır. Buna karşın ülke çok sayıda yüksek nitelikli iş gücüne ve birkaç tane uluslararası endüstriyel gruba da sahiptir. Hindistan’ın 1990’lı yıllarda başlattığı ekonomik reformlar sayesinde 2003 yılından bu yana reel büyüme her yıl yüzde 8’in üzerinde gerçekleşmiştir. Ülkenin en gelişmiş ekonomiye sahip kenti Mumbai’dir. Bunun yanında Yeni Delhi de özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme gerçekleştirmektedir.
 
Para Birimi Hindistan Rupisi
GSYİH (Milyon $) 2.848.231 (2018 IMF Tahmin)
Kişi Başına GSYİH ($) 2.135 (2018, IMF Tahmin)
Büyüme Oranı (%) 7.4 (2018,IMF Tahmin)
 
Doğal Kaynaklar
Hindistan doğal kaynaklar bakımından çok da zengin bir ülke değildir. Hindistan dünya yüzeyinin %2,4’ünü kaplamasına ragmen, dünya nüfusunun yaklaşık %18’ini barındırır. Bu yüzden doğal kaynak ihtiyacı fazladır. Hindistan’daki en önemli kaynaklar kömür, demir ve boksittir. Petrol ve gazın büyük çoğunluğu ithal edilmektedir. Büyük coğrafi ve iklimsel farklılıklar bölgeler arasında gelir dağılımı ve ekonomik gelişmişlik farklılıklarının sebeplerinden biridir. Gelişmiş ülkelerin tersine bir durum olarak çalışan nüfusun yaklaşık %50’si tarım sektöründe istihdam edilmiştir.
Dış Ticaret
Hindistan 1991 yılında ticareti şeffaflaştırma yönünde ekonomik reformlar yapmaya başlamıştır. İthalat gümrük vergileri 1991 yılındaki tepe noktası olan %350’lerden şu andaki ortalama düzey olan %10’lara kadar tedrici olarak azaltılmıştır. Fakat uluslararası standartlara göre hala çok yüksek olan bu ithalat vergileri uluslararası firmaların bu pazara satış yapmalarını engellemektedir. Hindistan’ın hali hazırdaki mevzuatı 2002-2007 İthalat İhracat Politikasına bağlıdır. Çoğu alanda lisansa gerek duymadan ithalat izni uygulanmaktadır. Bazı alanlarda ürünler kısıtlanmış ya da yasaklanmıştır ve bazıları sadece devlet kurumlarınca yapılmaktadır.
Başlıca İhracat Ortakları: ABD, B.A.E., Hong Kong, Çin, Birleşik Krallık, Singapur, Almanya
Başlıca İthalat Ortakları: Çin, ABD, B.A.E., Suudi Arabistan, İsviçre, Güney Kore, Endonezya
Başlıca İhracat Kalemleri: İşlenmiş petrol ürünleri, elmaslar, ilaçlar, mücevherat, pirinç, otomobiller-binek araçlar, ham altın, sığır eti ve otomotiv aksam ve parçaları
Başlıca İthalat Kalemleri: Ham Petrol, Altın, Elmas, Elektronik Cihazlar, Taş Kömürü
 
Türkiye – Hindistan Ticaret İlişkileri
Hindistan, Bakanlık Makamının uygun görüşü ve Müsteşarlık Makamı’nın Onayı ile 2016-2017 dönemi Hedef Ülkelerinden biri olarak belirlenmiştir. Türkiye ile Hindistan arasında ticaret hacminde gözlenen artışa rağmen, ticaret dengesi sürekli olarak ülkemiz aleyhine sonuçlanmaktadır. İki ülke arasında en yüksek ticaret hacmine 2014 yılı içerisinde ulaşılmıştır. 2016 yılında ihracat, %0,3 oranında minimal bir artış ile 652,0 milyon dolar olmuştur. Hindistan'dan ithalatta ise %2,6 oranında artış kaydedilmiştir.
İnşaat – müteahhitlik iki ülke arasında en fazla potansiyel arz eden sektördür. 2001 yılında ilk kez bir Türk müteahhitlik firması Hindistan’da bir otoyol ihalesi almıştır. Ayrıca Hindistan’da mevcut bulunan ihalelere katılmak üzere Hintli firmalar ile ortaklaşa çalışmalar yürüten ve orada temsilcilik ofisi açmış bulunan firmalar mevcuttur. Müteahhitlik hizmetlerinin gelişmesi çeşitli mal gruplarında ihracat artışına yol açacaktır. Hindistan'da altyapı yapımı geleneksel olarak kamu sektörünün görev alanındadır. Ancak özellikle son yıllarda altyapıya olan büyük talebin ve kalitenin iyileştirilmesi ihtiyacının karşılanması amacıyla özel sektörün ve yabancı sermayenin katılımı teşvik edilmektedir.
 
Bursa – Hindistan Ticaret İlişkileri
2017 yılı itibariyle , Bursa ilinden Hindistan’a 55 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, ithalat rakamı 277 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 verilerince Bursa’da Hindistan sermayeli firma bulunmamaktadır. Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre ise Bursa’dan Hindistan’a ihracat yapan firma sayısı 236’dür.
 
 
 
Hindistan İş Kültürü
Her ülkenin farklı özellikleri ve iş kültürü olduğu gibi Hindistan’ın da kendine has kültür öğeleri bulunuyor. İş seyahati için yolunuz Hindistan’a düşerse dikkat etmeniz gereken bazı konular var.
İş Görüşmesi Sırasında;
  • İlk tanışmalarınızda kartvizitinizi mutlaka sununuz. Kartvizitinizin herhangi bir Hint diline tercüme edilmesine gerek yoktur.
  • Hindistan’daki iş hacminin büyük bir çoğunluğu aile kaynaklıdır. Şirketteki kardeşlerle görüşebilirsiniz, ama en son kararı yine de ailenin en büyüğü verecektir.
  • Hindistan’da her şey tartışılabilir. Temasınızı farklı sınıflardan birçok firmayla yürütünüz ve sonunda gerçekçi fiyatlara ulaşabilirsiniz.
  • Hintliler doğrudan “ hayır” demekten hoşlanmamaktadır. “Hayır” kelimesi Hindistan’da yanlış anlamlara çekilebileceği için kaçamak cevaplar nezaket kuralları içinde hoş karşılanmaktadır. Eğer bir davet alırsanız "No, I can't." gibi doğrudan cevaplar yerine "I'll try" veya "We'll see" gibi belirsiz cevaplar verilmesi daha uygun düşmektedir.
  • Size herhangi bir yiyecek teklif edildiğinde hemen kabul etmeyiniz, daha sonra gelecek ikinci ve üçüncü tekliflerinde kabul edebilirsiniz. İçecek tekliflerini reddetmeniz kabalık olarak kabul edilmektedir.
  • Çalışma süresi olarak Hintli yöneticiler sabahın geç vakitlerini ve öğleden sonranın erken vakitlerini tercih ederler. Özel sektörde iş saatleri 9.30 - 17.00 arasındadır. Pazartesi cuma arasında öğle yemeği 13:00 - 14:00 arasında alınmaktadır.
 
Hediye Kültürü
  • Hediye, verenin yanında açılmaz. Eğer siz bir hediye alırsanız veren kişi ayrılana kadar bir kenara koyunuz. Hediyelerinizi siyah ve beyaz ambalaja sarmayınız. Bu renkler şanssız renkler olarak kabul edilmektedir. Bunun yerine yeşil, kırmızı ve sarı renkleri tercih ediniz.
  • Eğer bir Hintliye para veriyorsanız tek sayıda olmasına özen gösteriniz. Örneğin 10 $ yerine 11 $ gibi.
  • Hindular sığır eti ve sığır etinden mamul ürünleri yemezler. Bununla beraber deri ürünlerinin büyük bir çoğunluğu uygun olmayan hediyelerdir.
 
Hindistan İş Kıyafeti
  • Erkekler takım elbise giyip, kravat takmalıdır. Yazın ceket çıkarılabilir.
  • Deri eşyalar takmak özellikle tapınaklarda kaba bir davranış olarak kabul edilmektedir, Hindu’lar ineğe saygı gösterdiklerinden dolayı deri eşyaları kullanmazlar.
  • İş kadınları sade kıyafet veya pantolonlu takım giyerler. Hint kadını özel durumlarda “ sari” kıyafetini giyer. Batılı kadınlar da sari giyebilir.
 
Halk Davranışı
  • Dışarıda yalnız başına dolaşan bir bayanla konuşmamaya özen gösteriniz.
  • Hindistan’daki tüm etnik gruplar farklı cinsiyet grupları arasındaki sevgi gösterilerini onaylamamaktadır. İnsanları kucaklama ve öpücükle selamlamaktan kaçınınız.
  • Hintlilerin büyük bir çoğunluğu Hindu’dur. Birçok Hindu, erkek ve kadın arasında göz kontağından bile kaçınmaktadır. Sadece batılı Hindular farklı cinsiyetteki kişilerin elini sıkarlar.
  • Geleneksel Hint selamlaşmasına “ namaste” denmektedir. “Namaste” için, avuç içlerini dua eder gibi çenenin altında birleştirin ve reverans yaparak başınızı sallayın ve “namaste” “nahmastay” kelimesini söyleyiniz. El sıkışmanın uygun olmadığı durumlarda yabancılar için faydalı bir selamlaşma şeklidir.
 
Hindistan Gezi Rehberi
 
Tac Mahal
 
Tac Mahal, Hindistan’da Agra kentinin sınırları içerisine inşa edilmiş bir saray. Yamuna Nehri’nin kıyısında uzanan ve UNESCO Dünya Mirası listesinin en ön sıralarından yer kapmış olan bu eser, mimari alanda insan estetik algısının ne derece gelişebileceğini kanıtlayan örneklerden biri. Ünlü Hint ozanı Rabindranath Tagore tarafından “Sonsuzluğun yüzünde bir gözyaşı damlası” olarak tanımlanan bu görkemli yapı, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından, eşi Ercümend Banu Begüm Mahal’in anısına yaptırılmış. Tac Mahal’in 305 metreye 580 metre uzunluktaki dikdörtgen avlusu, özenle düzenlenmiş bir peyzaj mimarisine sahip. Avlu içerisindeki uzunlamasına tasarlanmış havuzlar, gezginlere ferah manzaralar sunuyor.
 
Jaipur
 
Jaipur, Hindistan’ın Rajatshan eyaletinin başkenti ayrıca Hindistan’da gezilecek yerler arasında en renklisidir. Rajatshan eyaletinde her şehir ayrı bir renge sahiptir, Jaipur’da ise tüm şehir pembeye boyanmış durumda. Jaipur’da ziyaret edilmesi gereken yerleri de şöyle sıralayabiliriz; Haw Mahal, City Palace, Amber Palace, Albert Hall Museum ve Jal Mahal.
 
Mumbai
 
Hindistan’ın finans merkezi olan Mumbai aynı zamanda Hindistan’ın en büyük şehridir ve Maharashtra Eyaleti’nin başkentidir.  Bu şehri Bollywood filmlerinden de hatırlayabilirsiniz. Mumbai’nin en çok ziyaret edilen yerleri ise Dhobi Ghat, Elephanta Adası ve Galler Prensi Müzesi. Bunların arasından en çok Elephanta Adası ziyaretçiler arasında merak uyandırıyor. Shiva’nın heykellerinin bulunduğu Fil Adası Hindistan’da gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu ada ayrıca UNESCO korumasında da bulunuyor.
 
Delhi
 
Hindistan’ın başkenti ve en kalabalık şehri olan Delhi, eski ve yeni yapıların bir arada olduğu eşsiz bir şehirdir. Delhi’de tapınaklardan parklara, camilerden alışveriş merkezleri kadar bir çok gezilecek yer bulunabilir. Kırmızı Kale, Lotus Tapınağı, Hare Krishna Tapınağı, Kutub Minar, Hindistan Kapısı, Jama Camii ve Mahatma Gandhi Tapınağı bunlardan bazılarıdır. Özellikle de Lotus Tapınağı görülmeye değerdir. Beyaz beton ve mermerden lotus çiçeği şeklinde yapılan Baha’i Dini’ne ait bu tapınak aslında modern bir yapı ve hatta mimari anlamda bir sanat eseri diyebiliriz. Yapıldığı günden bu yana dünyadaki en çok ziyaretçi çeken tapınaklardan olan Lotus Tapınağı’nın içinde herhangi bir dini obje veya resim olmaması da dikkat çeken bir özelliktir. Yeni Delhi Bahapur Bölgesi’ndeki tapınak dokuz kenarı ve görkemli kubbesi ile dikkat çekiyor.
 
Hindistan Yemek Kültürü
 
Dünyanın en özel ülkelerinden biri olan Hindistan, mutfağıyla da özel bir yere sahiptir. Farklı dil ve inançların bir araya toplandığı Hindistan’da yemek kültürü de çok çeşitlilik gösterir. En çok da dinsel etkenlere göre farklılık gösteren yemekler her damak tadına uygun tatların bulunmasını da sağlar. Kırmızı et yemeyen Hintlilerin yemekleri çoğunlukla tavuktan ve sebzeden yapılır. Bol baharat da kullanılan yemeklerin yanında birbirinden lezzetli soslarla da karşılaşabilirsiniz.
 
Hindistan’ın Popüler Yiyecekleri
 
Köri: Sebzeli, tavuklu ya da balıklı yapılabilen bu yemeğin temelinde “ghee” adı verilen bir tür tereyağı, fıstık yağı ya da ayçiçek yağı kullanılır. Genellikle pirinç pilavı ile servis edilir.
 
Biryani Pilavı: Safran veya zerdeçal ile renklendirilen pilav, üzerine serpilen yer fıstığı, kuru üzüm ve antep fıstığı ile servis edilir.
 
Dhal: Hindistan’ın en popüler yemeklerinden biridir. Bir tür sulu mercimek yemeği olan Dhal, yanında mutlaka sebze ile servis edilir.
 
Tandoori: Moğolların Hint mutfağına kattığı en büyük lezzettir. Pirinç, balık veya sebzelerin tandırda pişirilmesiyle yapılır.
 
Korma: Et veya sebzelerin yoğurt, krema ve fındık ezmesiyle hazırlanan sosla kısık ateşte pişirilmesi ile hazırlanır.
 
Samosa: Bir tür börek çeşididir. Hamurun içine baharatlanmış çeşitli sebzeler koyulur ve  kapatılan hamur yağda kızartılır.